Haber Merkezi - AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde 2'nci, toplamda ise 3'üncü döneminde olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ilk genel seçimde yeniden aday olup olmayacağı konusunda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olabilmesi için Cumhurbaşkanı'nın görev süresi dolmadan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin erken seçim kararı alması gerekiyor” dedi.
Elitaş, seçimlerin zamanında yapılıp yapılmayacağına ilişkin ise, “Yerel ve genel seçimlerin en uygun tarihi Ekim ve Kasım aylarıdır. 2028 seçimlerinin bana göre 2027 Kasım ayında yapılması benim için uygun zamandır, doğru zamanıdır” diye konuştu.
Bir televizyon programına konuk olan Mustafa Elitaş, “14-28 Mayıs'ta millet bizi 5 yıl Türkiye'yi idare etmeye yetki verdi. Biz bu yetkiyi sonuna kadar kullanacağız. Erken seçim değil öne alınmış seçim olabilir” ifadelerini kullandı.
“Parlamento kararı olursa Erdoğan yeniden aday olabilir”
Parlamento kararı olursa Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olabileceğini belirten Elitaş, “Şu anda iki kurum erken seçim isteyebilir. Birisi parlamento, 360 milletvekili ile seçimin yenilenmesi kararı alabilir. Veya Sayın Cumhurbaşkanı, 'Ben artık devam etmek istemiyorum' der, aday da olamaz. Ama parlamento kararı olursa Sayın Cumhurbaşkanı yeniden aday olabilir. Anayasa'da bu hüküm mevcut” diye konuştu.
Seçimlerin 2027 Kasım ayında yapılmasının kendisine göre uygun olduğunu ifade eden Elitaş şöyle devam etti:
“Yerel ve genel seçimlerin en uygun tarihi Ekim ve Kasım aylarıdır. 2028 seçimlerinin bana göre 2027 Kasım ayında yapılması benim için uygun zamandır, doğru zamanıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olabilmesi için Cumhurbaşkanı'nın görev süresi dolmadan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin erken seçim kararı alması gerekiyor. Anayasa'daki ilgili maddede, 'İkinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir' ifadesi yer alıyor. Bunun gerçekleşmesi içinse 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. Burada gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda ise olası bir Anayasa değişikliği olması gerekiyor. Ancak değişiklik yapılması durumunda ilgili maddenin eklenip eklenmeyeceği ise net değil.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın