Trump da bize hatırlattı

03-01-2019
Hêmin Lihonî
Etiketler ABD Trump Kürtler Suriye Rojava Kürdistan Bölgesi
A+ A-

ABD Başkanı Donald Trump, düzenlediği son basın toplantısında Suriye konusunda Kürtlere çok şey hatırlattı. Trump, Kürtlere uluslararası bir aktör olmadığını ve kendi kendilerini savunmaları gerektiğini hatırlattı.

 

Trump, Kürtlere şu mesajları verdi:

 

1 – İyi savaşçılarsınız. Ancak Amerika’nın destek için 30 adet f-18 uçağı göndermesi sayesinde iyisiniz. ABD olmadan iyi savaşçılar değilsiniz.

 

2 – Kendinizi Amerika’nın müttefiki olarak gördüğünüz doğru. Ancak diğer taraftan İran’a petrol satıyorsunuz ve İran’ın ortağısınız.

 

3 – Sizi savunmak istiyoruz ancak Amerika askerleri sonsuza dek sizin için Suriye’de kalamaz.

 

Trump’ın mesajları Amerika yönetiminin, Suriye ve Irak’taki Kürtlere yönelik bakışını değiştirdiğini gösteriyor. Kürt liderleri içinde bulundukları gurur ve hayallerden kurtularak kendine gelmeli.

 

Siyasi gurur ve siyasi gelişmeleri öngörememe bir çok kez Kürtleri yanılttı. Her zaman da başkalarını suçladık.

 

Kürdistan’ın bütün parçalarında özellikle Rojava, Başur ve Bakur’da oluşan durumları uluslararası güçlerin rolü ile kendimizi daha büyük gördük.

 

Kürtlerin başına bir felaket geldiğinde 70’li yıllarda Kissenger ile başlayarak bozuk plak gibi her seferinde Amerika’yı hain başka ülkeleri de dost kabul etmeye gerek yok.

 

Eğer kendimize unutturmazsak çözüm çok kolay. Kürtler bölgesel güçlerin rekabet meydanı olan kapalı bir coğrafyada devlet olmayan bir aktör.

 

Kürtler ne zaman bu bölgesel güçlerin hesabına büyük güçlerle rekabete girdiyse başarılı olamadılar.

 

Kürdistan Bölgesi komşusu Türkiye ile büyük bir sorun yaşadığı zaman bu iki taraf içinde kaybet-kaybet maçıydı. İlişkilerin geliştiği dönemde de Kürdistan Bölgesi’nde büyük bir büyüme oldu ve refah seviyesi yükseldi. Erbil - Ankara ilişkilerinin en önemli tarafıda Bakur için barış kaynağı ve Türkiye’de kanın akmamasını sağladı. Bütün dünyada bunu tebrik etti.

 

Kürtler IŞİD savaşı sonrası gelişmeleri doğru okuyamadı. Bundan dolayı durum şu anda gördüğünüz hale geldi.

 

Kürtler Amerika’yı beklememeli. Amerika hiçbir zaman Kürtleri NATO müttefiki olan bir ülkeyle eş değer görmez. Kürtler Rojava ya da Başur’da en iyi yolun Amerika’dan ziyade Ankara olduğunu anlamalı.

 

Türkiye’de kimin yönetimde olduğu önemli değil. Önemli olan Türkiye’nin bu bölgedeki jeopolitik önemi ve bütün eksikliklerine rağmen Batılı müttefikleri tarafından kabul edilen açık bir merkezdir.

 

Rojava Kürtleri baştan itibaren gurura kapılmamalıydılar ve Türkiye ile anlaşmalıydılar. Rojava şu anda Kürdistan Bölgesi gibi bir model olurdu. Ancak Amerika’nın destek hayali ile Ankara’yı kışkırtmak ile bir sonuç alınamaz.

 

Trump’ın şu anda söyledikleri, Amerika’nın siyasetini ve dış siyasette kendisine olan güveni ifade ediyor.

 

Kürtler bütün parçalarda siyaset yapmak ve ayakta kalmak istiyorlarsa büyük güçlerin hayalleriyle rüya görmemeliler. Kürtler çözüm olarak birlik olmayı ve bölgesel güçleri hesaba katma yolunu seçmelidir. Daha sonra güzel bir hayat için en iyi yolu seçmeliler.


(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli