Ahmet Özer neden gözaltına alındı, iddialar neler?

Haber Merkezi – CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer bu sabah ev baskınıyla gözaltına alındı. Savcılık tarafından yapılan açıklamada, “Özer’in geçmiş 10 yıla ait görüşmelerinde PKK yöneticisi Remzi Kartal’ın da olduğu kişilerle görüştüğü” kaydedildi. Özer’e teknik takibin yanı sıra fiziki takip de yapıldığı bildirilirken, İmralı tutanaklarında Özer’in kurulacak bir heyete önerildiği ileri sürüldü.

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer sabah saat 06.00 sularında evinde gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada, hakkında gözaltı kararı verilen Özer'in, iletişim dinlenmesi tedbiri sonucu elde edilen konuşma dökümleri, fiziki takip tutanakları, banka hesap hareketleri ve örgüt yöneticileriyle yoğun ve süreklilik arz edecek şekilde organik bağ kurarak üzerine atılı suçu işlediği tespit edildiği açıklandı.

Başsavcılığın talebi üzerine İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden arama kararı çıkarıldı.

Özer, bu sabah gözaltına alınırken, evi, iş yeri ve aracında aramalar yapıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Ahmet Özer’in ilk 24 saat ifadesinin alınmama ihtimalinin yüksek olduğu ve gözaltı süresinin uzatılabileceği bilgisine ulaşıldı.

TELE1’in aktardığı habere göre Özer’in gözaltına alınmasına gerekçe olarak, “geçmiş 10 yıla ilişkin yapılmış görüşmeler” gösterildi.

Suçlamalar çözüm süreci dönemini kapsıyor

Görüşmelerin teknik takip sonucu belirlendiği belirtildi. Özer’in “PKK ile ilişkili kişilerle 694 kez, KONGRA-GEL (PKK'nin siyasi kanadı) Eş Başkanı Remzi Kartal ile 14 kez telefonda görüştüğü” iddia edildi. 

Ahmet Özer’e teknik takibin yanı sıra bir fiziki takip de yapıldığı ve fiziki takip sonucu elde edilen bilgilerin Emniyet tarafından tutanak altına alındığı bildirildi.

Ahmet Özer’in adı, 2013’te başlayan ve 2015’te sona eren “Çözüm Süreci”ndeki İmralı tutanaklarına da yansıdı. Devlet yetkilileri tarafından kayda alınan tutanaklarda o dönem PKK lideri Abdullah Öcalan’ın; Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, İdris Baluken ile yaptıkları görüşmelerde Ahmet Özer’in kurulacak bir heyete önerildiği öğrenildi. Yaklaşık 25 kişilik olması planlanan heyette süreci tartışabilecek aydınların olması gerektiği belirtildi. İmralı’daki bu görüşmede devlet yetkililerinin de olduğu kaydedildi.

Öte yandan Ahmet Özer’in 14 kez görüştüğü iddia edilen isim olan KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal, Oslo sürecinde devlet yetkilileriyle masaya oturan isimler arasında olduğu öğrenildi.

2010’da yapılan Oslo görüşmelerinde MİT görevlileriyle masaya oturan isimler arasında Remzi Kartal’ın da olduğu belirtildi.

Ahmet Özer ‘kent uzlaşısı’ ile seçilmişti

CHP, DEM Parti ile 31 Mart Yerel Seçimler için yapılan “kent uzlaşısı” kapsamında İstanbul-Esenyurt’ta Ahmet Özer’i aday olarak göstermişti.

DEM Parti, İstanbul’daki 39 ilçeden aralarında partinin güçlü olduğu Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi ve Avcılar’ın da bulunduğu 22 ilçede aday göstermedi.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan adaylar açıklanmadan önce “Mersin, Akdeniz, Esenyurt kent uzlaşısının sağlandığı yerler. Adana ve İstanbul’un bazı ilçelerinde henüz görüşmeler sürüyor. Urfa adaylarımızı da kent uzlaşısı kapsamında belirledik” demişti.

Ahmet Özer kimdir?

CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer 1960’da Van’da doğdu.

Muradiye Ortaokulu’ndan sonra Van Atatürk Lisesi’nde başladığı lise eğitimini Hakkâri Lisesi’nde sürdürdü. 1977’de Diyarbakır Lisesi’nden mezun oldu.

1980’de Van Eğitim Enstitüsü’nü, 1986’de Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü birincilikle ve bir dönem erken bitirdi ve aynı üniversitede Sosyoloji Bölümü’nde yan dal yaptı.

Hacettepe Üniversitesi’nde “Aşiret Düzeni ve Brukanlar” tezi ile Sosyoloji, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde ise “Karl Popper ve Thomas Kuhn’un Bilim Felsefelerinin Karşılaştırması” tezi ile Bilim ve Siyaset Felsefesi alanında olmak üzere iki mastır yaptı. 1995’te Hacettepe Üniversitesi’nde “GAP’ın Sosyoekonomik ve Politik Boyutları” çalışması ile sosyoloji doktoru unvanını aldı; mastır ve doktora tezleri kitap olarak yayımlandı.

1980’li yılların sonunda DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) bünyesinde sürdürülen ve merkezi Şanlıurfa’da bulunan GAP Projesi’nde uzman sosyolog olarak çalıştı. 1989’da hazırlanan meşhur Kürt Sorunu Raporu’na katkıda bulundu. 1992-94 yılları arasında AB tarafından desteklenen Almanya, İtalya, Fransa, Filistin ve İsrail’in paydaş olduğu yerel yönetimler alanında gerçekleştirilen Akdeniz Ülkeleri Kentsel Gelişme Projesi’nde görev aldı. Bu projede üç yıl çalıştı ve bu ülkelerin deneyimlerini yakından takip etti. Merkezi Diyarbakır’da olan GAP Belediyeler Birliği’nin kuruluşunu gerçekleştirdi, Genel Sekreterliği’ni ve Yönetim Kurulu üyeliğini yedi yıl yürüttü.

Amerika, Almanya, İtalya, Portekiz, İsrail, Filistin, Kazakistan ve Azerbaycan’da inceleme ve araştırmalarda bulundu, bu çalışmalarının tümü kitap olarak yayımlandı.