Dedeoğulları ailesinin 7 ferdi mezarı başında anıldı

31-07-2022
Şevket Herki
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Dedeoğlulları Konya Irkçı Saldırı HDP
A+ A-

Konya (Rûdaw) – Konya’nın Meram ilçesinde ırkçı saldırıda katledilen Dedeoğulları ailesinin 7 ferdi, saldırının birinci yılında anıldı. Anmaya HDP yöneticileri, avukatlar ve aile yakınları katıldı.

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021 tarihinde Mehmet Altun tarafından gerçekleştirilen saldırıda yaşamını yitiren Karslı Dedeoğulları ailesinden 7 kişi, katledilişlerinin birinci yılında Saraçoğlu Mezarlığı’ndaki mezarları başında anıldı.

Anmaya, ailenin sağ kalan tek üyesi Çetin Dedeoğulları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve yöneticileri, avukat ve hukukçular ile ailenin yakınları çok sayıda yurttaş katıldı.

Rûdaw’a konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Ailenin acısı, Kürt halkının acısı ve biz insanız diyenlerin acısı hala canlı. Bu saldırı ve katliamların ırkçı bir zihniyetle yapıldığını herkes biliyor" dedi.

Saldırıya ilişkin kamera kayırlarında, Mehme Altun’un silahla Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek Dedeoğulları ve çocukları Barış, Serpil, Serap, Metin ve Sibel Dedeoğullarını vurmuştu.

HDP Ankara İl yöneticilerinden Diyadin Fırat, “İnsan hüsran içinde. Adaletten uzaklaştığında insanlar hüsran ve zarardadır. Bu yüzden onlardan hesap sorulmalı” şeklinde konuştu.

Saldırıda aile üyelerinin tamamını kaybeden Çetin Dedeoğulları da, bu ırkçı saldırının arkasındaki isimlerin bulunup yargılanmasını istedi.

Çetin Dedeoğulları, “Hakim ve savcılardan adil bir karar vermelerini istiyoruz. Böyle bir saldırıyı kimsenin tek başına yapamayacağını dünya alem biliyor. Yani bir kişi tek başına 7 kişiyi öldürüp evlerini yakamaz, ona yol gösterenler vardır, katile yardım edenler vardır, para verenler vardır. Tüm bunlar ifşa edilmeli" diye konuştu.

Aile için önceki gün de mevlit okutuldu. Mevlite Konya Valisi Vahdettin Özkan, Karatay İlçe Kaymakamı, Konya Emniyet Genel Müdürü, Dedeoğulları’nın yakınları ve avukatları katıldı.

Rûdaw’a konuşan ailenin avukatlarından Atilla Kart, “O gün Türkiye'nin barışına ve demokrasisine saldırı yapıldı. Bir provokasyon yapıldı. Katliam, katilin tek başına yapabileceği bir şey değildi. Olaya baktığımızda bu işin arkasında profesyonel bir el olduğunu görüyoruz ve biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha önce saldırıya uğramıştı

30 yıl önce Kars’tan Konya’ya göç eden Dedeoğulları ailesi, 12 Mayıs 2021 günü çoğu komşuları olan 60 kişilik bir grubun saldırısında ağır yaralanmış, saldırganların altısı tutuklanmış, aile hakkında koruma kararı alınmıştı. Saldırganlar daha sonra tahliye edilmişlerdi.

Katliamdan önce 12 Temmuz’da Rûdaw’a konuşan baba Yaşar Dedeoğlu, “Saldırırken biz ülkücüyüz sizi buradan süreceğiz, sizi burada yaşatmayacağız” demişti.

Dedeoğlulları ailesinin davası Konya Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Bir sonraki duruşma 16 ve 20 Eylül tarihlerinde görülecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli