İSTANBUL- Metrobüs kazasıyla ilgili 5 tutuklama

Haber Merkezi – İstanbul-Küçükçekmece'deki metrobüs kazasına ilişkin gözaltına alınan 8 şüpheliden, metrobüs sürücüsü D.M.Ç. ve denetim amiri Ş.Y'nin de aralarında bulunduğu 5'i tutuklandı. Kazayla ilgili metrobüs sürücüsü ifadesinde, "Bana yol çalışması olduğunu bildirmediler" dedi.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının, Beylikdüzü istikametinde ilerleyen metrobüsün Sefaköy mevkisinde karşı yönden gelen metrobüse yandan çarptığı kazaya ilişkin soruşturması sürüyor.

Küçükçekmece Adliyesi'ne getirilen 8 şüpheliden 5'i, savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanmaları istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Sulh ceza hakimliği, metrobüs sürücüsü D.M.Ç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Avrupa Yakası Yol Bakım ve Onarım Müdürü M.E. ve müdür yardımcısı A.Y, metrobüs denetim amiri Ş.Y. ve yüklenici firma şantiye şefi M.S.K'nin tutuklanmasına karar verdi.

"Yol çalışması bildirilmedi"

Öte yandan 1 kişinin öldüğü, 53 kişinin yaralandığı feci kazaya yol açan metrobüs sürücüsü ile denetim amirinin ifadeleri ortaya çıktı. Metrobüs şoförü, emniyetteki ilk beyanında, kendisine yol çalışması yapıldığının bildirilmediğini söyledi.

"Bypass yolun açıldığını önceden bilmiyordum. Bununla ilgili herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. Olay günü ben Telegram grubunda ve yolda baypas yol açıldığına dair bir uyarı görmedim."

Denetim amiri işçileri suçladı

Denetim amiri de beyanında yol bakımı yapan altı işçiyi sorumlu tutarak, "Bizim kontrolümüzde olan bir şey yoktu. Gerekli işaret ve levhaları koymak işçilerin göreviydi. "İki günde bir veya günlük olarak metrobüs çalışma alanındaki baypas yol giriş çıkışları değişmektedir. Bununla ilgili araç şoförlerinin bulunduğu Telegram'daki kaptanlar grubuna ve çalıştıkları metrobüsün ekranına uyarı mesajları gitmektedir. Bildiğim kadarıyla İBB metrobüs işletme amirliği tarafından gönderiliyor” dedi.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında sulh ceza hakimliğinin verdiği kararda, 5 şüphelinin tutuklanma nedenlerine yer verildi.

Hakimlik kararında, dosyada yer alan görüntü izleme tutanakları, şüphelilerin ifadeleri, bilirkişi raporunda belirtilen kusur durumu, ulaşım ve trafik düzenleme komisyonu kararı itibarıyla şüphelilerin atılı suçu işlediği hususunda somut delillere dayanan kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu ifade edildi.

Atılı suçun, CMK'nın 100/3. maddesinde sayılı suçlardan oluşu, işleniş şekli, şüphelilerin dosyaya yansıyan kişilik özellikleri, yakalanış şekli, atılı suç için kanunda öngörülen ceza miktarı değerlendirilip, şüphelilerin kaçacağı ve saklanacağı hususunda oluşan şüphe dikkate alındığında bu aşamada adli kontrol tedbirlerinin yeterli hukuki denetimi sağlamayacağının belirtildiği kararda, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunun değerlendirildiği aktarıldı.

 

Kararda, metrobüs sürücüsü D.M.Ç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Yol Bakım ve Onarım Müdürü M.E. ve müdür yardımcısı A.Y, metrobüs denetim amiri Ş.Y. ve yüklenici firma şantiye şefi M.S.K'nin tutuklanmasına hükmedildiği kaydedildi.