HDP’li vekil 'Taksim’de Kürtçe müzik engelini' Soylu’ya sordu

Haber Merkezi – HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, İstanbul'da Kürtçe müzik yapan ve polisler tarafından engellenen müzisyenleri Meclis gündemine taşıyarak Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle önerge verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eş Başkanı Ferhat Encü, dün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “İstiklal caddesinde Kürtçe müzik yapan gençlere bir sivil polis; ‘her yer benim bölgem yapamazsınız’ diyor” ifadelerini kullandı.

Görüntülerde, sivil giyimli bir kişinin yanındaki gençlere, “Her yer benim bölgem. Meydan, burası, her yer benim bölgem. Yapamazsınız” dediği görülüyor.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Kürtçe müzik yapan ve polisler tarafından engellenen müzisyenleri Meclis gündemine taşıdı. 

Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle önerge veren Turan, "İstanbul'un turistik yerlerinden Taksim-İstiklal Caddesi'nde 4 sokak müzisyeni Kürtçe müzik yaptıkları için sivil polisler tarafından engellenmiştir. Kürt müzisyenler, polis tehdidine maruz kalmıştır" dedi.

HDP'li Turan önergesinde, "Diğer bir videoda ise sivil polis olduğu iddia edilen bir kişi, müzisyenlere yönelik olarak 'Her yer benim bölgem. Meydan, burası, her yer benim bölgem. Yapamazsınız!' demiştir" dedi.

Haziran 2019'da da yine İstiklal Caddesi'nde Kürtçe şarkı söyleyen Zana Zendo ve Serhat Çelik adlı gençler gözaltına alındığını, aynı şekilde Haziran 2021'de Beyoğlu Belediyesi zabıta ekiplerinin, İstiklal Caddesi'nde Kürtçe müzik yapan müzisyenlerin şarkı söylemesine izin vermediğini ve enstrümanlarına el koyduğunu hatırlatan Turan, Soylu'dan şu sorulara yanıt vermesini talep etti:

  • Bakanlığınız tarafından Kürtçe müzik yapan müzisyenleri engelleyerek tehdit eden polisler hakkında bir soruşturma açılacak mıdır?
  • Bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetleri İstiklal Caddesi'nde hangi dillerde icra edilen müziklere izin vermektedir?
  • Bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetleri İstiklal Caddesi'nde hangi yönetmeliğe bağlı olarak yapılan müzikleri engellemiştir?
  • Bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetleri, bugüne kadar İstiklal Caddesi'nde hangi dillerde çalınan müziklere müdahale etmiştir ve kaç müzisyen hakkında işlem yapılmıştır?

Öte yandan bugün HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği toplantıda, dün İstanbul'da polisin yasakladığı Kürtçe parçayı okudu.