Kürdistan Bölgesi Başkanının diplomasi ve uzlaşının başkenti Viyana’ya ziyareti

03-07-2024
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Viyana Avusturya Avusturya Kürdistan Bölgesi-Irak Ticaret Ofisi Başkanı
A+ A-

Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın Viyana ziyareti sırasında, Avusturyalılar için birkaç konu oldukça önemli. Bunlar arasında Avrupa'ya yasadışı göçle mücadeleye yönelik tedbirler yer alıyor. Zira bu mesele geçen yıl Avusturya Dışişleri Bakanı’nın Irak'a ve Kürdistan Bölgesi'ne ziyaret etmesine neden olmuştu. Avusturyalı yetkililer ayrıca, geçen yıl Eylül ayında Erbil'de düzenlenen ekonomik forumuna katılan sağlık, iletişim ve ulaştırma sektörlerinde faaliyet gösteren 10 şirket için yatırım fırsatlarını da değerlendiriyor olabilir. O ziyaret sırasında, dış ilişkiler Bakanı'nın Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açtıklarını söylerken, bu ilişkinin siyasi boyutlarının altını çizmekteydi. Peki bu ilişkiler Kürdistan Bölgesi için ne anlama geliyor?

Dokuz milyondan fazla nüfusa sahip küçük bir Avrupa ülkesi olan Avusturya GSYİH büyümesi son on yılda %2' üzerinde olmuştur. Avrupa kıtasının doğusuyla batısını, kuzeyi ile güneyini birbirine bağlayan Avrupa'nın merkezinde yer alan önemli coğrafi konumu sahip, bu da Avusturya için farklı fırsat ve sorunları beraberinde getiriyor. Avusturya, yasadışı göç konusunda dünyadaki merkezlerden biri sayılıyor. Merkezde yer alması nedeniyle mültecilerin gidecekleri yere ulaşmasında önemli bir geçiş güzergahı. Avusturyalılar belki de Irak ve Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkileri üzerinden bu sorundan bir çıkış yolu bulmak istiyor olabilirler. Öte yandan, ülkenin coğrafi konumu, hava ve demiryolu ulaşımı için de benzersiz fırsatlar sunuyor. Viyana Havaalanı, her yıl binlerce turistin turistik bölgelere seyahat etmesi nedeniyle Almanya'daki Frankfurt ve Londra'daki Heathrow gibi havalimanlarının en önemli rakiplerinden biri. Bu Kürdistan Bölgesi için de önemli çünkü dış dünyaya bağlanmanın en yakın yollarından biri olarak görülebilir. 

Yasadışı göç ve ekonomik kalkınma konuları Kürdistan Bölgesi için de önemlidir ancak, bu ilişkinin siyasi boyutu daha büyük öneme sahip. Coğrafyasının sağladığı ekonomik fırsatlara rağmen, yüzölçümünün küçüklüğü ve nüfusunun azlığı nedeniyle, bu ülkenin dış politikada diplomasi ve arabuluculuk yönelmeye itmiştir. Avusturya'nın bu durumu halihazırda ve gelecekte Bağdat ile Kürdistan Bölgesi arasındaki meselelerde arabuluculuk olmak için önem arz edebilir. 

Özellikle Güney Çin Denizi, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'daki jeopolitik krizler nedeniyle dünya daha fazla gerilimin eşiğindeyken, Avusturya gibi ülkelerin önem daha da büyüyor. Yakın gelecekte Irak'taki Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu'nu (UNAMI) sonuna yaklaşıyor ve Kürdistan Bölgesi'ni destekleyen ABD ve Avrupalı başlıca güçlerin iç meseleler, Rusya ve Çin ile uğraştıkları bir dönemde, Avusturya gibi arabulucu ülkelerin önem daha da artıyor.

Avusturya, 1955'ten bu yana uluslararası politikada tarafsız bir konum seçmiştir ve Avrupa Birliği üyeliği ile Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) barışı koruma misyonuna katılımı, onu bu rolü oynamaktan alıkoymamıştır. Soğuk Savaş döneminde Viyana, Sovyetler Birliği ile Amerika arasındaki müzakerelerde veya Arap-İsrail Savaşı'nda önemli bir adresti. Her ne kadar son dönemde Avrupa Birliği yaptırımlarına verdiği destek nedeniyle Viyana ve Moskova ilişkileri gerginleşse de Ortadoğu gibi bir yerde, diplomasi ve gerilimlerin çözümü için Avusturya önemli bir merkez olmaya devam ediyor.

Ortadoğu'da ve dünyada süre genel gerilim ve olaylar her zamankinden daha fazla hızla gelişiyor ve Üçüncü Dünya Savaşı'nın çıkma ihtimali dünyadaki siyasetçilerin ağzında dolaştığı bir dönemde, Irak’ta yavaş yavaş Amerika sonrası bir sürece hazırlanıyor ve bunun ile iç gerilimlerin tırmanma ihtimali yükseldiği bir dönemde, tarafsız ve arabulucu ülkelerin önemi daha çok artıyor. Tabi ki Burada tüm tarafların kabul edeceği bir diplomatik kanalın varlığı büyük önem taşıyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Irak'ta ve Kürdistan Bölgesi'nde barışın ve uzlaşının bir siması olarak, dünyanın en önemli uzlaşı ülkelerine ziyaret etmesi, Kürdistan'ın yaşayabileceği karmaşık süreçler için bir diplomatik kanalın açması için önemli olabilir.

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli