Haber Merkezi – Suriye’nin Baniyas kasabasındaki termik santralin yakıt deposunda başlayan ve Akdeniz’e kadar uzanan petrol sızıntısının İskenderun ve Mersin Körfezi'ne girme ihtimalinin yüksek olduğu bildirildi.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, sızıntının Doğu Akdeniz'e yayıldığını söyledi.
Çarşamba-perşembe günlerinde 3 ila 5 şiddetinde güney batıda oluşacak rüzgarın deniz akıntısını etkileyeceğini kaydeden Prof. Dr. Cemal Turan, sızıntının Doğu Akdeniz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs kıyılarını tehdit ettiğini söyledi.
Prof. Dr. Cemal Turan, şöyle konuştu:
"Mevcut petrol sızıntısının, İskenderun ve Mersin Körfezi'ne girme ihtimali yüksektir. Küçük Asya akıntısından dolayı petrol sızıntısının İskenderun Körfezi'ni, Yumurtalık-Karataş bölgesinde bulunan lagünleri ilk olarak etkileyeceği, daha sonra akıntı sistemiyle bunun İskenderun ve Dörtyol bölgelerine ulaşacağı görülmek ve tahmin edilmektedir. Deniz petlerinin yüzey petrol akıntılarının temizlenmesi için yeterince Körfezimizde ilgili makam ve kuruluşlarda olması çok önemlidir. Petrol sızıntısından
Kuzey Kıbrıs: Durum şimdilik lehimize döndü
Petrol sızıntısının tehdit ettiği Kuzey Kıbrıs’tan da açıklama geldi. Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Rüzgarın yön değiştirmesiyle şimdilik durum lehimize dönmüştür. Sızıntının Karpaz bölgesine intikali riski en azından şimdilik azalmıştır. Ancak olası riskler için önlemler alınmaya devam ediliyor" dedi.
Tatar, dünden bu yana sızıntı olayını yakından takip ettiklerini, Başbakanlıkta oluşturulan Kriz Komitesinin toplantılarının bütün gün devam ettiğini, ilgili bakanlıkların koordine halinde bölgede çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Türkiye ile de sürekli temasta olduklarını, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile görüştüklerini belirten Tatar, Türkiye'deki ilgili bakanlık ekiplerinin geldiğini aktardı. Tatar, Türkiye’den gelen araçlarla çevre kirliliğine yönelik denizde çalışmaların başladığını, acil müdahale gemilerinin de bölgeye hareket ettiğini bildirdi.
Sahiden 12 mil ötede
Petrol sızıntısının son durumuna ilişkin bilgileri paylaşan Tatar, "Kaçak şu anda sahillerimizden 12 mil uzaklıkta ve stabil halde. Bir yakınlaşma söz konusu değil. Mevcut görüşler, İskenderun'a ve Suriye’ye doğru ilerleyebileceği yönünde. İskenderun'a yanaşması durumu söz konusu olursa, zararın önlenmesi için elimizden ne gelirse yapacağız." dedi.
Bakan Kurum: Ekipleri yönlendirdik
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da, Kuzey Kıbrıs kıyılarına doğru ilerleyen petrol sızıntısının çevresel etkilerini değerlendirmek ve temizlik çalışmalarını başlatmak üzere bölgeye ilgili ekipleri yönlendirdiklerini bildirdi.
Bakan Kurum, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "KKTC kıyılarına doğru ilerleyen Suriye kaynaklı petrol sızıntısının çevresel etkilerini değerlendirmek, kirliliğin etkilerini en aza indirecek tedbirleri almak ve temizlik çalışmalarını başlatmak üzere bölgeye ilgili ekiplerimizi yönlendirdik" ifadesini kullandı.
Ne olmuştu?
Akdeniz'e yakın konumdaki Baniyas kasabasındaki termik santralin yakıt depolarından birinde geçen hafta yaşanan kazanın ardından sızan petrol denize kadar ulaşmıştı
Suriye resmi haber ajansı SANA, sızıntının Türkiye sınırına da yaklaşık 185 kilometre mesafedeki gerçekleştiğini duyurmuştu.
ABD merkezli haber ajansı Bloomberg de SANA’ya dayanarak yayınladığı uydu fotoğraflarında Akdeniz’de 25.5 kilometrekare büyüklüğünde petrol tabakası tespit edildiğini bildirdi.
Suriye hükümeti olaydan birkaç gün önce santraldeki bakım ekiplerinin tanklardan birinde yaşanan yakıt sızıntısını kontrol altına aldığını bildirmişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın