Bir yabancı dilin kapı aralığında

21-03-2022
Etiketler Newroz Dehak Kawa
A+ A-

Bir yabancı dilin kapı aralığından bakamazsın Newroz ateşine. Newroz ateşinin sıcaklığını ve aydınlığını kalbinde duymuyorsan, demektir sen aslından uzaklaşmış, kökeninden kopmuşsun.

Newroz sadece baharın habercisi demek değildir. Newroz aynı zamanda zulüm ve adaletin ezeli savaşı demektir. Bir yanda zalim Dehaklar, bir yandan da adalet savaşçıları Kawalar. Sen hangi taraftasın? Bir yabancı dilin kapı aralığından bakıyorsan hayata, Dehaktan yana olman işten bile değildir; fakat kendi anadilinle tutunuyorsan hayata, Kawalardan bir Kawa olmanın önünde hiçbir engel kalmamıştır.

Newroz ateşi Beko Ewanlar ile MemûZinleri de birbirinden ayrıştırır. Eğer ki ateşin içindeysen bu ayrıştırmayı görebilirsin. Bir yabancı dilin kapı aralığında durup bakıyorsan Newroz ateşine, ikisi arasındaki farkı göremezsin. Anadilinle aşk şiirleri okumalısın, aşkın acısını kalbinde duymalısın. En güzel türküyü bir kurşun söylermiş. O zaman aşkın en güzel ve özel halini de insan kendi anadilinde hissedip yaşanırmış.

Bir yabancı dilin kapı aralığından yürümüşsen Newroz ateşine, bu demektir ki Ehrimen’e karşı Ahura Mazda ile yol arkadaşlığını tercih etmişsindir, demektir. Hayat tercihlerimizden ibarettir. Bir yerden sonra hayat ve kader aynı yerde buluşur ve tercih yapanlar susar. Artık tesadüflere yer yoktur hayat ve kaderin kesiştiği yerde. Newroz ateşi hayat ile kaderin imtihanıdır, son defa ve gerçek yüzüyle kesiştiği yerdir. Orada herkes ezeli ve ebedi yol arkadaşını seçer. Işığı ve iyiliği sevenler Ahura Mazda’yı, kötülüğü ve karanlığı sevenler Ehrimen’i tercih eder. Yani iyilik ve kötülüğün savaşı başlamıştır. Ehrimen ile kötülüğü ve karanlığı, kendi anadilinin köküyle Newroz ateşine yürüyenler iyiliği ve aydınlığı tercih etmişlerdir. Dönüşü olmayacak biçimde tercihini yapmışsındır: Ya kendi küllerinden doğarsın yeniden yeni bir baharın habercisi olan Newroz ateşiyle ya da kül olup savrulursun Ehrimen’in elleriyle.

Bir yabancı dilin kapı aralığında gel-gitler yaşıyorsan, demektir ki Platon’un mağarasından hiç çıkamamışsın ve dışarıda seni bekleyen Newroz ateşinin varlığına (iyi ide’si) tam inanmıyorsun demektir. Kendi anadilleriyle kendi hayat felsefesini oluşturanlar Platon’un gölgelerden (fenomen) müteşekkil mağarasından çıkıp Newroz ateşlerini kucaklarlar; fakat bir yabancı dilin tahakkümü altında yaşayanlar hep gel-gitler yaşarlar, bir türlü mağaradan çıkma cesaretini kendilerinde bulamazlar. Çünkü bunlara kendilerine, yaşama ve Newroz ateşine olan inançlarını yitirmişlerdir. Şüpheler, korkular ve kaygılar bunların ruhunu kemirip delik deşik etmiştir. Akıllarını mağaranın dışında bırakmışlardır. Kendi murdar şüphelerinden başka yardımcıları yoktur yanlarında.

Bir yabancı dilin kapı aralığında durup varlığını anlamlandırmaya çalışanlar Descartes’in “düalist yol ayırımında” bedenin tasallutu altında yaşarlar, sadece bedenleriyle var olurlar, bedenleriyle yer kaplarlar; fakat kendi anadilleriyle (tözleriyle, cevherleriyle),  varlığını anlamlandıranlar istediği yolda yürürler, yani düşünceleriyle ruhlarının hakikatini elde edip Newroz ateşlerine yürürler. Dünya bir bedense Descartes’in nazarında, ruhtur kendince Newroz ateşine yürümek. Ruh, yani aklıyla düşünmek ve yaşamak, insan olarak asli vazifesini yerine getirmek, kendi Newroz ateşiyle önce kendini sonra da başkalarını aydınlatmak.

Bir yabancı dilin kapı aralığından hayat yolculuğunu yapanlar, kendi Nirvana’sına ulaşamazlar hiçbir zaman.

Nirvana, kendi Newroz ateşine ulaşmak.

Nirvana, yaşam bilgeliğini elde etmek.

Nirvana, evrensel ahlak ilkelerini elde etmek.

Nirvana, zihinsel gelişimini tamamlayıp olgun bir insan olmak.

Kendi anadilleriyle hayat yolculuğunu yapanlar Newroz ateşiyle bedeninin geçici heveslerinin arınıp ruhun mükemmelliğine ulaşabilirler.

Kendi anadilleriyle yolculuğuna devam edenler Newroz ateşinin ışığında ve aydınlığında yaşam bilgesi olurlar, Kant’ın evrensel ahlak ilkelerine ulaşırlar, zihinsel gelişimini tamamlayıp Nietzsche’nin üstinsan’ı (übermensch) olurlar.

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli