El Duri’nin kedilerle ortak noktası

20-05-2015
Suheyr Kaysi
Etiketler Suyeyr Kaysi Izzet el Duri
A+ A-

Saddam Hüseyin döneminin Irak Devrim Komuta Konseyi Başkan Yardımcısı İzzet El Duri’nin kedilerle ortak yanı sanırım dokuz canlı olmasıydı.

 

Irak Hükümeti İzzet El Duri’nin ölümünü zaman kaybetmeden duyurdu. Hiç şüphesiz El Duri’nin ölümü Bağdat için büyük önem taşıyordu. İranlı sağlık ekipleri cesedin teşhisi için apar topar getirildi ve 5 gün sabırsızlıkla beklendi.

 

Bizim bugün öncelikli olarak büyük bir düşmanımız var. Kentlerimizin bir kısmını ele geçiren ve gün geçtikçe Bağdat’a daha çok yaklaşan bir tehditle yüzyüze kalmışken, el Duri’nin ölümünün manşetlerden verilmesi garip.

 

İçinde bulunduğumuz durumda acaba önceliğin buna verilmesi doğru mu?

 

IŞİD’in işlediği cinayetlerin artık haddi hesabı yokken, El Duri’nin ses kaydının Irak ve dünya basınında  manşetlerden verilip, savaş haberlerinin önüne geçmesi düşündürücü.

 

Belki de El Duri’nin Baas döneminde yaptıklarıyla ilgili şüphe taşıyorlar.

 

Haberlerde, İzzet El Duri’nin 2006’dan sonra Nakşibendi Ordusu’na liderlik yaptığı dönem ele alınıyor, öncesi değil. Irak Devrim Komuta Konseyi Başkan Yardımcısı olarak ülke yönetiminde uzun yıllar yer alan bir kişinin, daha sonra tek mezhepten oluşan bir askeri gücü kurması da yeterince ilginç!

 

Şii lider Mukteda El Sadr, El Duri ile ilgili olarak, “İzzet El Duri’nin siyaseten, çabasına ‘Cihad’ adını vermesi doğru olabilir. Çünkü siyasi ve askeri bir yetkili olarak ‘cihad’a inancı vardı ve bu inancı dini içermiyordu” demişti.

 

İzzet El Duri hayatta olsaydı, 5 bin kişilik Nakşibendi Ordusu’nu yönetmeye devam ediyor olacaktı.

 

Kaldı ki Nakşibendiler, eski müttefikleri IŞİD’e karşı savaşıyor.

 

Kanımca bu şartlarda yapılması gereken, İzzet El Duri’yi bu kadar gündemde tutmamak. Bizim ilk gündem maddemiz, IŞİD’in kuşattığı Enbar ve çevresini ve diğer kentlerimizi kurtarmak olmalı. Ayrıca yoksulluk, Bağdat’ın güvenliği, elektrik kesintisi gibi onlarca sorunumuz var.

 

Savaştan sonra gençlerin işsizlik sorununa çözüm bulunamazsa, iç kargaşaya, hatta iç savaşa davetiye çıkarmış oluruz.

 

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli