Rûdaw Medya Grubu’ndan küresel beklentiler

01-04-2023
Etiketler Ali Zelmi Rûdaw Medya Grubu Küresel Beklentiler
A+ A-

Sofya - Bulgaristan

Ağıtlar, dualar, kaygılar, feryatlar Kürtçeydi; hikâyeler Kürtçe anlatıldı. Türkiye'de 7 Kürt kenti ve Rojava’nın Efin bölgesindeki vatandaşların durumu böyleydi. Rûdaw Medya Grubu, bu felaketin yayınlarını çevrilmiş ve alınmış bir dilde değil, bölge halkının kendi dilinde yaptı. Rûdaw Medya Grubu’nun yaptığı şey, kendi izleyici, okuyucusu ve dinleyicisi içindi fakat yalnızca Avrupa Haber Değişim Birliği ENEX aracılığıyla 50'den fazla etkili medya kanalı ve kurumu için ana haber kaynağı hâline geldi.

Bulgaristan'daki ENEX Konferansı

30 ve 31 Mart 2023 tarihlerinde Bulgaristan'ın Sofya kentinde düzenlenen ENEX Konferansı’na, her biri farklı departmanlardan Rûdaw Medya Grubu’nun 6 gazetecisi de katıldı. Tartışılan ana konulardan ikisi, büyük olayların ve gelişmelerin kapsamı için uygun bir plana sahip olmak ve olayların iletim hızıydı.

Orta Doğu ve Avrupa kanalları da dahil olmak üzere Rûdaw'ın ENEX'teki ortakları, Türkiye ve Kürt kentlerindeki deprem haberlerinde her iki noktaya da örnek olarak Rûdaw yayınlarını gösterdi.

Rûdaw, 6 Şubat’taki depremlerin ardından başlayarak depremi 15 günü aşkın bir süre boyunca Diyarbakır, Maraş, Adıyaman ve Antep kentlerinde canlı yayın, VT, fotostory ve Rûdawî Emro gibi programlar yoluyla anlattı. Ortaklarımız ENEX’te, videoların canlı olarak verilmesinde ve deprem sonrasındaki hikâyelerin aktarılmasında Rûdaw yayınlarının onları materyal eksikliği sorunundan kurtardığını anlattı.

Muhabirimiz Dilniya Rahman’ın bu yıl 14 Ocak'ta Dimitro şehrinin bombalanması sırasındaki çalışmaları, Bağdat ve Basra'daki muhabirlerimizin raporları, Rojhılat ve Rojava’da hazırlanan raporlar başta olmak üzere Rûdaw’ın diğer bölgelerdeki VT ve raporları da ortaklarının ilgi odağındaydı. Bu çalışmalar, özellikle de önümüzdeki 45 günlük süreçte sonuçları Türkiye, bölge ve dünya için de büyük olabilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için sandık başına giderken Batı medyasının Rûdaw'dan beklentilerini artırdı. Bu nedenle Kürt izleyici ve okuyucuların Rûdaw'dan beklentileri yurt dışındaki diğer izleyiciler tarafından da paylaşılıyor, bu konuya şimdi de önem verdiğimizi ve Ramazan Bayramı’ndan hemen sonra Türkiye'deki seçim kampanyasına geniş yer ayıracağımızı temin ettik.

Başta dijital medyanın çağdaş gazetecilikteki rolü olmak üzere, dijital medya ve sosyal ağlar konferansta tartışılan bir diğer önemli konuydu. Vatandaşların günlük aktiviteleri ile meşgul olmaları, bireysel farkındalıklarının artması ve daha fazla bilgi alma isteği, dijital medya kullanıcı sayısının her geçen gün artmasına yol açmıştır. Ayrıca, sosyal ağların hızlı kullanımı da konferanstaki başlıca tartışma konularından biri oldu. Alanın uzmanları, büyük medya kuruluşlarının bu hızlı değişimlere hızlı ve akıllı bir şekilde uyum sağlaması ve platformları aracılığıyla mümkün olduğu kadar çok izleyici kitlesine ulaşabilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu nedenle Rûdaw Medya Grubu, dış beklentileri karşıladığı gibi dijital medya ve sosyal ağlar aracılığıyla hızlı, ayrıntılı ve güvenilir bilgi ve haberler sağlayarak Kürt medyasının lideri ve Kürdistan vatandaşları ile bölgesel ve uluslararası alıcılar için bölgesel liderlerden biri olma rolünü yerine getiriyor.

Rûdaw Medya Grubu Intake Yöneticisi Ali Zelmi

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli