Deva Partisi ortak adayla ilgili istişare sürecini başlattı

30-12-2022
Etiketler DEVA Partisi Ali Babacan Cumhurbaşkanı adayı
A+ A-

Haber Merkezi - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı adayına ilişkin, “Parti olarak ortak aday ile ilgili istişare sürecini başlattık” dedi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TELE1’de yayınında soruları cevapladı.

Babacan altılı masada şu ana dek cumhurbaşkanı adayı isminin konuşulmadığını söyledi. Ancak parti içinde aday belirme sürecini başlattıklarını ifade eden Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığıyla ilgili, “Biz, henüz hiçbir isimle ilgili olumlu veya olumsuz bir kanaat belirtmedik. Toplumumuzdaki tartışmayı çok yakından izliyoruz. Farklı farklı partilerden gelen görüşleri çok dikkatli izliyoruz. Ama DEVA Partisi olarak bugüne kadar ismi geçen aday adaylarıyla ilgili şu isim olur veya bu isim olmaz diye bir değerlendirmede bulunmadık. Açık fikirlilikle bütün bu tartışmaları izliyoruz. Ama ne yaptık, parti içinde bir istişare süreci başlattık. Ben Kasım ayının sonunda Genel Merkez Yönetim Kurulu toplantımızda arkadaşlarımıza, ‘Artık vakti geliyor bu işin, şimdiye kadar dinledik, izledik; ama artık kendi zihni egzersizimizi yapmaya başladık. DEVA Partisi’nin, altılı masanın ortak adayıyla ilgili istişare süreci başlatalım’ dedim. Bu süreci şu an itibarıyla başlatmış durumdayız” dedi.

Babacan, altı masanın bir isim üzerinde mutabakata varacağını belirterek, “Çok da eleştiremiyoruz, çünkü her partinin hakkıdır. Bir şeyler söylemek istiyorlarsa söylesinler. Çok da dert etmiyoruz. Altılı masada bu iş mutabakatla karar verilecek. Altı partinin altısının da evet dediği kimse o aday üzerinde mutabakat sağlanacak” dedi.

“HDP’yle bizim yakın bir diyalog sürecimiz var”

“Çoklu aday bir strateji değil, ortak aday çıkaramamanın sonucu” diyen Babacan, özetle şöyle devam etti:

“(Çoklu aday) başarısızlığın sonucu olacak. Aynı 2018 gibi. Ne oldu 2018’de? Ortak aday çabası oldu, uzlaşma olamadı. Çoklu adayla gidildi seçime ve sonuçlarını herkes görüyor. Ülke 5 yıl kaybetti. Keşke yerinde saysaydı ülke, her alanda geri gitti. Ortak aday tespit sürecinde, 6 partinin ve ortak adayın nihai kararıyla olacak bir konudur. Altılı masa kendi içerisinde sağlam çalışır, ama altılı masanın beraberce diğer partilerle olan ilişkisinin nasıl şekilleneceğinin de yine masada belirlenmesi gerekir. Biz DEVA Partisi olarak çok rahatız. Her partiyle görüşmeye açığız. Anayasaya göre kurulduysa, hele hele Meclis’te grubu varsa, bir partinin Meclis Başkanvekili Meclis’i yönetiyorsa, HDP eşittir PKK diyenler, el kaldırıp da, HDP’li Başkanvekili’nden söz isteyip, konuşabiliyorsa demek ki burada büyük bir siyasi oyundan bahsediyoruz. Gerçekçi bir tablo değil. Dolayısıyla biz meşru, anayasaya göre kurulmuş her siyasi partiyle diyalog içinde olmak isteriz. HDP’yle bizim yakın bir diyalog sürecimiz var”

Kayyım atamaları

Kayyım atamalarına prensip olarak karşıyız. Partimizin ilk kuruluş programına açık açık yazdı. Belediyelere kayyım atamanın ancak bağımsız bir yargı kararı sonucunda olması gerektiğini söyledik. Kaldı ki kayyım atanan belediyelerin hiçbirinde böyle bir şey yok. ‘Canım öyle istedi, keyfim istedi, Seçimde kaybettim ama vermem’… Nasıl vermeyeceksin, ‘Alırım onu görevden, yerine kayyım atarım geçerim’… Bunu zaten çok sayıda belediyede gördük. İsyan ettik. Vatandaşın iradesini yok sayamazsınız dedik. Altılı masanın Anayasa değişiklik metnine de yazdık. Hükümet bunu belli bölgelerde yaptı.”

“Eskiden Erdoğan’ın böyle saçmalıklar yapması mümkün değildi”

“Şu anda tamamen bir panik var. Ben kendisiyle uzun yıllar yakın çalıştım. Şu andaki psikoloji tamamen panik psikolojisi. O dönem özgüven vardı. Özgüven olunca hareketleriniz daha makul ve akılcı oluyor. Ama ‘Seçimi galiba bu sefer kaybedeceğim, zaten İstanbul’u kaybettim acaba rövanşla ele geçirebilir miyim. Cumhurbaşkanlığı elden gidecek’ paniğiyle yapılmış işler bunlar. Yoksa 2004, 2007, 2009, 2011 seçimlerine giden Erdoğan’ın, böylesine vahim hatalar yapması, böylesine demokrasiyi hukuku hiçe sayan adımlar atması mümkün değildi. O dönemde yapamazdı böyle şeyler. Ama şu an iktidarı kaybetme korkusunun çok büyük olduğunu görüyorum. Tek yetkiyi elinde topladığı ve ehil, dürüst kadrolarının çoğunu dağıttığı için ülkeyi yönetemiyor. Başarısızlık da özgüveni yok ediyor. Sonucu görüyor.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli