Sisli Covid-19 döneminde Kore ve Kürdistan adına yeni bir yol haritasına doğru

Choi Kwang-Jin

2004 yılında 3 bin asker 5 ton askeri techizatla bin 300 kilometrelik yolu havadan ve karadan aşaran Güney Kore’den buraya gelerek “Zeytin Timi” oluşturdu.  Bu, sağlık eğitimi ve tedavi, kabiliyet seviyesini geliştirme ve hizmet alanlarının inşası konusunda Kürdistan’a ekonomik destek ve yeniden inşa amacını taşıyordu. Kürtler de “Kore Zeytini”ni olumlu karşıladı ve “Tanrıdan bir hediye” şeklinde gördü.

O zamandan bu yana Kore hükümeti, Zeytin Timi ve Koyka başarılı ve değerli çalışmalara imza attılar. Bunlar; Zeytin Sağlık Okulu, Zeytin Kütüphanesi gibi 250 hizmet projesini kapsıyordu. Yine, genel idare ve yönetim tecrübelerine ilişkin Kürdistan Akademisi’nin kurulması, elektronik sistem, göçzedeler için sağlık ihtiyaçlarının temin edilmesinin yanı sıra, yaklaşık bin 500 hükümet çalışanının Kore’de eğitilmesi ve ayrıca 60 milyon dolar değerinde techizat yardımını kapsıyor. Ayrıca Kürdistan Bölgesi hükümeti de ilişkilerin geliştirilmesi için ortak koordine içerisinde olmuştur.

Önceki Başkan sayın Mesud Barzani bir keresinde, “Kürtlerin dağlardan ve Kore’den başka dostu yoktur” demişti.

Geçen yıl Kore ve Kürdistan ilişkilerinin 15’inci yıl dönümü vesilesiyle bir organizasyon düzenleyip kutlama yaptık. Ayrıca, Kore Devlet Başkanı’nın Özel Temsilcisi, Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret edip sayın Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü, Kürdistan Parlamentosu heyeti Kore’yi ziyaret ederek Kore Milli Meclisi Başkanı ile bir araya geldi. Aynı yıl Zêrevani Komutanlığı’nda Kore Milli Günü kutlamaları gerçekleştirildi. 

Bu yıl yani 2020, Kore ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkiler adına yeni bir 15 yıllık sürecin başlangıcı olacak.

Bu süreç ilişkilerimiz açısından bir anlam taşıyordu ve bu defa ilişkilerimizi karşılıklı geliştirme ruhunu korursak eğer, geçmiş 15 yılda olduğu gibi yeni süreçte de gelecekte de daha verimli adımlar sığdıracağız. 

Malesef, tüm dünyada olduğu gibi Kore ve Kürdistan’da da yayılan koronavirüs salgını döneminde ikili ilişkilerimizde yeni bir sayfa açıyoruz. Koronavirüs salgını tüm eski alışkanlıkları ve özellikle de uluslararası ilişkileri tersyüz etti. 

Kore ile Kürdistan Bölgesi ilişkilerinin geleceği hakkındaki geniş perspektif, bu karanlık korona salgını döneminde krizle karşılaştı. Buna, ulaşım krizi, peşpeşe yaşanan diğer krizler, vaka ve ölü sayısındaki artışlar da eklendi.  

Uzun bir kış sancısının ardından nasıl ki kızıl laleler açıyorsa, bu krizi de öyle aşmalıyız ki Kore ve Kürdistan’ın ayak izleri daha önce hiçkimsenin yürümediği bu yolda parlasın.

Kore, şanslı bir şekilde sokağa çıkma yasağı ilan etmeden Covid-19’a karşı başarı hikayesini yazdı. Bu başarı iletişim araçlarına dayanan Drive Through otomobillerinin alt yapısında olduğu gibi başarılı kişilerin izinden giden yaratıcı fikir sayesinde oldu. Ayrıca halk ve hükümetin işbirliğinin yanısıra test, gözlem ve çözüm ile gerçekleşti. En etkili yol da buydu.

Başkan Moon Jae-in, 18 Eylül’de gerçekleşen dünya sağlık toplantısında Kore’nin dünya devletlerinin talebini karşılamak için 100 milyon değerinde kaynak ayırdığını açıkladı. Kore bugüne kadar koronavirüs ile mücadele amacıyla 100 ülkeye insani yardımlarda bulundu.

Kore başkonsolosluğu Kürdistan’da koronavirüsün kontrol altına alınması için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile yakından çalışıyor. Bu çabalar kapsamında Kore, Ağustos ayında Kürdistan Bölgesi’ne 400 bin dolar değerinde koronavirüs kiti sağladı. KOICA, Kürdistan Bölgesi’ndeki göçzedeler ve yardıma muhtaç kimselere yardım kolisi dağıttı. Kore demir şirketi POSCO, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne test kiti yardımında bulundu. Bunların yanı sıra Kore hükümeti, Kore’nin koronavirüs ile mücadeledeki tecrübesinden yararlanmak için olanaklar sundu.

Kore hükümeti, Kürdistan Bölgesi’ndeki göçzedelere 300 bin dolar değerinde malzeme yardımında bulundu.

Basını da yansıdığı şekilde POSCO şirketi Temmuz ayında Kürdistan Bölgesi’ndeki elektrik üretimini yüzde 100 artıran Xebat Elektrik Santrali’nin tamamlanması vesilesiyle muhteşem bir tören düzenledi.

Genel olarak koronavirüsün Kore ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin önünde bir engel oluşturamadığı ispat edildi. Ama krizlerde işbirliğini artıracak daha çok imkan sağladı.

Şu anda Kore ile Kürdistan Bölgesi’nin el ele vererek koronavirüsüne karşı ortak mücadele etme zamanı ve ortak amaca ulaşmak ve Kürdistan Bölgesi ile Kore’nin gelecekte daha iyi ilişkilere sahip olması için koordinasyonlarını genişletme zamanı.

Kore başkonsolosluğu bu vesileyle ikinci Kore Ulusal Günü’nü kutlama merasimi düzenlemeyi amaçlıyor.

Kore Başkonsolosluğu aynı zamanda, halk arasındaki kültürel alışveriş ve ikili uzlaşı amacıyla Kore Haftası Festivali düzenleyerek online bazı etkinlikler gerçekleştirecek. 24 Ekim’de Kore Başkonsolosluğu Tekvando Şampiyonası, 17 Ekim’de Kore Yetenek Yarışması ve ayrıca online Kore Dil Yarışması ve Drive In Film Festivali düzenlenecek.

Koronavirüsü, Kore ve Kürdistan Bölgesi’nin izole ve yalnızlaştırılmış iki yoldaştan ziyade iki ortak olmaya doğru götürüyor. Artık Sefin Dağı üzerinden doğan güneş, dün doğan güneş gibi olmayacak.

 

Güney Kore’nin Erbil Başkonsolosu Choi Kwang-Jin