Nal, çivi ve KYB

30-04-2017
Hemin Abdullah
Etiketler KYB Goran Kürdistan KDP
A+ A-

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), bugünlerde dost ve düşmanlarını ziyaret ediyor. KYB’ye kulak verenler, “KYB’nin, Mam Celal’in (Celal Talabani) izinde gitmekle beraber iyi bir siyaset yürüttüklerini” belirtiyor fakat açık sözlü KYB’liler de, “Neyle ilgilendiklerini bizler de bilmiyoruz” demekten kendilerini alamıyor.

 

Tabiri caizse, KYB “nal ve çiviyi” çaksada, nalbandçının derdi daha büyük. Nalbantçı bu denli karmaşık bir durumu çözmekten kendini saklıyor. 

 

Rûdaw Araştırma Merkezi, Kürdistan’da yaşananlara ilişkin hazırladığı günlük araştırma raporlarını Rûdaw yetkililerine gönderiyor.

 

Konuya ilişkin hazırlanan raporda, KYB ve İslami Birlik Partisi’nin (Yekgırtu) birlik olup, Değişim Hareketi (Goran) ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) üzerine baskı kurarak aralarındaki bu kızışmayı indirebileceklerine yer veriliyor.

 

Bu doğru. Ancak KYB, kendi arasında bir çözüme kavuşmadan bu kanaate nasıl varmış?

 

Goran’ı ziyaret eden üst düzey KYB’li heyetinde her zaman Hero İbrahim Ahmed ve bu cepheye yakın isimler yer alıyor. KDP heyetiyle görüşmeler de ise büyük ağabey olarak tanımlanan Kosret Resul hazır bulunuyor.

 

Bir defasında “neden Hero İbrahim, KDP ile yapılan toplantılara katılmıyor” sorusuna, üst düzey bir yetkili, “Heroxan sağlık sorunlarından dolayı katılmıyor” diye cevap vermişti.

 

Oysaki aynı Heroxan, Goran ile toplantılarında sağlam biri olarak katılıyor.

 

KYB, Kürdistan’ın şu anda içinde bulunduğu krizin, kendi lehine olacağının farkında olmakla beraber gidişatın sürmesinde de yanadır. Nitekim KYB, istediği taktirde sorunu çözebilir bir durumdadır.


KYB, KDP ile anlaştığında siyasi, idari ve mali durumunu koruyarak ortak kazanımlarının farkında olsa da, halen geçmiş seçimde KDP ve Barzani’ye karşı intikam almayı umarak,  Goran’ı KDP’ye karşı kullanmaya çalışıyor.

 

KYB, Goran’la anlaşması halinde, KDP’yle ilişkisinde elde ettiği kazanımlara tehdit oluşabileceğini düşünüyor.


Bu ihtimale rağmen, yaşanan tüm uyuşmazlık ve krizlerde “yaralı bir avcının, güçlü bir kaplanın eline düşmesi” misali zafer kazanabilir.

 

KYB, Yekgırtu ile “baskı” oluşturacak bir cepheyi kurması seçeneği de KYB’nin çıkarına olmadığı gibi kendi eliyle kendini küçük düşürmüş olur. Bu durumda, KDP ve Goran’da kendi aralarındaki rekabette, her biri rüzgarı kendi tarafına çekme çabasında da olacaklardır.

 

Mevcut süreçte, KYB-KDP ve KYB – Goran arasında yapılan ortak açıklama ve yol haritalarına dikkat edilmesi halinde, KYB tüm açıklamalarda nalı ve çiviyi ustaca nasıl çaktığı görülebilir. KYB, işini yaptığında eline kanın sıçramamasına dikkat ettiği gibi, atın şahlanmasını da sağlıyor.

 

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli