Virginia seçimleri; okul ve particilik

03-11-2021
Hemin Lihony @lihony
Etiketler Irak Şii İran Başbakan Mustafa Kazımi Heşdi Şabi ABD Virginia Cumhuriyetçi Demokrat Parti Glen Younkin
A+ A-

ABD’de Biden’ın zaferi ile sonuçlanan başkanlık seçimlerinden tam bir yıl sonra Demokratlar dün Virginia eyalet valiliği seçimlerinde beklenmedik bir yenilgi aldı.   

Bu sonuç Biden’ın bir yıllık başkanlık döneminden Amerikan halkının pek de memnun olmadığını gösteriyor. Durum Biden açısından daha da ciddi zira Virginia demokrat ve liberallerin “yeşil bölgesi” olarak biliniyor.

Cumhuriyetçi aday Glen Younkin seçim çalışmalarını tek başına yürüttü ve ne Donald Trump, ne de diğer popülist Cumhuriyetçi siyasetçilerin desteğini istemedi. Buna karşılık rakibi eski Virginia Valisi Demokrat aday Terry McAuliffe’yi seçim çalışmaları döneminde Hillary Clinton, eski başkanlar Barack Obama ve Bill Clinton da destekledi.

Herkes Demokrat adayın seçimi rahatça kazanacağını tahmin ediyordu. Çünkü Virginia ve demokratlar iki ayrılmaz bütün olarak görülüyordu.

Seçim çalışmalarının son günlerinde Cumhuriyetçi aday Younkin her şeyi bir yana bırakıp tüm gücü ile propagandasını eğitim, okullar ile çocukların şiddet ve istismardan korunması konularına ayırdı.

Younkin’in aksine rakibi McAuliffe, Demokratların klişe fikrini, yani ebeveynlerin okul ve eğitim programına müdahale etme yetkisi yoktur görüşünü savundu.

Tarihi bir sonuçla Cumhuriyetçi Younkin seçimlerin galibi oldu ve Vieginia’da on yıldan fazla bir süredir hakim olan Demokratlara, tüm bu popüler şahsiyetlere karşı galibiyetini ilan etti.   

Ayı zamanda Biden yönetimine de Demokrat seçmenleri yanlarına çekebilecekleri ve Kongre seçimlerinde çoğunluğu ele geçirebilecekleri mesajını verdi.  

Bu zafer eğitim ve öğretimin Amerikalılar için particilik, gelenekler ve liberal görüşten daha önemli olduğunu gösteriyor.

Eyalette oy veren ebeveynler, gelecek açısından çocuk ve aila hakları bu şekilde savunulacaksa böyle bir particilik yapmayacaklarını söylüyor.

Ne ekonomi, ne sağlık, ne karizma, ne particilik ne de farklı düşünceler, hatta Trump’ın popülizmi dahi geçmişte Cumhuriyetçilerin Virginia’da zafer kazanmasına neden olamamıştı.

Ama bu defa eğitim, öğrenim, okullar, anne ve babaların hakları gibi konular Demokrat seçmenlerin oylarını Cumhuriyetçi adaya vermelerine ve rakiplerine büyük bir zafer kazandırmalarına yol açtı.

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli