Rûdaw podcast'leri dünyanın her tarafına ulaştı

01-11-2023
Etiketler Rûdaw Medya Grubu Podcast Radyo
A+ A-

Podcast yayınlarına ilk başladığımızda Kürt dinleyiciler için, özellikle de sadece Kürtçe konuşanlar için bu yeni bir şeydi bu yüzden biraz endişeliydim. Yerini bulmasının uzun zamanı alacak bir şey yaptığımızı sanıyordum ama tam tersi oldu ve Rûdaw'ın podcast'leri kısa sürede ilgi odağı olmayı başardı.

Şimdi artık pek çok kişi Rûdaw podcast'lerini arabada, evde, spor salonunda ve halka açık yerlerde dinliyor. Yalnızca sosyal medya platformlarında yayınladığımız reel ve kısa videolar üç ay içinde 15 milyona yakın izlenme sayısına ulaştı. Dolayısıyla yakın gelecekte diğer ülkelerde olduğu gibi Kürdistan'da da Rûdaw podcast'lerini dinleyenlerin sayısının artacağından eminim.

 Yenilenen medya dünyasında mesajları iletmenin bir yolu olarak podcast'lerin milyonlarca dinleyicisi var, şu anda dünya çapında yaklaşık 500 milyon podcast dinleyicisi var. Bu sayının 2024 yılına kadar dünya çapında bir milyar dinleyiciye ulaşması bekleniyor.

Podcast'ler belirli bir konuyla ilgili ses/video içerikleridir, onlara abone olabilir ve istediğiniz zaman, istediğiniz yerde dinleyebilirsiniz. Gündelikn yaşamda yoğun programlar ve zaman kısıtlamaları nedeniyle bu yöntemi benimseyenlerin sayısı her geçen gün artıyor çünkü kullanımı ve favori tartışmaları ve podcast'leri bulmak çok daha kolay.

Çoğu podcast kullanıcısı, ses içeriğini akıllı telefonlarını kullanarak, Apple veya Spotify gibi popüler podcast uygulamaları veya başka herhangi bir uygulama aracılığıyla dinliyor. Bazı dinleyicileri podcast'leri arabalarından da dinleyor ki potcast diğer medya platformlarına göre daha fazla seçenek sunuyor.

Podcast dinlemek için en yaygın kullanılan uygulamalar Apple Podcast'lerdir. Şubat 2023 itibarıyla tüm podcast dinleyicilerinin yüzde 38,7'si buradan podcast dinlemiş ve yaklaşık 50 milyon podcast programı indirilmiş. Rûdaw podcast'lerine de burada bulabilirsiniz.

Spotify, podcast kullanıcılarının yüzde 28'iyle ikinci sırada yer alıyor ve uygulama üzerinden 35 milyondan fazla podcast indirildi. Rûdaw podcast'leri burada da mevcuttur. Podcast'lerin yüzde 50'sinden fazlası 20 ila 60 dakika arasında bir süreye sahip. Yüzde 10'undan azı 10 dakikadan kısa, yüzde 17'si ise 60 dakikadan uzundur.

ABD’de podcast dinleyicilerinin yüzde 22'sini 35-44 yaş arası kişiler oluşturuyor. Ayrıca 12-34 yaş arası kişiler ülkedeki podcast dinleyicilerinin yüzde 66'sını oluşturuyorlar ve bu sayı yaş arttıkça azalıyor.

ABD’de erkeklerin yüzde 43'ü ve kadınların yüzde 48'i podcast dinliyor. 2022'de Brezilya dünyada en çok podcast kullanıcısı olan ülke konumundaydı. Brezilya’yı İsveç ve Meksika takip ediyordu. Güney Kore'de çok sayıda kişi podcast yaynlarını takip ediyor; Güney Koreli yetişkinlerin yüzde 58'i podcast dinliyor. Ayrıca İngiltere’deki yetişkinlerin de yüzde 18'i her hafta podcast dinliyor.

Her ay 18 yaşın üzerindeki Kanadalıların yaklaşık yüzde 40'ı podcast dinliyor. 18 yaş ve üzeri İtalyanların yüzde 49'u geçtiğimiz yıl podcast dinlemiş. Haber podcast'lerinden sonra İtalya'daki podcast dinleyicilerinin yüzde 45'i müzik ve sanat postcat’lerini tercih ediyor.

Edison Research şirketi tarafından 2023 yılında yapılan bir anketin ardından açıklanan veriler, dünyanın neresinde olursa olsun takipçilere mesaj iletmek için bir medya yöntemi olarak podcast'lerin önemine vurgu yapıyor ve uluslararası medya kuruluşları da değişen yaşam koşulları ve uğraş biçimleri ile birlikte takipçilerini kaybetmemek için sürekli olarak uygun yolları bulmak istiyorlar. Şu an için dünyada iletişim kurmanın en iyi ve en kolay yolu podcast'lerdir çünkü klasik medya, teknolojik gelişmeler, zaman yetersizliği, insanların yoğun programları ve işe gitmek için ulaşımda uzun süre kalmaları nedeniyle kuruluşlar izleyicilerini kaybediyor.

Rûdaw Medya Grubu podcast prodüksiyonunu kapsamlı bir şekilde 15 Temmuz 2023'te başlattı. 1 Kasım 2023'te tanınan Kürt şahsiyetleri ve yetenekli gençlerin sunduğu bir dizi yeni podcast ile yeni bir podcast sezonu başlatıyor.

Rûdaw Medya Grubu yeni sezonda haber, araştırma, ekonomi, sosyal, sağlık, sanat, edebiyat, din, spor ve teknoloji konularında 24 farklı haftalık podcast sunacak.

Rûdaw Medya Grubu, bu kadar geniş bir yelpazede podcast yayınlayan ve bunları uluslararası platformlarda Kürt dinleyicilerin kullanımına sunan ilk Kürt ve Irak medyasıdır ve ilerleyen zamanlarda başka dillerde de podcastler üretecek. Rûdaw’ın podcast'leri artık küresel podcast platformlarında mevcuttur ve dinleyiciler bu platformları cep telefonlarına indirerek da en sevdikleri podcast'leri bulabilir.

Rûdaw, podcast'leri dünyadaki çoğu podcast platformunda kullanılabilir hale getirmek için çalışıyor.  Rûdaw’ın podcast'lerini dinlemek için podcast platformları üzerinden sadece Rûdaw diye yazarak istediğiniz yayını bulabilir ve en sevdiğiniz podcast'i seçebilirsiniz.

Ses/görüntüleri Rûdaw Medya Grubu’nun ürünü olan podcast'ler özel bir podcast web sitesinde ve küresel podcast platformlarında yayınlanıyor, farklı alanlarda uzman ve tanınmış şahsiyetler tarafından sunuluyorlar. Rûdaw Podcast'inin temel amacı, Rûdaw'ın dünya çapındaki takipçilerine bilgi sağlamaktır.

Rûdaw podcast'leri "podcast.rudaw.net" sitesi üzerinden ve ayrıca popüler podcast platformunda bulunuyor.  Telefonunuzda Apple Podcasts uygulamasını açıp arama kutusuna Rûdaw veya Rûdaw Podcast'leri yazdığınızda ulaşabilirsiniz. Favori podcast'lerinizi buradan takip edebilir, günlük veya istediğiniz zaman dinleyebilirsiniz.

Bir diğer popüler podcast platformu olan "podcastindex" de Rûdaw abonelerinin podcast'lerini arayabileceği Podcast Index'tir.

Rûdaw’ın podcast'leri dünyanın en tanınmış platformları olan Amazon Music ve Spotify'da da mevcuttur. Android telefonu olanlar için şu platformlar üzerinden Rûdaw’ın podcast’lerini dinleyebilir: iHeart, Pocket Casts, Castbox, Podcast Addict.

Rûdaw takipçilerini en iyi ürünleri ve en son bilgileri hak ediyor, bu nedenle Rûdaw Medya Grubu takipçilerini medyadaki hızlı değişimlerden mahrum bırakmıyor ve en son bilgileri sürekli olarak sizinle paylaşıyor. Rûdaw teknolojik gelişmelerle birlikte genişliyor.

Gazeteci ve Rûdaw Radyosu Müdürü Ferman Salih

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli