Munzur ve Pülümür vadileri tescil edildi: Dersimliler şaşkın

31-08-2023
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dersim Munzur Pülümür Kesin korunacak hassas alan
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Cumhurbaşkanlığı kararıyla Munzur ve Pülümür vadilerinin “Kesin korunacak hassas alan” olarak tescil ve ilan edilme kararı, Dersimlilerde hem sevinç hem de şüphe yarattı.

Dersim’de hayata geçirilen ve büyük tahribata yol açan baraj projelerinin ardından son dönemde de maden projelerinin gündeme gelmesi Dersimlileri tedirgin ediyor.

Son 20 yıl içinde hayata geçirilen projeler nedeniyle, Dersim’de çevre ve doğa felaketinin ağır sonuçları yaşanıyor. Bölgenin ekosistemi yangınlarla, HES’lerle, barajlarla, taş ve kum ocaklarıyla büyük zararlar gördü.

6 saha maden sahası ilan edildi

Yeraltı kaynakları bakımından en fazla çeşitliliğe ve zenginliğe sahip olan ve 145 maden projesinin bulunduğu Dersim'de, 6 alan maden sahası ilan edilmiş durumda.

Maden sahalarını kapsayan alanda Alevilerin ziyaret yerlerinin yer almasına rağmen şirketlere maden arama ruhsatı verildi.

Geçtiğimiz günlerde, zengin endemik bitki türleri ve yaban hayatıyla ön plana çıkan Munzur ve Pülümür vadileri Cumhurbaşkanlığı kararıyla “Kesin korunacak hassas alan” olarak tescil ve ilan edildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Tunceli İli, Pülümür, Merkez ve Ovacık ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Munzur ve Pülümür Vadileri Potansiyel Doğal Sit Alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109 uncu maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Dersimliler yıllardır mücadele yürütüyor

Her iki vadide yapılmak istenen baraj ve HES projelerine karşı, çevre örgütleri, inanç kurumları ve vatandaşlar, endemik olan zengin bitki çeşitliliğinin yanı sıra kırmızı benekli alabalık, vaşak, çengel boynuzlu dağ keçisi, ayı, kurt, samur, kınalı keklik gibi yaban hayvanlarına da ev sahipliği yapan her iki vadinin korunması için yıllardır mücadelesini sürdürüyor.

Uzun yıllar sonra verilen mücadelenin sonucunda, her iki vadinin Cumhurbaşkanlığı tarafından “Kesin korunacak hassas alan” olarak tescil ve ilan edilme yönünde aldığı  karar  ise vatandaşları şaşırttı.

Bazı vatandaşlar kararı olumlu bulurken bazıları ise alınan karara şüpheyle yaklaşıyor.

“Coğrafyamıza karışmasınlar”

Vatandaşlardan Bedriye Akçiçek, “Ben istiyorum ki toplumumuz ne istemişse o olsun. Bu karar da bundan sonra değişmesin. İstiyorum ki bu coğrafyamıza karışmasınlar, maden için altın için bu toprakları tahrip etmesinler, bu şekilde kalsın ve bunu istiyorum” dedi.

Diren Koç, “Munzur benim kutsalım ve inancımdır ve herkesin saygı duymasını istiyorum. Bu coğrafyadan ellerini çeksinler onlara saygı duyarım ve kendilerini de desteklerim. İyi kanun ve doğru kanunu desteklerim ama kötü kanunu desteklemem, bu karara sevindim güzel, çünkü artık maden çıkarılmayacak Munzur’a zarar verilmeyecek bu kararla, Dersim’e zarar verilemeyecek” diye konuştu.

Songül Özalp ise “Bu karar bizi çok sevindirdi, çünkü uzun yıllar Pülümür ve Munzur vadisinin Sit alan ilan edilmesi için çok mücadele ettik, biraz geç kalındı ama güzel bir karar olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Bülent Yüksel, “Ben çok merak ediyorum, 20-30 yıldan beri insanlarımız diyor ki Munzur’a dokunma ve baraj yapmayın diyor. Madem bu karar doğru ise neden bu kararı yıllar önce almadınız? İnsanlarımız yıllarca Munzur’a dokunmayın yürüyüşü yaptı bu insanlar memleket için ve vatan için bunu yaptılar” ifadesini kullandı.

“Bu güzel kararla mutlu olduk”

Dersim’de uzun yıllar coğrafyanın önemini fotoğraflarıyla tanıtan fotoğrafçı Malik Kaya, “Bizim asıl amacımız ve hedefimiz bu bölgenin güzelliklerinin koruma altına alınmasaydı ve o gün geldi çattı, bu güzel kararla mutlu olduk, umarım bu karar bozulmadan hayata geçirilir. Bundan sonra da bu karar devam eder gider, bu da coğrafyamızın kurtulması anlamına gelmektedir” şeklinde konuştu.

Demokratik Aleviler Derneği (DAD) Eşbaşkanı Musa Kullu,“Herkes de biliyor ki Munzur suyunun aktığı vadi ve Pülümür vadisinin olduğu yer 70 yıl önce Milli Park ilan edildi. Ama hükümet aldığı bu karara şimdiye kadar hiçbir zaman uymadı. Orman yaktı, maden çıkarılmasına izin veriliyor ve her şeyin yapılmasına izin veriliyor ama ismi Milli Park, bu alınan yeni karar, Tayyip Erdoğan imzasıyla çıkarılan bu karar, yeni bir felaketin kendisidir” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli