Erbil Diaspora Kongresi milli birlik niteliğinde
Ulusal kongre niteliğinde bir oluşum diaspora. Kazakistan’dan Kanada’ya, Suudi Arabistan’dan Norveç’e her yaş, cins, ideoloji ve inanç arka cephesinden insanların tek bir amaç ile bir araya geldiği kongre, uzun ve emek içeren bir süreçten geçerek bu zirve olan kongreye geldi. Baragahe Barzani bunun ilk çalışması idi. Oluşum doğrudan buraya bağlı bir biçimde oluşturuldu.
Tam çalışmalar başladığı dönem pandemi kısıtlamaları gündeme geldi. Diaspora çalışmaları pandemi ile ya durdu ya da sınırlı olanaklarla teknik olarak sürdürüldü. Her ülkede neredeyse 4-5 toplantı gerçekleşti. Toplantılara çağrılar yapıldı, bazı ülkelerde katılım güçlü oldu, bazı ülkelerde çağrılanlar katılmadı. Geriye katılımcıların temsili ile yürümek kaldı. Komite ve temsilciler oluşturulduktan sonra ise kongre çağrısı yapıldı. Yine aynı şekilde bazı kesim ve şahsiyetler katılım göstermedi. Sonuca göre önemli olan temsil katılım idi. Kongre 150 civarında delege ile başkent Hewler’de yapıldı. Kongreye Kürdistan yönetimi, parti temsilcileri ve geniş bir bürokrat katılımın yanı sıra Kürd aydınlar da misafir olarak katılım gösterdi.
Başkan Mesud Barzani, Hewler Valisi ve diaspora temsili birer konuşma yaptılar. Sonra kongre çalışmaları başladı. Bazı teknik eksiklere rağmen, ayrı ayrı grup çalışmaları, entegrasyondan diplomasiye, kültürden gençliğe tartışmalar yapıldı. Seçimle üst komite oluşturuldu, buna her ülkeden temsilciler dahil edildi.
Geriye Başkan Mesud Barzani’nin tarihi konuşma içeriğinde talimatlarını hayata geçirmek kaldı.
Barzani, “Biz Kürt diasporasını çok önemli bir ulusal servet gibi görüyoruz. Sizler halkınıza destek konusunda çok önemli bir rol üstlenebilirsiniz. Sizler, kendinizi örgütleyip güçlü bir lobi kurabilir, tüm alanlarda halkınızın meşru davasına destek verebilirsiniz” dedi.
Kongre her kesimden gelen tartışma, eleştiri ve önerilerle demokratik biçimde sürdü. Öyle ki isim Kürd veya Kürdistani mi olsun tartışması bir saatten fazla sürdü. Yönetim üç yıllığına seçildi. Anlaşılacağı gibi başarısızlık halinde yeni isimler gelecektir. Devlet bunun garantisidir. Kürd Diaspora Merkezi olan isim oybirliği ile ‘Kürdistan Diaspora Konfederasyonu’ olarak değiştirildi.
Burada anlaşılması gereken bu sistemin devletimize Kürdistan devletine bağlı yarı resmî yarı özerk bir kurum olmasıdır. Bu da eski kurum ve kuruluşların kaderini taşımayacağı anlamına gelir. Eski birey veya ideolojik, örgüt-parti alışkanlıklarından kurtularak, devlet ve devletin bekası çerçevesinde bakılırsa sanırım tartışma ve eleştiriler yerli yerine oturur. Kürdistan bir devlettir. Kürd vatandaşların görevi bütün ülkelerde olduğu gibi kendi düşünce ve hareketlerini koruyarak devlet-vatandaş ilişkilerini geliştirmektir. Bu bakış ve tarz Kürd milletini ve devletini sahada güçlendirerek medeni devletler içinde yerini daha hızlı almasını sağlayacaktır. Amaçlardan birisinde bu çerçevede, gençlerin kültür, tarih ve ülkesine bağlılığını sağlamak, bu yolda çalışmalar yürütmektir.
Aralık 2021, 4-6 tarihleri arasında başkent Erbil’de gerçekleştirilen Kürd Diaspora Kongresi’nin sonuç bildirgesinde “Kürdistan bayrağını kabul eden herkese kapımız açıktır” mesajı verildi. Bunun bir çatı çalışması olduğu, hiçbir sivil veya siyasi oluşum ve kuruluşu dışlamadığı vurgusu yapıldı.
Başkan Mesud Barzani’nin ‘Kürd Milli Davası parti ve ideolojilerin üstündedir’ talimatı, kongrenin ana ilkesidir.
Kürd Diaspora Kongresi’ne yurt dışında yaşayan 150’den fazla temsilci katıldı.
Kongreye katılanların arasında Kürdistan’ın dört parçasından isimlerin yanı sıra Avrupa’daki Kürd diasporası ve Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve diğer birçok ülkeden çok sayıda kişi katıldı.
Kongreye ayrıca, Başkan Mesud Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, Erbil Valisi Omed Xoşnaw ile Kürdistan Bölgesi’nden çok sayıda parti temsilcisi, milletvekilli, gazeteci ve siyasetçi katıldı.
Kürd Diaspora Konfederasyonu’nun bütün Kürdlerin birliğini amaçladığını vurgulayan Rusya Federasyonu delegesi Seyidov, “Bütün Kürd diasporasını bir çatı altında birleştirmeyi amaçlıyoruz. Diasporanın çalışmalarında, projelerinde birbirine yardım etmesini, birbirinden haberdar olmalarını hedefliyoruz. Kürd Diaspora Konfederasyonu, Kürdler arasında birliği amaçlıyor. Avrupa’da, Kafkas ülkelerinde Asya’da, Afrika’da yani dünyanın her yerinde yaşayan Kürdlerin birlik olmasını amaçlıyor” şeklinde konuştu.
Neden Kürd Diaspora Konfederasyonu?
Kongre katılımcılardan İsviçre Kürd Diasporası Sorumlusu yazar Aydın Dere, “Bu oluşum tüm dünyadaki Kürd’leri kapsayan unsurlardan oluşuyor. Konfederasyon diplomasi ayağından, lobi oluşturmadan, iş dünyasından, kültürel çalışmalardan, dil ve eğitim hakkı hepsini içeriyor. Kürdistan Bölgesi’nde kongrenin yapılmasının sebebi kuşkusuz diasporaya güven vermeyi içeriyor. Biz özgür topraklara sahibiz ve bu özgür toprakların da bir hükümeti var” şeklinde konuştu.
Kongreye misafir olarak katılan İbrahim Güçlü ise gözlemlerini “Kongreye, Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, Kürdistan Başbakanı Mesrur Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği, KDP, diğer Kürdistan siyasi parti yetkilerinin ilk günü kongreye katılmaları; Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin güçlü ve anlamlı destekleyici konuşması, kongreye ve yapılmakta olan diaspora çalışmaya büyük ve hem de kurumsal bir destek olduğunu gösteriyordu” biçiminde aktardı.
Başkan Mesud Barzani’nin "Kürdistan dini ve milli birliğe en genç örnektir. İnsan ve kültür çeşitliliğini tarihi zenginliğimiz olarak görüyoruz. Kürdistan uyumun ülkesidir, böyle kalmasını ve korunmasını istiyoruz" sözleri kongrenin genel oluşumuna ilkesel damgasını vurdu.
Diaspora örgütlenmesinde bu sistem içerisinde bakılırsa durum daha iyi ortaya çıkar ve sonuçlanır.
(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)