İmralı heyeti, Demirtaş'la görüşecek: Sessizliğinin sebebi ne?
Yeni çözüm süreciyle ilgili siyasi aktörler arasında hareketlilik yaşanırken, gözler hem İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelere hem de bu sürecin en önemli aktörlerinden biri olan Selahattin Demirtaş’a çevrildi.
DEM Parti’ye yakın bir kaynağa İmralı heyetinin Cumartesi günü Demirtaş’ı ziyaretine ilişkin bazı sorular sordum.
Kaynak, Demirtaş’ın bu yeni süreçten umutlu olduğunu ancak aynı zamanda temkinli bir yaklaşım sergilediğini ifade etti.
Demirtaş’ın neden bu süreçle ilgili sessiz kaldığı sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Demirtaş, Öcalan’la rekabet ediyormuş gibi bir izlenim yaratmamak ve kendi serbest bırakılma talebini gündeme taşıyor algısından kaçınmak için bu tavrı sergiledi.”
Öcalan’dan Demirtaş’a kritik mesaj
Öte yandan, İmralı’da Abdullah Öcalan ile gerçekleşen görüşmede, Öcalan’ın Demirtaş’a özel bir vurgu yaptığı aktarıldı. Öcalan’ın heyete, “Mutlaka gidin, Demirtaş ile de görüşün” dediği bilgisi paylaşıldı. Bu bilgileri doğrulayan bir açıklama da DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel’den geldi.
Temel, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, İmralı’daki görüşmede Selahattin Demirtaş’a vurgu yapıldığını belirtti ve şu ifadelere yer verdi:
“Demirtaş, bu tartışmanın tam ortasında önemli bir aktördür. Kimsenin asla şüphesi olmasın.”
Öcalan’ın Demirtaş’a verdiği kritik rol, sürecin Kürt siyasi hareketi tarafından kapsayıcı ve koordineli bir yaklaşımla yürütülmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.
Demirtaş’a ziyaret: Heyetin kritik gündemi
DEM Parti’den yapılan açıklamaya göre, İmralı heyeti 11 Ocak Cumartesi günü Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret edecek. Bu görüşmede, yaşanan sürecin detaylarının Demirtaş’a aktarılması bekleniyor.
Heyet sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, 6 Ocak Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Demirtaş’ı ziyaret edeceğiz. Sonrasında kapsamlı bir değerlendirme yapacağız,” ifadelerini kullandı.
Kürdistani partiler ve HÜDA PAR ile görüşme ihtimalleri
DEM Parti kaynaklarına göre, heyet HDK bileşenleri ve Kürdistani partilerle de görüşmeler gerçekleştirecek. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın, Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki partiler olan EMEP ve TİP genel başkanlarıyla da bir araya gelmesi bekleniyor.
HÜDA PAR ile görüşme konusu ise henüz netlik kazanmış değil. Görüştüğüm bir HÜDA PAR yetkilisi, şu ana kadar DEM Parti’den kendilerine randevu talebinin gelmediğini, ancak böyle bir talep gelmesi durumunda kapılarının açık olduğunu belirtti.
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ise Rûdaw TV’ye verdiği röportajda, “DEM Parti talep ederse onlarla görüşürüz. Eğer gelirlerse bizim de öngörülerimiz var, endişelerimiz var, taleplerimiz var. Sözümüzü söyleriz, önce de onları dinleriz” ifadelerini kullandı.
DEM Parti’den görüştüğüm bir kaynak ise, HÜDA PAR ile görüşmenin planlamada yer almadığını ifade etti. Bu konuda DEM Parti’den henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, görünen o ki ilk turda DEM Parti, HÜDA PAR ile bir görüşme gerçekleştirmeyecek.
İmralı’da ikinci kritik görüşme
Siyasi parti, STK ve cezaevlerinde tutuklu bulunan siyasetçilerle görüşme trafiği bittikten sonra heyetin, süreci genel hatlarıyla Öcalan’a aktarmak üzere bir kez daha İmralı Adası’na gitmesi bekleniyor.
Bu ikinci görüşmenin, yeni sürecin seyrini belirlemede kritik bir öneme sahip olacağı ifade ediliyor. Öte yandan yeni süreçte her iki taraf da, geçmişte yaşanan deneyimlerden alınan derslerle daha temkinli ilerliyor.