Molenbeek ve Cihad

10-04-2016
Berzan Ferec
Etiketler Berzan Molenbeek Cihad Bağdadi
A+ A-

Bir süredir radikal grupların, “terörizm” ve “cihatçıların kalesi” olarak adlandırılan Molenbeek, Brüksel’in işsizlik ve yoksulluğun yanısıra suç oranının en yüksek olduğu bölgelerinden biri olarak ifşa edilmiş durumda.

 

Molenbeek yaklaşık 100 bin nüfusa sahip. Bölgedeki Müslüman nüfusu ise 40 bin civarında. Fas, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden gelen göçmenler burada yaşıyor.

 

“Gazze” ve “Bağdadi’nin kenti” olarak da adlandırılan Molenbeek, Avrupa’da gerçekleşen tüm patlama ve saldırılarda dikkatleri kendi üzerine çekiyor.

 

Gerçekleşen her terör saldırısında (kurbanlar arasında Müslümanlar olmasına rağmen) Avrupa’daki tüm Müslümanlar birer potansiyel şüpheli olarak görülmekten sıyrılamıyor. Bu durum, başka bir dünyada yaşayan her daim yabancı olarak görülmelerine neden oluyor.

 

Molenbeek, tarihsel bir göçle farklı kültürden gelen onlarca halkın, Brüksel’in kalbinde “viran” edilmiş bir ümitle varlığını sürdürmeye çalışıyor.

 

Molenbeekliler’in en ufak hareketinde sadece Belçika polisi değil, dünyadaki tüm istihbarat teşkilatları bu insanlara gözetim altına alınıyor. Her terör saldırısında bu insanlar kendilerini temize çıkarmaya çalışıyor.

 

Terör saldırıları yaşandığında medya, bölgedeki yoksul Müslümanlar’ın namaz kılışı, çocukların perişan görüntüsünü, kaçakçıları, uyuşturucu bağımlılarını, fahişeleri ya da bir polise saldırma görüntülerini kamuoyuna gösteriyor.

 

Ümitsiz ebeveynler ise çocuklarının geleceğini Allah’a havale ederek terörün, nefretini bölgeden uzaklaştırmasını bekliyor.

 

Aslında bölge sakinleri, yaşadıkları bu dünyadan halen başka bir dünya olarak nitelendirilen “hilafetin çatısı” altında yaşamaktan, dünyanın bir parçası olamamaktan, çocuklarının günahsız insanların” katilleri olmasından korkuyorlar!

 

Molenbeek gibi, Müslümanlar’ın yoğun olarak yaşadığı bölgelerde cihatçı ve radikal gruplar rahat bir şekilde propaganda yapıp, kendilerine savaşçı buluyor.

 

Resmi verilere göre, cihatçı gruplara katılmak için Suriye’ye giden 474 kişinin çoğu Molenbeek kökenli olup, bunlardan 130’u Belçika’ya geri dönmüş.

 

Paris saldırılarının planlayıcısı Abdelhamid Abaaoud, ikisi Tunuslu biri Çeçen asıllı üç Belçika vatandaşına, Brüksel’deki adalet sarayını basma emrini vermiş, ancak emniyetin takibi sonucunda Molenbeek’te yakalanan saldırganların saldırısı önlenmişti.

 

Molenbeek bölgesi, 2001’de Afganistan’da Taliban’a karşı savaşan güçlerin komutanlığını yapan Ahmed Şah Mesud, gazeteci kılığında 2 kişi tarafından öldürülmüş, daha sonra bu 2 kişinin Molenbeek’ten olduğu ortaya çıkmıştı.

 

2014’te ise Brüksel’deki Yahudi Müzesi’ni basarak 4 kişiyi öldüren Nemmouche Mehdi isimli terörist Molenbeek’li çıkmıştı.

 

Ocak 2015’te Fransa’da Yahudiler Koşer Market’e saldıran ve öldürülen Amedy Coulibaly’nin, kullandığı silahları, Molenbeek’ten aldığı ortaya çıkmıştı.

 

Ayrıca, Amsterdam-Paris seferini yapan hızlı trende saldırı hazırlığı yapan kişi de Molenbeekli’ydi.

 

İspanya’nın başkenti Madrid’de ise, 11 Mart 2004’te 10 bomba patlatılmıştı. El Kaide’ye bağlı bir örgütün üstlendiği saldırıdaki saldırganların 8’inin Fas uyruklu olup Molenbeek’te yaşadığı ortaya çıkmıştı.

 

Kısacası sözkonusu saldırlarda bulunanların hepsi, “Molenbeekli kâfir” diye nitelendirdikleri dünyada, halifelerinin cihatçılığına soyunmuşlardı.

 

Nefret edilen bölge haline gelen Molenbeek halkı, bölgelerinde artık huzur istiyor. Sadece Müslüman oldukları içinde suçlamalarla yüz yüze kalmak istemiyorlar.

 

Anne - babalar, IŞİD’in cehennemine giden çocuklarının halen teslim olacaklarını ümit ediyorlar.

 

Ortadoğu’da “cihad terörizminin” sonlanması için – ki haklı ve meşru bir görevdir – bir savaş veriliyor.

 

Aynı zamanda dünyada farklı kültür ve yapıların birarada yaşaması, halkların kaynaşması için girişimlerde bulunulmalı.

 

Brüksel, Paris, Londra veya dünyanın herhangi bir yerinde birlikte yaşanılması gerekiyor. Başka bir çaremiz olmadığı gibi, başka bir dünya ve çözüm de yok!

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli