Demirtaş’ın tahliye talebi reddedildi

30-11-2018
Rûdaw
Etiketler Selahattin Demirtaş Mahkeme AİHM
A+ A-

Haber Merkezi - Selahattin Demirtaş’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı sonrası tahliyesi için yapılan başvuru mahkeme tarafından reddedildi.

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 20 Kasım’da HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın  “tutukluluğuna son verilmesi” yönünde verdiği kararın ardından avukatları yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye başvurusunda bulunmuştu.

 

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, aldığı AİHM’in “tahliye edilmeli” dediği Demirtaş’ın “tutukluluğunun devamına” karar verdi.

 

Mahkeme aldığı bu kararı ise şu gerekçeye dayandırdı:

 

“Anayasamızın 90 maddesinde ‘Usulüne göre yürürlüğe konuşmuş milletler arası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasa’ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamaz. Usulüne göre yürürlüğe konuşmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır’ hükmünün yer aldığı, yine Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. Maddesinde ise, ‘1.Yüksek Sözleşmesi Taraflar, taraf oldukları davalarda mahkemenin verdiği kesinleşmiş kararlara uymayı taahhüt ederler. 2. Mahkemenin kesinleşen kararı, infazını denetleyecek olan Bakanlar Komitesi’ne gönderilir’ hükmünün yer aldığı, bu hüküm karşısında kesinleşmiş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının tarafları bağladığının belirtildiği, kararın İnsan Hakları Mahkemesi’nin büyük daire kararı olmayıp, 2. Daire (Bölüm) kararı olduğu, kararın tercümesinin ilk sayfasında ‘İş bu kararın sözleşmenin 44/2 maddesinde belirtilen koşullar çerçevesinde kesinleşecektir’ denilmek suretiyle daire kararının nihai bir karar niteliğinde bulunmadığı belirtildiği, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 44/2 maddesinde de bu hususun düzenlenmiş olduğu gözetilerek yukarıda belirtilen gerekçelerle sanık Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.’

 

Alınan karara dair dikkat çeken bir diğer durum ise, mahkemenin AİHM’in aldığı kararının nihai olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmaması oldu.

 

Bu konuda “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 20.11.2018 tarih ve 14305/17 sayılı daire kararının AİHS’in 46. Maddesi kapsamında nihai karar olup olmadığının ve sözleşmenin 44/2 maddesi gereğinde kesinleşip kesinleşmediğinin Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığı’ndan sorulmasına” karar verilse de, Demiştaş’ın tutukluluğunun devamı yönünde karar kılındı.

 

Mahkemenin verdiği karar Demirtaş’ın avukatlarının tepkisine yol açtı.

 

Avukatlardan açıklama

 

Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir, sosyal medya platformu Twitter hesabından karara dair şu paylaşımda bulundu:

 

“Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi AİHM kararına rağmen Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme gerekçe olarak da AİHM kararı henüz kesinleşmedi demiş, sonra da Adalet Bakanlığı’na yazı yazmışlar öyle değil mi diye. Bu rezaletin tarifi yok.”

 

Demirtaş’ın bir diğer avukatı olan Benan Molu ise, yaptığı paylaşımda mahkemenin AİHM kararını yerine getirmesi için kararın kesinleşmiş olmasına gerek olmadığını söyledi.

 

Molu,  karara şu sözlerle tepki gösterdi:

 

“Şahin Alpay'da AYM kararına uymaya direnen yerel mahkemeler, bu kez de İHAM kararına uymaya direndi. İHAM'ın 'derhal tahliye edin' kararının yerine getirilmesi için kararın kesinleşmiş olmasına gerek yok. İHAM kararına rağmen cezaevinde tutulduğu her saniye, suç işleniyor.”

 

AİHM’in kararı

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iki yıldır tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın başvurusunu 20 Kasım’da karara bağlamıştı.

 

AİHM, kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. Maddesi’ne atıf yaparak, tutuklamanın gerekçesinin siyasi olduğuna hükmetmiş ve tahliye edilmesini istemişti. "Anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar, öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz" şeklinde düzenlenen 18. Madde, Türkiye için ilk kez uygulandı. 

 

AİHM kararında, uzun tutukluluk süresinin Demirtaş'ın Meclis'teki siyasi faaliyetlerde yer alamamasına neden olduğu, bunun da ifade ve seçilme özgürlüğüne "haklı olmadan müdahale" anlamına geldiği belirtilmişti.

 

AİHM, ayrıca Türkiye’yi maddi ve manevi 25 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etmişti.

 

Demirtaş’ın avukatları, aynı gün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuru yaparak, Demirtaş’ın tahliyesini istemişti. Mahkeme, AİHM kararının çevirini beklerken, resmi çeviri dün Adalet Bakanlığı tarafından mahkemeye iletilmişti.

 

Bugün toplanan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM kararına uymayarak, Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli