Gelin Katalonya'ya bakın

22-08-2017
Dilawer Ajgeyi
Etiketler Katalonya Referandum Barcelona AB
A+ A-

Barcelona'da düzenlenen, 14 kişinin hayatını kaybetmesine ve 100 kişinin de yaralanmasına yol açan terör saldırısından sonra, Kürdistan halkının başsağlığı dileklerini Katalonya halkına iletmek amacıyla Katalonya’nın Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi’ni ziyaret ettik. Katalonya Temsilcisi Amadeu Altafaj ve çalışma arkadaşları biz karşıladı.

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin AB Temsilcilisi olarak başsağlığı dileklerimizi bu vesileyle Katalonya Temsilcisi, Katalonya hükümeti ve halkına ilettik. Kürdistan halkının uzun süredir teröristlere karşı savaştığını, kahraman peşmerge ve asayiş güçlerinin eliyle IŞİD teröristlerinin büyük yenilgiye uğratıldığının altını çizdik. Kürdistan Bölgesi ve halkının Katalonya halkıyla aynı cephede olduğunu hatta Kürdistan Bölgesi'nin onların yerine de IŞİD'e karşı mücadele ettiğini dile getirdik.

 

Bölgenin durumu, son gelişmeler ve özellikle Kürdistan ilee Katalonya'nın bağımsızlık referandumunun masaya yatırıldığı toplantıda, her iki tarafın tecrübeleri, engeller, optimist olmanın yanı sıra mekanizmalar da ele alındı.

 

Toplantıda, önünde çok fazla engel olan Katalonya'nın referandum ve bağımsızlık süreçleri ele alınan bir diğer konuydu. Kürdistan Bölgesi açısından değerlendirdiğimizde üzerinde durulması gereken bazı noktalar söz konusu:

 

1- İspanya hükümeti, Katalonya'nın referandum yapmasına her şekilde karşı çıkıyor. İspanya, anayasaya aykırı olarak nitelendirdiği referandumun yapılmaması için politik, ekonomik ve diplomatik bütün gücünü kullanıyor. Güçlü bir devlet olan İspanya, AB ve NATO'nun da önemli üyelerinden.

 

2- Başta AB olmak üzere uluslararası çevreler Katalonya'daki referanduma karşı. Aralarındaki anlaşmaya göre, AB'den ayrılan bir ülke veya o ülkenin içindeki bir bölge, bir daha üyelik talebinde bulunamaz. Bu da Katalonya'yı ekonomik olarak zor durumda bırakacak. Katalonya'da faaliyet gösteren 6 binden fazla Avrupalı şirket binlerce iş fırsatı sağlamakta. Katalonya'nın ayrılması, Avrupalı şirketlerin bölgeden çıkmasına yol açabilir ve ekonomik olarak olumsuz sonuçları olabilir.


3- Askeri olarak bağımsız bir güce sahip olmayan Katalonya'nın sadece 17 bin polis ve asayiş gücü var. Bu açıdan da zayıf.

 

4- Katalonya halkının büyük bir bölümü halen Madrid'den gelen maaşlarının kesilmesinden endişe ediyor. Bu da memur ve emeklilere büyük bir baskı yapacak.

 

5- Katalonya hükümeti'nin kararı olan referandum ile ilgili henüz parlamento karar vermiş değil. Gerçi referandum için parlamentonun yasa çıkarması şart değil.

 

6- Jeopolitik açıdan Katalonya, İspanya ile Fransa arasında çok hassas bir konumda bulunuyor. Bağımsız olması halinde her iki ülkenin konumunu olumsuz şekilde etkileyecektir.

 

Katalonya Temsilcisinin söylediğine göre, Kürdistan Bölgesi, bağımsızlığa ulaşması açısından birçok konuda Katalonya'dan daha avantajlı. Güçlü askeri bir güç ve Peşmerge Bakanlığı'na sahip olması, ekonomik krize rağmen bağımsız bir ekonomisinin olması, hiçbir yönden Bağdat'a bağlı olmaması, güçlü uluslararası ilişkilere sahip olması, uluslararası düzeyde karşı çıkanın olmaması Kürdistan Bölgesi'nin sahip olduğu diğer önemli avantajlar olarak sıralandı. Kürdistan'ın sadece devlet olarak ilan edilmesi ve uluslararası tanınmaya ihtiyacı var. Ancak engellere rağmen Katalonya ve halkı, bağımsızlık kararı alarak beklenmeyen engellerin karşısında durmaya hazır.

 

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli