Akar: Suriye Savunma Bakanı görüşmekten yana oldukları söyledi
Haber Merkezi – Bir grup gazeteciyle, Moskova’daki Suriye Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmenin detayları hakkında konuşan Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Sonunda gelinen noktada görüşelim, konuşalım, devam edelim, yol ve yöntemler bulalım konusunda mutabık kalındı. Yeni bir görüşmenin tarihi ya da yeri konuşulmadı" dedi.
“Hem Suriye Savunma Bakanı hem de ekibi görüşmekten yana olduklarını izhar ettiler. Olumlu, istekli olduklarını gördük” ifadelerini kullanan Akar, “Türkiye'nin olası kara operasyonu planında bir değişiklik var mı?” sorusuna da, “Operasyon planımızla ilgili Cumhurbaşkanımız da biz de kendimizi bağlayıcı bir ifade kullanmıyoruz” diye yanıt verdi.
Gazeteci Deniz Zeyrek, Hulusi Akar’ın açıklamalarına bugünkü yazısında yer verdi. Zeyrek'in yazısında aktardığına göre, Akar'a sorulan sorular ve cevapları şöyle:
Görüşmeler hep üçlü olarak mı devam edecek? İhtilaflı konularda görüşmede gelişme oldu mu?
Bu toplantıda her şeyin bir anda çözülmesi beklenemez. Taraflar orada görüşlerini söylediler. Açık ve net şekilde bizim toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu, işgal gibi niyetimizin olmadığını fakat 2011'den sonraki gelişmeler çerçevesinde sınırdaki yerleşim yerlerinde sıkıntıların olduğunu, insanların sokağa çıkamaz hale geldiğini belirttik.
‘Biz terör koridorunu engelleyerek bir anlamda sizin savunmanıza ve toprak bütünlüğünüze katkı sağladık' dedik. Bunu anladıklarını değerlendiriyorum. Suriyelilerin evlerine dönmeleri konusunda en önemli konu güven. Biz şeffaf, net bir şekilde pozisyonumuzu ortaya koyduk. Sonunda gelinen noktada görüşelim, konuşalım, devam edelim, yol ve yöntemler bulalım konusunda mutabık kalındı. Yeni bir görüşmenin tarihi ya da yeri konuşulmadı. Ancak akılla, mantıkla makul olan ne ise yapılır.
Bu görüşmeden sonra Türkiye'nin olası kara operasyonu planında bir değişiklik var mı?
Operasyon planımızla ilgili Cumhurbaşkanımız da biz de kendimizi bağlayıcı bir ifade kullanmıyoruz. Hak ve menfaatlerimizi korumak ve kollamak, güvenliğimizi ve savunmamızı sağlamak için ne gerekirse yaptık, yaparız, biz bunu diyoruz.
Bu konuda birlikte bir hareket olur mu?
Bu görüşmeler sonunda savunma ve güvenlik ile ilgili sorunlarımızı giderebilirsek, ihtiyaçlarımızı karşılayabilirsek gayet tabii…
Türkiye'nin desteklediği Suriye Milli Ordusu'nun bu görüşmeler konusundaki değerlendirmeleri nedir?
Şunu özellikle ifade etmek isterim ki bizim Türkiye'de ve Suriye'de yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin aleyhine bir şey yapmamız hiçbir şekilde söz konusu değildir. Onları zora sokacak bir davranış içinde hiçbir zaman bulunmadık, bulunmayız. Bunu herkes bu şekilde bilmeli ve ona göre davranmalıdır. Biz uhuletle, sühuletle sorunun çözülmesi için çalışıyoruz.
Bundan sonra bu süreç güçlenerek sürer mi?
Sürebilir. Çünkü taraflarda bu isteği gördük. Hem Suriye Savunma Bakanı hem de ekibi görüşmekten yana olduklarını izhar ettiler. Olumlu, istekli olduklarını gördük.