'Türk bayrağı paylaşma' cezası verilmişti: Gözaltına alınma sürecini anlattı
Erzurum (Rûdaw) – Türk bayrağı paylaşma cezası verilen Şeyh Said’in torunlarından Ruşen Fırat, gözaltına alınma sürecine dair “Güvenlik güçleri bir gece panzerlerle geldiler. Çıkın dediler, kalkın dediler. Bir defa daha kapıya vursalar kapı kırılacaktı. Ben gelip kapıyı açtım, ayakkabılarıyla içeri girdiler” dedi.
Erzurum'un Hınıs ilçesinde yaşayan Şeyh Said'in torunlarından Ruşen Fırat, 10 sene önce sosyal medya hesaplarından HDP ve Kürdistan bayrağını paylaştığı için “örgüt propagandası” iddiası ile evinde gözaltına aldı.
Emniyetteki sorgunun ardından adliyeye çıkarılan Fırat, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklama talebiyle Hınıs Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.
Hakimlik, Fırat'ın “örgüt propagandası” içerdiği iddia edilen paylaşımlar yaptığı sosyal medya hesaplarından bir ay boyunca her gün Türk bayrağı paylaşmasına karar verdi.
Fırat, bu kararın ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Karar sonrası Fırat bayrak görseli paylaşmaya başladı. Karara çok sayıda kişi tepki gösterdi. İtirazlar ve tepkiler üzerine savcılık geri adım atarak cezayı kaldırdı.
“Panzerlerle geldiler”
Kendisinin gözaltına alınmasına ilişkin Rûdaw’a konuşan Fırat, “Güvenlik güçleri bir gece panzerlerle geldiler. Çıkın dediler, kalkın dediler. Bir defa daha kapıya vursalar kapı kırılacaktı. Ben gelip kapıyı açtım, ayakkabılarıyla içeri girdiler” dedi.
Cezaya ilişkin görüşlerini paylaşan Fırat, “10 yıl önce bir fotoğraf paylaşmıştım. Mahkeme bana ceza kesti, ben de şaşırdım” dedi.
Fırat, savcının kendisine Türk bayrağı paylaşıp paylaşmadığını sorduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Bana hiç ‘Türk fotoğrafı paylaştın mı’ diye sordu. Türk bayrağı. Ben de ‘Zaten bizim bayrağımız altında yaşıyoruz’ dedim. ‘Neden hiç paylaşmadın’ diye sordu.
Ben de ‘hiç aklıma gelmedi, zaten Türkiye’de yaşıyoruz’ dedim.”
“Bize hakaret ettiler”
Fırat’ın halası Sıdıka Fırat ise olanlara ilişkin şunları söyledi:
“Bize hakaret ettiler, sırtınızı duvara yaslayın dediler. Arama yaptılar.
Ben de dedim bizi yataktan kaldırdınız, neyi arıyorsunuz.
Hepsi ayrı ayrı odaya baktı. Ruşen’i alıp götürdüler. Hiçbir şey sormadılar. Bizim suçumuz nedir de böyle hakaretlerle eve giriyorsunuz diye sorduk onlara.”
Avukat Mehdi Özdemir de konuya ilişkin Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Hakim görev sınırını aşarak, yasal sınırlarını aşarak şahsi tavrını kullanmıştır” dedi.
Karar, kamuoyunda gelişen büyük tepki sonrası kaldırıldı.