Çin'in zorlukları aşma ve geleceği birlikte inşa etme planı

26-10-2023
Rûdaw
Etiketler Çin Kürdistan Çin Halk Cumhuriyeti Erbil
A+ A-

Şu anda Filistin ile İsrail arasında çıkan çatışmalar, çok sayıda sivilin ölmesine ve yaralanmasına sebep oldu. Gazze Şeridi'nde kötüleşen insani durumdan derin üzüntü duyuyoruz. Çatışmanın patlak vermesinden bu yana Çin, ilgili taraflarla yakın temasını sürdürdü, tutumunu açıkladı ve birçok durumda barış görüşmelerini aktif olarak destekledi. 

Filistin meselesi Orta Doğu meselesinin temelinde yer almaya ve günümüz dünyasında hala açık, kanlı bir yara olarak kalmaya devam ediyor. Felaketlere sebep olan bu çekişmeler bize Filistin sorununun temel çözüm yolunun "iki devletli çözüm" olacağını açık bir şekilde gösteriyor. Gerçek barış görüşmelerinin bir an önce yeniden başlatılması, Filistin ulusunun meşru haklarına ulaşmasına yardımcı olacaktır. Çin, bu soruna kapsamlı, adil ve sürdürülebilir bir çözüm sağlamak amacıyla Filistin sorununu çözmek için birçok girişimde bulundu.

Haziran ayında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Filistin sorununun çözümüne yönelik üç aşamalı bir vizyonu gözler önüne serdi. Bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını ve Filistin'e yönelik kalkınma ve insani yardımın artırılmasını vurguladı. Öte yandan uluslararası toplumdan geniş destek alan barış görüşmelerinin doğru yönlendirilmesine bağlılığını sürdürmenin altını çizdi. Bugünün dünyası yüz yıldır görülmemiş büyük değişimler yaşıyor, eski ve yeni pek çok karmaşık çelişki birbiriyle etkileşime giriyor. Orta Doğu'da sıcak gelişmeler zaman zaman ilerleme kaydediyor ve dış müdahaleler barış ve istikrarı bozan, Orta Doğu bölgesinin kalıcı güvenlik ve emniyetini etkileyen önemli bir faktör olarak önümüze çıkıyor.

Bazı bölgelerde temel insan hakları olan yaşam ve kalkınma hakkı uzun süredir kısıtlanıyor ve bu durum şiddetli askeri çatışmalara yol açıyor. Dünyaya baktığımızda sıcak küresel meseleler geliştiğinde ve uluslararası toplum fikir birliğine varamadığında Çin'in bilgeliği ve planlaması burada rol oynuyor. Çin, bölgesel güvenlik sorunlarının dayanışma ve koordinasyon yoluyla çözülmesi konusunda Orta Doğu ülkelerini sürekli olarak destekliyor. Bu kapsamda Orta Doğu halklarının bağımsız olarak kendi kalkınma yollarını bulmalarına destek veriyor.

Çin, güçlü bir Kuşak ve Yol Projesini inşa etmek ve ortak kalkınma ve refaha ulaşmak amacıyla Küresel Kalkınma Girişimi'ni uygulamak için Orta Doğu ülkeleriyle koordinasyon içerisinde olmaya gayret ediyor. Orta Doğu'da ortak, kapsamlı ve sürdürülebilir bir güvenlik altyapısının kurulması çağrısında bulunarak Küresel Güvenlik Girişimi'nin hayata geçirilmesini de destekliyor.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasına tarihsel olarak Çin aracılık etti; bölgedeki sıcak sorunların siyaset yoluyla çözülmesine Çin'in bilgeliği ve planlaması katkıda bulunuyor. İnsanlık için ortak geleceği olan bir toplum anlayışına bağlı kalarak, birlikte çalışarak, birbirimize destek olarak ve yardımlaşarak koordinasyonumuzu güçlendirebileceğimiz, zorlukları aşabileceğimiz ve geleceği birlikte inşa edebileceğimizi gerçeklerle ispat edilmiş oldu.

Bu yıl, Başkan Xi Jinping'in insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir toplum inşa etme konseptini duyurmasının 10’ncu yıldönümünü kutluyoruz. 26 Eylül'de Çin, "İnsanlık için Ortak Geleceğe Sahip Bir Toplum: Çin'in Önerileri ve Önlemleri" başlıklı beyaz bir kâğıt yayınladı.

İnsanlık için ortak bir geleceğe sahip bir toplumun derin kavramını kapsamlı bir şekilde açıklıyor. Geçtiğimiz o yılın büyük başarılarını özetlemekte ve tüm insanlığın birlikte daha iyi bir dünya inşa etmesinin yolunu işaret etmektedir. Geçtiğimiz son on yılda, insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir toplum inşa etme uygulaması istikrarlı bir şekilde ilerleme sağlamış; kapsamlı, öncü ve üretken sonuçlara ulaşmış olup, Kuşak ve Yol Girişimi insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir toplum inşa etmenin canlı bir örneği olmuştur.

17 ve 18 Ekim’de, Uluslararası Koordinasyon ile 3’üncü Kuşak ve Yol Forumu Çin'in başkenti Pekin'de başarılı bir şekilde düzenlendi. Bu büyük etkinliğe 140'tan fazla ülke ve 30'dan fazla uluslararası kuruluştan temsilciler bir araya gelerek geleceğe dair görüş alışverişinde bulundu.

Geçtiğimiz on yılda Kuşak ve Yol Girişimi dünya ülkelerinin dörtte üçünden fazlasının katılımını sağladı. Yaklaşık 1 trilyon dolarlık yatırımı teşvik etti ve 3 binden fazla koordinasyon projesi hayata geçirdi.

Katılımcı ülkelerde 420 bin kişiye istihdam sağladı ve yaklaşık 40 milyon insanı yoksulluktan kurtardı. Son on yılda Kuşak ve Yol koordinasyonu taslak aşamasından ayrıntılı uygulama aşamasına geçti ve bu, katılımcı ülkelerin halklarına somut faydalar ve refah sağlamış oldu.

Açılış konuşmasında Başkan Xi Jinping, Eski İpek Yolu'nun tarihteki ölümsüzlüğünün atlara, mızraklara, zırhlı savaş gemilerine ve ağır toplara bağlı olmadığını açıkladı. Daha ziyade deve kervanları, iyi niyet, kargo gemileri ve dostlukla bağlıydı. Barış, koordinasyon, şeffaflık, bilgi alışverişi, karşılıklı yarar ve karşılıklı kazanç ruhu ile inşa edilmiş İpek Yolu, Kuşak ve Yol Projesinin koordine edilmesindeki en önemli güç kaynağı olmuştur. Çin yönetimi gelecek için sekiz hususta adım atacağını duyurdu. Çin, yüksek kaliteli Kuşak ve Yol projesinin inşasını desteklemek için söz konusu adımları izleyecek.

2015 yılında Çin ve Irak, Kuşak ve Yol Projesinin ortak inşası için koordinasyon protokolünü imzaladı. O tarihten bu yana Irak Kürdistan Bölgesi, Kuşak ve Yol Projesi ailesinin önemli bir üyesi haline geldi. Kuşak ve Yol Projesi kapsamında bölgede çok sayıda yüksek kaliteli çalışmalar hayata geçirildi. Çin, Orta Doğu bölgesindeki büyük inşaat ve kalkınma dalgasına aktif olarak katılmak için bu foruma başarılı bir şekilde ev sahipliği yapma fırsatını değerlendirmeye hazır. Kalıcı barış, güvenlik ve ortak değerlere sahip açık, kapsayıcı, temiz ve güzel bir dünyanın inşasını teşvik etmek amacıyla insanlık için ortak geleceğe sahip bir toplum kavramını desteklemek üzere bölge ülkeleriyle el ele çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.

 

Çin Halk Cumhuriyeti Erbil Başkonsolosu Liu Jun

 

 (Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli