Kitaplar ve Kürdçenin kullanımı

Kürdistan’da yayıncılık, tarihten bu yana birkaç istisna hariç, Kürd aydın ve araştırmacıların çabaları ile bugüne geldi. Sivil toplum kuruluşları, siyasi organizasyonlar ve vakıflar bu vargının dışındadır. Çünkü bu kurumlarınız genellikle, yine sınırlı durumlar dışında, sistemlerine paralel, uygun yayıncılık yapıyorlar.

Dikkat edilirse Kuzey Kürdistan’da Kürdçenin kullanımı ve yaygınlaşması, kurumsallaşarak yürütülmesi için yapılan çalışmalar dahi bireylerin çabaları ile yürütülmeye çalışılıyor.

Bütün bu sıkıntı ve engellere rağmen çok çeşitli yayınevleri, Kürdçe kitap ve dergileri düşe kalka yayınlamayı sürdürüyorlar. Öyleki her türlü zorluğa rağmen ana dilinde ısrar ediliyor. Akademik ve güncel yayınlar, internet ortamı başta olmak üzere, kültür sanatta dilde ısrar derinleşiyor.

En son Diyarbakır’daki kitap fuarında güçlü bir Kürd yayın çevresi, rekor katılım ile daha çok Kürdçe yazılan eserlerin talep gördüğüne, dil açısından günlük konuşmalar dahil güçlü bir  yönelim olduğuna dair söyleşi ve haberler yayınlandı. Kültür dergilerinden, araştırma dergilerine, psikoloji, felsefe ve müzik dergilerine, hem dijital hem de basılı biçiminde çok farklı yayıncılık ve sürekliliği oluştu. Dilimiz ancak bu uğraşlarla süreklileşerek gelişir ve daha akademik bir sisteme oturur.

Bütün bu uğraş ve ısrar iyi bu ısrarlı bir okuyucu topluluğu ile sürekli, güçlü hale gelir. Bilindiği gibi iyi bir okur bile zamanla yine çeşitli nedenlerden bu takibi gevşetebilir. Bunu tersine çevirmenin, okurun Kürdçeye, kitaba ve her türlü dergi, dijital yayına ilgi göstermesi, ilginin yükselerek devam etmesi için yöntemleri farklılaştırmalı ve günceli, ilgi alanlarını takip etmelidir.

Kürd gençlerinin daha çok tarih ve bireysel gelişim alanlarına yöneldiği görülüyor. Bu yönelimler dikkate alınarak devam edilmeli. Kurumlar ve güçlü vakıflar destek vermelidir. Bireysel uğraş ve yayıncılık zamanla enerjisini yitirir.

Okurlar usanmasın ve yazarlarda yazma alışkanlığından uzaklaşın diye bu alan çeşitlenmelidir. Beğenmediği, zorlandığı yazı ve okunmalardan ısrar etmemeli. Birbirine benzer okunmaları yapmalı. Tabi araya bazen roman, öykü ve şiir okumaları eklenmeli.

Kürd yayıncılığında yapılmayan veya az yapılan çeşitleri önermeye ekleyerek yazıyı sonlandıralım.

Sesli kitap, yazı ve elektronik-e kitap yayına ağırlık vermeli veya programlarına daha çok ekleme yapabilirler.

Bilindiği gibi gençler dijital okumalara alışık olmalarına rağmen, belli bir yaş ve alışkanlıkta olan kesimlerin dijital veya PDF okumalara sıcak bakmadıkları bilinmesine rağmen hem teknik kolaylık, hem ulaşım kolaylığından dolayı yayıncılarımız bu sistemleri düşünmeli veya yaygınlaştırmalıdır.

Ekonomik sıkıntılar alıcı ve yayıncı içinde ciddi bir sorun, engel olduğu dönemde teknik yayın ve alışkanlık sorunu aşmada bir yöntem olabilir.

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)