Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında gençler – Çoğu yurt dışına gitmek istiyor

İstanbul (Rûdaw) – Türkiye Cumhuriyeti 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutluyor. Ülkenin yöneticileri cumhuriyetin genç kuşağı ile gurur duyuyor.

Türkiye nüfusunun yüzde 15'i yani 13 milyon kişi 15-24 yaş arası gençlerden oluşuyor.

Ancak araştırmalara göre Türkiye'deki gençlerin yüzde 73'ü kötü ekonomik, siyasi ve sosyal koşullar nedeniyle Türkiye'den göç edip yurt dışında yaşamak istiyor.

Raporlara göre Türkiye'deki gençlerin yüzde 77'si siyasetçilere ve siyasi kurumlara güvenmiyor, yüzde 63'ü ise Türkiye'nin kötü yönetildiğine inanıyor.

Bu yüzden çoğu genç Avrupa'ya gitmeyi hayal ediyor.

Bazı ebeveynler mevcut koşullar nedeniyle çocuklarının Türkiye'de büyüyüp burada eğitim görmesini istemiyor.

"Gençlere değer vermiyorlar"

Üniversite öğrencisi Gökçe Gökçeoğlu Rûdaw'a şunları söyledi:

"Herkes gibi benim de gelecekle ilgili bir planım var. Ama bunu Türkiye'de uygulamak çok zor. O yüzden burada biz gençlere gereken saygıyı göstermiyorlar.  Bu nedenle hayallerimi bu ülkede değil yabancı bir ülkede gerçekleştirmek istiyorum. Evet Türk milletini çok seviyorum ama bu millet çok stresli, pek iyimser değil. Bu yüzden yurtdışında kendimi daha iyi hissedeceğim."

Son yıllarda Türkiye'deki siyasi, ekonomik ve sosyal durum nedeniyle çok sayıda genç Avrupa ülkelerine göç ediyor.

Gençlerin büyük bir kısmı da Türkiye'den ayrılmak istiyor.

Merkezi Almanya'da bulunan Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği'nin (KAS) Şubat 2022 raporuna göre, Türkiye'deki gençlerin yüzde 76,7'si siyasetçilere ve siyasi kurumlara güvenmiyor.

Aynı araştırmaya göre katılımcıların yüzde 62,5'i Türkiye'nin kötü yönetildiğine inanıyor.

Bu nedenle gençlerin çoğu Avrupa'ya gitmenin hayalini kuruyor.

Üniversite öğrencisi Enes Kolukısa da şunları söyledi:

"Ben bir üniversite öğrencisiyim. Aslında yurt dışına çıkma planım var. Tabii ki ekonomik nedenlerden, mültecilerin varlığından ve sınırlarımızdaki savaş ve çatışmalardan dolayı gitmek istiyorum. Ne yazık ki gelecek planlarımı bu ülkede hayata geçiremiyorum. Burada yıllarca plan olmaz, bir ay için plan yapılamaz. Yani kimse bize ne olduğunu bilmiyor. Ayrıca burada gerekli eğitimi alamıyoruz."

3 yılda 1 milyondan fazla insan göç etti

TÜİK'in verilerine göre 2019, 2020 ve 2021 yıllarında yani 3 yıl içinde toplam 1 milyon 38 bin kişi Türkiye'den göç etti.

Bu 3 yılda yaşları 20 ile 29 arasında değişen 286 bin genç yurt dışına gitti. Gençler Almanya ve Fransa'ya gidiyor. Gençler ayrıca Amerika, Kanada, İskandinav ülkeleri gibi ülkeleri de tercih ediyor.

Muhammed isimli işçi de "Bugünlerde Amerika'ya giden çok arkadaşım var. Çünkü burada her şey pahalı, adalet yok” dedi.

 

Ekonomik ve politik koşullar nedeniyle bazı ebeveynler çocuklarının Türkiye'de büyümesini ve burada eğitim görmesini istemiyor.  Bu nedenle ebeveynler çocuklarının Avrupa'ya gitmesine destek oluyor.

Emekli Yeliz Uçar da şunları söyledi:

"Benim çocuğum da gitmek istiyor. Çünkü kendisini burada görmüyor ve Türkiye'den de umudu yok. Onun da buradan ayrılıp hayatını düzenlemesini istiyorum. Aslında ben de burada kalmak istemiyorum. Ülkemi sevmeme rağmen ülkenin imkanları ve durumundan dolayı kalmak istemiyorum.”

2023 yılı başı istatistiklerine göre Türkiye'nin nüfusu 85 milyon 280 bin olup bunun 12 milyon 950 bini gençlerden oluşuyor. Yani Türkiye nüfusunun yüzde 15,2'sini 15-24 yaş arası gençler oluşturuyor.