TİP Genel Başkanı Erkan Baş adliye önünde oturma eylemi başlattı

Haber Merkezi - Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına karşın cezaevinden tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın serbest bırakılması için İstanbul Adliyesi önünde nöbete başladı.

Erkan Baş, “Hukuk açısından karar verilmiş durumda. Yerel mahkeme bunun gereğini yerine getirmek durumunda. Onlar da bence bunun farkında oldukları için günlerdir erteliyorlar, dosyayı açmamakta ısrar ediyorlar. Oysa yapılması gereken tek şey var. Dosya açılacak ve tahliye kararı verilecek” dedi.

14 Mayıs 2023’te yapılan genel seçimlerde TİP Hatay Milletvekili seçilen Gezi Parkı davası tutuklusu avukat Can Atalay hakkında AYM, “seçme ve seçilme hakkı” ile “kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı” yönlerinden ihlal kararı vermişti. AYM, Can Atalay’inm tahliye edilmesi için kararını 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne de göndermişti. Yerel mahkeme ise kararın iletilmesinin üzerinden 6 gün geçmesine karşın henüz kararını açıklamadı.

Avukatlar, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde oturma eylemi yaptı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve yurttaşlar da adliye önünde nöbet tutmaya başladı. Nöbet sırasında ANKA Haber Ajansı’na açıklama yapan Erkan Baş, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisinin adalet olduğuna dikkat çekti. Baş, şunları söyledi:

“Can’ın 15 Mayıs sabahı tahliye edilmesi gerekirdi, milletvekili seçildiği andan itibaren fakat ısrarla bu adım atılmak istenmedi. Biz bir taraftan hukuken gerekli tüm adımları attık. Tüm başvuruları gerçekleştirdik Yüksek Seçim Kurulu, Meclis Başkanlığı, gerekse yargı makamları nezdinde. Yargıtay, akıl almaz bir karar verdi. Yani Anayasa Mahkemesi’nin daha önceki bütün içtihatlarını bildiğini ama kabul etmediğini, reddettiğini söyleyen bir karar aldı. Buna karşı Anayasa Mahkemesi’ndeki bireysel başvuru yolu ortaya açılmış oldu Can açısından. Biraz uzasa bile nihayetinde toplumdaki bu sahiplenmenin de etkisiyle, yurttaşların iradelerine sahip çıkmaları sonucunda Anayasa Mahkemesi, altını çizerek söylüyorum- hukukun gereğini yaptı.

Daha önceki kararlarının tutarlı sonucunu hayata geçirdi. Anayasa’nın ilgili maddelerine uygun bir karar verdi ve ilgili yerel mahkemeye açık, net bir hak ihlali tespit ettiğini ve derhal tahliye edilmesi gerektiğini hatta üstüne bu hak ihlaline de tazminat ödenmesi gerektiğini bildirdi. O gün bugündür de aslında yapılması gereken şey, artık belki de hukuki bir adımdan çok teknik bir adım. Hukuk açısından karar verilmiş durumda. Yerel mahkeme bunun gereğini yerine getirmek durumunda. Onlar da bence bunun farkında oldukları için günlerdir erteliyorlar, dosyayı açmamakta ısrar ediyorlar. Oysa yapılması gereken tek şey var. Dosya açılacak ve tahliye kararı verilecek.”