TSK: Murat Karayılan…

Haber Merkezi - Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), alışılagelenin aksine, belki de ilk kez resmi açıklamasında bir PKK yöneticisinin adını andı.

 

Türk devlet güçleri Nusaybin’de PKK’lilerin teslim olduğunu, PKK ve HDP ise sözkonusu kişilerin sivil olduğunu belirtiyor.

 

TSK, Mardin'in Nusaybin ilçesinde devam eden operasyonlarla ilgili “Nusaybin’de sivillerin hedef alındığı, yaşlı, kadın ve çocukların operasyon bölgesinde mahsur kaldığı” haberlerin asılsız olduğunu bildirdi.

 

TSK'dan yapılan bilgilendirmede, 24 Mayıs 2016’de 25, 26 Mayıs 2016’de 42 ve 27 Mayıs 2016’de 8 olmak üzere toplam 75 PKK’linin, “defalarca yapılan anonslara karşılık teslim olduğu” belirtildi.

 

Bilgilendirmede, daha sonra özetle şöyle denildi:

 

“Teslim olan 75 teröristten 15’nin Nusaybin ilçesi nüfusuna, 14’nün Mardin merkez ve diğer ilçelerinin nüfusuna, kalan 46 teröristin ise diğer illerin nüfusuna kayıtlı olduğu, ayrıca birçoğunun da arama kayıtlarının bulunduğu öğrenilmiştir.”

 

Açıklamada, PKK’nin Nusaybin sorumluları Veysi Akgün ile Zamani Çamak’ın çatışmalarda hayatlarını kaybettikleri belirtildi.

 

TSK, bilgilendirmede şu ifadeleri de kullandı:

 

“Ayrıca bölücü terör örgütünün; Sur, Cizre, Silopi, Yüksekova ve Şırnak’ta uğradığı hezimeti, son kale ve bölücü terör örgütü lideri Murat Karayılan’ın Nusaybin ile ilgili yaptığı ‘bu tarihi bir ayaklanmadır’ sözünün yerle bir olması, hazmedememesi ve yandaşlarına bunu açıklayamaması nedeniyle yandaşlarına moral vermek amacıyla gerçekle ilgisi olmayan bu tür açıklamalar yaptığı değerlendirilmektedir."

 

PKK ne diyor?

 

PKK yöneticileri Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan, konuya ilişkin yaptıkları açıklamalarda, devletin ve AK Parti’nin, operasyon yapılan yerlerde yenilgiye uğradığını ifade ediyor.

 

PKK yöneticileri, Kürt kentlerinde sivillerin de hedef alındığını, asker ve polislerin bugüne kadar görülmemiş derecede şiddete başvurduğunu belirtiyor.

 

PKK’ye yakın medya ise, Nusaybin’de kimsenin teslim olmadığını, görüntülerdeki kişilerin sivil olduğunu yayımlıyor.

 

HDP'li milletvekilleri de Nusaybin'de "teslim olduğu" belirtilenlerin sivil olduğunu söylüyor.

 

Görüntüler kurgu mu?

 

Bu arada, Sivil savunma Güçleri’nin (YPS) içeden çekildiklerini açıklamasının ardından yayımlanan “teslim olma” görüntülerinin “kurgu” olduğu iddia ediliyor.

 

Evrensel gazetesinde yer alan haberde şu ifadeler kullanılıyor:

 

“Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde askerlerin yere yatırılan kişilere nasıl poz vereceğiyle ilgili yönlendirme yaptığı görülürken, görüntüyü çeken asker, bir diğer askere; el işaretiyle, ‘Tamam böyle kal’ dediği ve talimatı verdikten sonra ise, ‘Çıkın görüntüden’ diye seslendiği duyuluyor.

 

Görüntüdeki askerin, yerde uzanan bir kişinin yanına ‘beyaz bayrağı’ koyduğu görülüyor.

 

Yine, görüntülerde anons yapan asker ise, ‘teslim oldukları’ söylenilen kişilere, ‘Ailesini kurtarsın, toprağını kurtarsın. Oyun bitti, alet olmasın. Hayata gelsin, yaşama gelsin, adalete gelsin. Gelsin, gelsin, bekliyoruz, kurtarın kendinizi. Ailenizi kurtarın, hayatınızı kurtarın. Son iki dakika, adalete gelin’diye sesleniyor.”