Bizim Elon Musk

Virgil güzel der: “Yapabilirler çünkü yapabileceklerini düşünüyorlar.”

19-26 Eylül tarihleri arasında New York’ta gerçekleşen 78. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantıları sürecinde ABD’de bulunan bazı devlet başkanlarıyla görüşen Tesla ve SpaceX'in CEO’su Elon Musk yeni dünyanın simge isimlerinden.

Erdoğan’la görüşmeye kucağında oğlu, spor giyimi ve yakası açık gömleğiyle gelen Musk’un ıslık çalan rahat tavırları ve mağrur yüz ifadesi hayli dikkat çekiciydi.

Musk İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de bir panel düzenledi. Panelde Yahudi karşıtlığı olarak bilinen antisemitizme ve nefret-çatışma doğuran her şeye karşı olduğunu özellikle belirtti. Ayrıca Netanyahu'ya Kaliforniya'daki Tesla fabrikasını gezdirdi.

Endüstriyel tasarımcı ve teknoloji girişimcisi bir mühendis olan Elon Musk, Kanadalı olup Güney Afrika’da büyüyen bir anne ve Güney Afrikalı elektromekanik mühendisi pilot bir babanın çocuğu.

1971 Güney Afrika doğumlu. Çoğumuzun adını bile duymadığı bir ülke. 1961’de kurulan Güney Afrika Cumhuriyeti 60 milyon nüfuslu, çok kültürlü ve on bir ulusal dile sahip. Bolivya ve Hindistan’dan sonra en çok resmi dili olan ülke konumunda.

Musk, yazılım programlayıp kodlamayı kendi kendine öğreniyor. On yedi yaşındayken “Güney Afrika ordusunda askerlik yapıp siyahi insanları bastırmaya çalışmak bana vakit geçirmek için iyi bir yol gibi görünmedi” diyerek evden ayrılıyor.

“Muhteşem şeylerin mümkün olduğu yer” olarak gördüğü Amerika’ya yirmi yaşında göç ediyor. Ekonomi, uygulamalı fizik ve malzeme bilimleri alanlarında eğitim görüyor. 1999’da kardeşiyle birlikte web yazılım şirketi kuruyor. Daha sonra çevrimiçi bir banka olan X.com’u, ardından PayPal’ı kuruyor. Ve 2002’de havacılık teknolojisi üreticisi ve uzay taşımacılığı hizmetleri şirketi olan SpaceX. 2004’te elektrikli araç üreticisi Tesla’ya katılıyor. 2008’de Tesla’nın CEO’su oluyor. 2015’te kar amacı gütmeyen yapay zekâ teşvikçisi OpenAI, 2016’da Neuralink.

Derken, Elon Musk dünyanın kokpitine yerleşiyor. 2018’de Kraliyet Topluluğu üyesi (FRS) seçiliyor. Forbes dergisi Aralık 2016'da "Dünyanın En Güçlü İnsanları" listesinde Musk’u 24. sıraya yerleştiriyor. Dergi 2019 yılında "Dünyanın En Yenilikçi İnsanları" listesinde ise birinciliği Elon Musk’a veriyor. Musk, 2021’de yaşayan en zengin kişi oluyor.

İnsanlığın geleceğini en çok etkileyecek üç alanın internet, temiz enerji ve uzay olduğunu düşünen Musk, yaşamındaki zorluklara rağmen öngörülü tercih ve atılımlarıyla bir insanın kısa sürede nereden nereye gelebileceğinin önemli bir örneği.

Bir devlet başkanı ve siyasetçi değil ama devlet başkanlarının, bakanların kendisiyle görüşmek için sıraya girdiği bir insan. Talep ve tercihleriyle ülkelerin birçok politikasını değiştirmeye muktedir.

Elon Musk, bize uzak olmayan bir hikâye. Dağ ne kadar yüce olsa yol üstünden aşar. Başarılarıyla çağdaş insana önünüz açık diyor. Yeter ki doğru tercihlerde bulunmayı bilin.

“Asker millet” fetişinin egemen olduğu Türkiye gibi bir korku toplumunda Elon Musk’ların çıkması adeta imkânsız. Onlar asker olup siyahları (örneğin Kürtler) bastırmayı maharet göredursun, Güney Afrikalı Musk, yakası açık gömleğiyle başkanlarını, bakanlarını karşısında dizebilecek başarılara imza atar.

Ve bizim için belki de asıl soru şu: sizce gelecekte bir Kürt de Elon Musk gibi zekâ, bilim ve ekonomik güçle devlet başkanlarını karşısında dizebilir mi? Yeni nesillerin ufkunda neler var?

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)