Ankara 2 No'lu Baro, Kürtçe yemini hedef aldı: Miroğlu ve Metiner’den sert tepki!

3 saat önce
Etiketler Bermal Yıldeniz Kürtçe avutkatlık yemini Kürtçe yemin Mehmet Metiner Orhan Miroğlu
A+ A-

Haber Merkezi – Orhan Miroğlu ve Mehmet Metiner, Kürtçe avukatlık yeminini hedef alan Ankara 2 No’lu Baro’ya sert tepki gösterdi.

Diyarbakır’da avukat Bermal Yıldeniz, stajını tamamladıktan sonra hem Kürtçe hem de Türkçe yemin etti.

Ankara 2 Nolu Barosu’ndan Yıldeniz’in yeminine yapılan yazılı açıklamada, “Kürtçe yeminin Anayasa ve Avukatlık Mesleği’ne aykırı olduğu” iddia edildi.

“Türkçe dışında başka bir dilde yemin etme girişimi Baromuzda ve Türk kamuoyunda rahatsızlık uyandırmıştır” denilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Anayasamızın 3. maddesinde de belirtildiği üzere; ‘Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.’ Avukatlık Kanunu'nun 9. maddesinde ise yeminin şekli tarif edilmiştir. İlgili kişinin Kanunda belirtilen yemin metnini Türkçe okuması gerekirken; Kanunda tarif edilen şekil şartlarına uymayıp başka bir dilde yemin etmeye teşebbüs ederek kanunu ihlal etmesi hukukumuzla ve meslek ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bu teşebbüs, baromuz açısından kesinlikle kabul edilmemekte ve endişe verici bir durum olarak değerlendirilmektedir.

Barolar, Anayasa kapsamında kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olup faaliyetleri Anayasa'ya ve kanunlara aykırı olamaz. Ankara 2 Nolu Barosu olarak Anayasamızın ilk 4 maddesinin, bir diğer ifadeyle Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün her daim savunucusu olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla duyurmaktayız.”

Metiner: Eski Türkiye’nin o inkarcı baskıcı devlet dili bu

AK Partili siyasetçi ve Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Metiner, baronun açıklamasını alıntılayarak tepki gösterdi.

Metiner, “Eski Türkiye’nin o inkarcı baskıcı devlet dili bu. Çok yazık! Bu dil akidemizin dili değil! Bu baromuza üye değerli hukukçu kardeşim Mehmet Yılmazer’in dediği gibi iki başörtülü hakimenin varlığına itiraz eden laikçi avukat konusunda tek kelam etmeyen baromuz bu. Çok yazık!” dedi.

Miroğlu: Durun biraz yahu!

AK Parti 25. ve 26. dönem Mardin Milletvekili ve MKYK Üyesi Orhan Miroğlu da Metiner’i alıntıladı ve baronun açıklamasına tepki gösterdi.

Miroğlu şunları yazdı:

“Diyarbakırlılar ne güzel insanlardır. Abartmazlar hiç bir şeyi, abartanlara da şöyle derler mesela: Ma ne olmişşş! Ma genç bir hukukçu yemini kendi ana diliyle okumuşsa, ma ne olmişşş?!

Yakıştı mı kızımıza, evet yakıştı! Kürtçe de okudu, Türkçe de.

2. Barolar güya baskıcı, ideolojik saplantılı baroya karşı daha demokratik ve ideolojilere mesafeli baromuz olsun diye kurulmuşlardı! Düştükleri hale bak!

Bütün dünyada yaklaşık 70 milyon insanın konuştuğu bir dilden (üçte biri de Türkiye’de yaşıyor)  bir yemin okundu diye açıklama yapmışlar.

Bu arkadaşlar ve onlar gibi düşünenler, Kürtçenin her dilin sahip olduğu “hakka binaen” girmek istediği kapılar yüzüne kapandıkça, Kürtçe pencerelerden,  olmadı bacalardan her haneye girip çıkacak!

Çıkmadı mı? TRT- KURDİ 24 saat yayın yapıyor bölündük mü?

Üniversitelerimizde Kürdoloji bölümlerinde binlerce öğrenci ders görüyor, bölündük mü?

Kürtçe seçmeli ders, bölündük mü?

Peki Kürtçe öğrenenler ne yapacak bu dili, niye Kürtçe öğreniyorlar, “Karanlıkta Kürtçe Fısıldaşmak” için mi? Hangisi doğru, Kürtçe kelime başına ceza koymak mı (Tek parti döneminde bu da denendi maalesef!)

Kürtçeye saygı mı?

Hangi tercih bizi bölünmelerin eşiğinden çekip çıkarır, hiç düşünme fırsatınız oldu mu?

Bir zamanlar o da yasaktı, ‘Kürtçe ıslık’ da çalınacak ve bu yasaklı anlayış, bu inat devam ederse,  ister inanın ister inanmayın yeni doğan bebeklerin dahi gün gelecek bir isyanı olacak!

Durun biraz yahu!

Milyonlarca Kürt vatandaşlarımızla vatandaşı oldukları devletin arasına dünyada 70 milyon insanın konuştuğu bir dil üzerinden “yasakçı zihniyet duvarları” örmeyin, bölmeyin bu güzelim Türkiye’yi, bu güzel vatanı!

AK Parti’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde bu alanda yaptığı devrim kıymetindeki reformları puç etmek isteyenlerin merdivenine su taşımayın!

Az biraz “kendiniz gibi kalmayı” deneyin!

Yani ‘tuhaf zamanlarda’ değil, bugünün zamanında yaşamayı deneyin!”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli