İbrahim Kalın, ABD’nim F16’lar için NATO şartını koştuğu iddiasını değerlendirdi

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “F-16 programı ile ilgili kongrenin ön şart deyimlerini biz de duyuyoruz. Yönetimin böyle bir talebinin ya da arzusunun olmadığı bize iletildi. Bizim de değerlendirmemiz bu yönde. Eğer Kongrede Menendez gibi bazı senatörler bunu bir ön şart olarak getirirlerse ama eş zamanlı olarak da Yunanistan'ın F-35 talebine olumlu cevap verirlerse NATO ittifakı içerisinde tarafsızlık pozisyonlarını yitirmişler olurlar. Bu Türkiye açısından asla kabul edilemez bir durumdur” dedi.

Ankara’da "Diplomat Akademi Kampı" ikinci gün programı, Cebeci Site Kız Öğrenci Yurdu'nda yapıldı.

Sözcü Kalın, burada yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna savaşıyla yeni bir hibrit savaş dönemine girildiğini belirterek, "Ukrayna savaşının bir şekilde müzakere yoluyla sonlandırılması yerine savaşın daha da uzatılması ve yaygınlaştırılması yönünde bir kanaatin öne çıktığını görüyoruz. Bizim tüm diplomasi ve müzakere çabalarımıza rağmen savaşın bu şekilde uzaması ve yaygınlaşma ihtimali bizi de derinden endişelendiriyor" dedi.

Program sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Kalın, NATO’ya katılmak isteyen İsveç’in “terörle mücadele yasasını değiştirdiklerini ve bunun için zamana ihtiyaç duyduklarını” kendilerine ifade ettikleribi belirten Kalın, “Haziran’a kadar bir süreye ihtiyaç duyduklarını zaten kendileri ifade ettiler. Biz de bunu bütün müttefiklerimizle ve herkese açık bir şekilde ifade ettik. Burada herhangi bir gecikme söz konusu değil. Bu bizden kaynaklanan bir durum değil zira diğer ülkeler Temmuz ayında yapılacak NATO zirvesinde bu ülkelerin de üye olmalarını istiyorlar. Bu yönde görüş beyan ediyorlar. Biz de onlara Türkiye’den kaynaklanan bir blokaj, herhangi bir gecikme söz konusu değil. İsveç tarafı bu terörle mücadele yasasını yazıp bunu uygulamaya geçirdikten sonra Türkiye’nin bu konudaki taleplerini yasal bir güvence ve çerçeve içerisinde yerine getirebileceğini ifade ediyor. Dolasıyla bu süreyi isteyen İsveç tarafı bu tamamlandığında biz de o zaman duruma tekrar bakar ona göre değerlendirme yaparız” diye konuştu.

ABD'nin F-16 anlaşması şartı

ABD'nin F-16 anlaşması için İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verilmesini Türkiye’ye şart koştuğu iddiası hakkında da Kalın şöyle konuştu:

"F-16 programı ile ilgili kongrenin ön şart deyimlerini biz de duyuyoruz. Yönetimin böyle bir talebinin ya da arzusunun olmadığı bize iletildi. Bizim de değerlendirmemiz bu yönde. Eğer Kongrede Menendez gibi bazı senatörler bunu bir ön şart olarak getirirlerse ama eş zamanlı olarak da Yunanistan'ın F-35 talebine olumlu cevap verirlerse NATO ittifakı içerisinde tarafsızlık pozisyonlarını yitirmişler olurlar. Bunu bir ön şart olarak getirilerse bu Türkiye açısından asla kabul edilemez bir durumdur. Bizim bunu esas alarak herhangi bir adım atmamız söz konusu olmaz. F-16 programını İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine bağlı hale getirirlerse hiç gündemlerine almamaları daha iyi olur. Bizim o yönde bir geri adım atmamız söz konusu değil. Bunlar birbirinden ayrı süreçler, bağımsız süreçlerdir. Biz F-16 programını hem kendi hava kuvvetlerimiz için hem NATO ittifakı içerisinde hava gücümüzü artırmak için değerli bir alternatif olarak görüyoruz. Ama ABD yönetimi ya da kongresi bu konuda kendince ön şartlar getirir ve böyle bir yaklaşım içerisinde girerse biz kendi yolumuza devam ederiz. Elimiz kolumuz bağlı oturacak halimiz yok. TSK kendi modernizasyonu için kendi imkanlarını geliştirmek için başka alternatiflere devam eder. Kendi milli imkanlarımızla yeni teknolojileri ve kabiliyetleri geliştirmeye devam ederiz. SİHA teknoloji alanında son yıllarda güzel aşamalar kaydettik. TB-2 derken artık KIZIL ELMA yakında uçuşlara başladı ve yakında envantere de girecek. Bu imkan ve kabiliyetler Türkiye artık ileri noktalara geldi."

İbrahim Kalın “ABD yönetimiyle F-16 programı sona erer mi” sorusunu ise; “Biz devam etmek isteriz. Biden yönetiminin niyetini ve arzusunu biliyoruz ama Kongre'de bir şekilde takılırsa buna göre değerlendirme yaparız” diye cepladı.

"Suriye ile görüşmelerin tarihi belli değil"

“Suriye ile görüşmelerin yeri ve tarihi belli oldu mu?” sorusu üzerine de Kalın, “Henüz yeri ve tarihi belli değil. Biz İran'ın sürece dahil olmasından memnuniyet duyarız. Suriye sahasında önemli bir aktördür. Müzakerelerde İran'ın bulunması bize göre katkı sağlar. Dışişleri bakanlarımız görüşüyorlar. Bu ay içerisinde olabilir ancak henüz kesinleşmiş bir tarih ya da yer söz konusu değil. Ama önümüzdeki haftalarda bu toplantıların da gerçekleşmesini bekleyebiliriz” diye konuştu.