KDP ile Goran anlaşacak mı?
Zaten zor günler geçiren Kürdistan Bölgesi’nin daha da kötüye gideceği öngörülüyor.
Mali krizle beraber maaşların ödenememesi, 5 bin projenin durması, hükümetin 20 milyar dolardan fazla borcunun olması, “parlamento başkanı” ve “başkanlık sorunu”, halkın hükümete olan güvenini sarstı.
Öte yandan, adalet mekanizması zayıf ve, Kürt yetkililerin petrol paralarını Türkiye’ye aktardığına dair onlarca yolsuzluk belgesi bulunuyor. Sözkonusu iddialarla ilgili herhangi bir girişimde bulunulmamıştır!
Türkiye’deki çatışmalar nedeniyle petrol ihracatının aksaması, Habur Sınır Kapısı’nın uzun süre kapalı kalması yaşanan mali krizi daha çok derinleştirdi.
Sonuç olarak sadece PKK ile Türkiye arasında meydana gelen çatışmaların bile Kürdistan Bölgesi’ni ne kadar zora soktuğu çok açık.
KDP ve Goran Hareketi diyalogta
KDP ve Goran, Kürdistan Bölgesi’ndeki iki önemli parti. Doğal olarak iki parti arasında yaşanan anlaşmazlık, tüm sorunların katlanmasını beraberinde getirdi.
KDP, gelinen aşamada Goran’la arasında yaşananlara neden olduğundan emin olsun!
Goran ise iki sebepten dolayı KDP’yle biraraya gelmek istemiyor. Birincisi; Mali ve idari altyapının oluşturulmasıtalebi. İkincisi ise; siyasi sistemde reform.
Goran, bu iki konunun görüşülmesinden yana olsa da, bunları parlamenton çatısı altında ele alınacak konular olarak da görmüyor.
KDP’nin Goran hakkında düşündüklerinin şunlar olduğunu söylebilirim:
-Goran, Barzani ailesine karşı ve ailenin dağılmasını istiyor.
-Goran silahlanarak, KDP’nin binalarına saldırmak istiyor.
-Goran PKK’yle anlaşıp “ayaklanma” yapmaya çalışıyor.
-Goran Genel Sekreteri Newşirvan Mustafa’nın KDP’ye geçmişten gelen bir kini var.
İşte bu noktalar KDP’nin büyük hatalar yapmasına neden oldu.
Goran tek birşeye inanıyor: Svil faaliyetler…
İçinde bulunduğumuz şartlarda Goran meşru yolları deneyebilirdi, ancak bunu yapmadı. Örneğin; gösteri ve yürüyüş kanunu çerçevesinde onlarca gösteri düzenleyebilirdi. Ancak IŞİD’le savaş ve başka sorunlardan dolayı kendisine verilen yasal hakkı yerine getirmedi.
Birde silahlanmaya mı gidecekti!
Kim, ne yapmalı?
Yaşadığımız bu olumsuz sürecin atlatılması ve karşılıklı güvenin sağlanması için, Sayın Mesud Barzani’nin bazı girişimlerde bulunması gerekiyor.
Çünkü; Goran’ın KDP’yle uyuşmazlıkları olmuş fakat düşmanlığı olmamıştır!
Parlamento ve hükümetin içinde bulunduğu durum normalleşmeli. Siyasi sistemde reformun yapılmalı. Kürdistan Bölgesi, PKK ve Türkiye’nin arasının düzelmesi için daha çok çaba göstermeli.
İşte o zaman Sayın Newşirwan Mustafa ve Sayın Mesud Barzani diğer parti liderleriyle biraraya gelir, referandum ve bağımsız Kürdistan için karar verilir.
Aksi halde, ekonomisi ve güvenlik daha kötü bir boyuta ulaşacaktır.
Son olarak, her ne kadar Goran Hareketi’nin silahlı bir faaliyete girmeyeceğinden emin olsam da, başlatılan sivil protestoların sonucu olarak, Goran’ın da silahlanma dışında başka bir alternafi kalmayabilir.
Şimdi sorulması gereken asıl soru şu: KDP Kürdistan’ı hangi durumun içine sokmaya çalışıyor?
(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)
*Ali Heme Salih, Kürdistan Parlamentosu Goran Hareketi (Değişim) milletvekilidir.