Şengal’in savaşta öksüz kalan kedileri

11-11-2015
Dildar Herkî
A+ A-

Bir peşmerge beni arayıp Rûdaw için bir fotoğraf çektiğini söyledi. Fotoğrafın hikayesini sordum. Bir anlık sessizlikten sonra, “Keşke onun yerinde ben olsaydım” dedi. Aradım ve içinden geldiği gibi konuşmasını istedim.

 

O peşmerge, Şengal’de IŞİD’le çatışmaların yaşandığı son noktada görevli. Kedi onların mevzisine yakınmış ve hergün besliyorlarmış. Bu süre içinde kedi dört yavru doğurmuş.

 

Yavrularını besleyebilsin diye peşmergeler kediye daha çok yiyecek vermeye başlamış. Peşmergeler döndükten birkaç gün sonra IŞİD’liler mevziye birkaç havan topu atmış. Bu sırada kedi ortadan kaybolmuş. Peşmergeler onu bulduğunda ise şarapnel parçasıyla öldüğünü görmüş. Yavruları ise görüntülerde görüldüğü üzere ölü annelerinden süt emmeye devam etmiş.

 

Bu hikaye, bölgede savaşın kurbanı olan hayvanların hikayesinin Rûdaw ekranına taşınmasına vesile oldu. Haberde görüldüğü gibi savaşın tek kurbanı insanlar değil. Bölgenin doğası ve canlıları da IŞİD savaşının kurbanları arasında yer alıyor.

 

Zumar Cephesi’nde bir peşmergenin birkaç köpek yavrusunu beslediğine tanık oldum. Bir başka yerde peşmergenin eliyle fareye ekmek yedirdiğini gördüm.

 

Şengal Dağı’nda gördüğüm on yaşındaki çocuğa burada niçin bulunduğunu sordum. Öğrenci olduğunu ve IŞİD’in saldırısından sonra okulundan olduğunu anlattı. Bir yıldır da dağda çobanlık yapıyormuş. IŞİD’in zaman zaman attığı havan toplarından o da zarar görmüş. Bir keresinde yakınına düşen havan topu sonucu 6 keçisi telef olmuş.

 

Şengal çevresindeki köylerin çoğu IŞİD’den alındı ancak halk evlerine dönmüş değil. Boş evlerde sahipsiz kalmış kedi ve köpekler yemek bulmak için dolanıyor ama karınlarını doyurduklarını sanmıyorum.

 

Rûdaw ekibi olarak  bir süredir bölgedeyiz. İlk gecemizde arkadaşım Hevidar Ahmed bir kedi sesi duyduğunu ve sesten uyuyamadığını söyleyip çıktı. Daha sonra ben de çıktım. Bir evin merdivenlerinde dişi bir köpek uzanmıştı. Bir öğünlük yemeğimizin köpekle yavruları arasında bölüştürüldüğünü gördüm.

 

Bölgenin çoğu peşmergenin kontrolünde fakat halkın dönmesi için henüz güvenlik tam değil. Bu bölgeler yeniden inşa edilmezse yüzlerce sahipsiz hayvan açlıktan telef olacak. Şimdiye kadar da evlerdeki artıklardan besleniyorlardı.


(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli