Gözlerini kapat ve düşün!
Gözlerini kapat ve düşün! Erbil’de bir soğuk kış gecesini düşün. Her an bir kıvılcımla kül olması muhtemel bir çadırdasın. Halının toprak zemin olduğu bu yuvadaki çocuklar, kısık ateşle yanan sobayla ısınmaya çalışııyor. Sobadan çıkan zehirli gaz ise gözlerini yaşartıyor.
Gözlerini kapat ve düşünmeye devam et! Hastalıktan dolayı takatten düşmüş üç yaşındaki çocuğa ilaç bulamıyorsun. Sen ki düne kadar güzel bir evin büyüğüydün ancak şehrinizi basarak tahrip ettiler. Bir gecede işsiz kaldın ve belirsiz bir geleceğe maruz bırakıldın.
Belki kısa bir süreliğine bu şekilde düşünmek insanı çok üzerek ümitsizliğe sevk edebilir. Acaba aylar boyunca evinden - barkından olanların çadırıında yaşasaydın nasıl olurdu?
Biliyorum, birçok kişi mültecilerle aynı hissiyatı paylaşıyor olabilir, ancak felaketin boyutunu gözler önüne sermek için bazı gerçeklerin üzerinde durmak gerekir:
Bir: Birleşmiş Milletler’nin (BM) son verilerine göre, Irak’ta evinden – barkında olan insanların sayısı 2 milyon 300 bin dolayında. Bunların büyük bir bölümü Duhok’ta yaşıyor.
İki: BM Dünya Gıda Programı (WFP) 1 milyon 700 bin kişiye gıda temin ediyordu. Yıl sonuna bunun sürebilmesi için çok paraya ihtiyaç var.
Üç: Yapılan son sayıma göre Duhok’un nüfusu 2 milyon 120 bin dolayında. Bu rakamın 820 binini, yani neredeyse yarısını mülteciler oluşturuyor.
Dört: Irak’ın her bölgesinde insanlar göçzede olmuş durumda. Necef ve Kerbela kentlerinde bile on binlerce insan göç yollarına düştü.
Beş: Çocuklar ve yaşlılar mültecilerin büyük bir bölümü oluşturuyor.
Altı: sağlık ve eğitim açısında çocukların geleceği tehdit altında.
Yedi: Uluslararası toplum insani ihtiyaçların tedarik etmekte pasif davranıyor.
Sekiz: Arap ülkelerinin nezdinde birinci derecede Suriyeli mülteciler var. Iraklı mülteciler ise sonlarda yer alıyor.
Dokuz: Petrol fiyatlarının düşmesiyle beraber, uzun yıllardır yolsuzluklardan dolayı yaşanan Irak’taki ekonomik kriz sürüyor. Yeraltı zengini Irak mülteci sorununu çözemiyor ve tek başına IŞİD’e karşı mücadele edemiyor.
On: Irak Parlamentosu’nun mülteci işlerinde sorumlu komisyonu bu konuda gereken beceriyi ortaya koyamadığından, üyelerinin değiştirilmesi için gelmiştir.
Şimdi gözlerini bu içler acısı gerçeklere karşı açabilirsin!
(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)