Jina, bedenine sahip olmayı talep eden tüm kadınlar için meşale oldu

22 yaşındaki Kürt kadın Jina (Mahsa) Emini'nin ölümü sadece Doğudaki Kürtler arasında değil, tüm dünyada derin duygular uyandırdı. Jina, türban takma kurallarına uymadığı için sözde ahlak polisi tarafından dövülerek öldürüldü. İran'daki teokratik (dini) rejim, 1979'dan beri İranlı kadınları sistematik olarak tesettür yasalarına göre giyinmeye zorluyor. Rejim, bu kuralları kadınlara hükmetmek için kullanıyor. İran'daki teokratik rejim, 1979'dan beri kadınlara hükmetme amacıyla bu kurallara göre giyinmeye sistematik olarak zorladı.

Devlet, kadınların Orta Çağ'a kadar uzanan tesettür yasalarına göre yaşadığından emin olmak için acımasız ahlak polislerini kullanıyor. Jina Emini gibi bu yasalara göre yaşamak istemeyen kadınlar, rejimin devam etmesi için baskı, işkence ve öldürme ile karşı karşıya kalıyor.

Haklı olarak İran'daki Kürt siyasi örgütler genel grev çağrısında bulundu ve Kürt nüfusuna rejime karşı protesto çağrısında bulundu. Kürtlerin büyük bir çoğunluğunun, bu partiler için bir güç testi olan bu çağrıya uyduğu bildiriliyor.

İran'daki Kürt şehirlerinin çoğunda ve başkent Tahran'da insanlar, 1979'dan beri rejimin karakteri haline gelen, Kürtler de dahil etnik ve dini azınlıklara yönelik zulüm ve baskısından duydukları memnuniyetsizliği ifade etmek için sivil itaatsizliği seçtiler.

Bu cinayet, dış dünyada daha önce de teşhir olan İran molla rejimine karşı güçlü bir uluslararası öfkeye yol açtı.

Milletvekili olduğum İsveç'te medya, rejimin bir Kürt kadının vücuduna gösterdiği vahşet karşısında şok oldu. Açıktır ki rejim kanlı elleri ile yakalanmış ve bu suçu işlemekten sorumludur. Bu suçun sorumluları adalete teslim edilmelidir.

Bu rejim bu suçtan önce aşınmıştı ve şimdi tüm İranlılar eşitlik ve özgürlük temelinde adil bir toplumda yaşamayı hak ediyor. Kürt ve İranlı kadınların hayatlarına mal olsa da haklarını elde etmeye kararlı olduklarını söyleyebilirim. Dış dünya ve uluslararası toplum da bu mücadelelerinde onların yanında yer almalıdır.

Jina Emini ölmüş olabilir ama adı ve hatırası asla unutulmayacak. Jina, İran'da kendi bedenine sahip olmayı talep eden tüm kadınlar için bir meşale oldu.

Kadir Kasırga - İsveç Parlamentosu Sosyal Demokrat Partisi Milletvekili

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)