Diyarbakır Barosu'ndan Ankara'nın 2 nolu Barosu'na Kürtçe yanıtı: Saygı gösterin

3 saat önce
Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Ankara Kürtçe
A+ A-

Haber Merkezi – Ankara Barosu, Diyarbakır Barosu’na bağlı avukatın ‘Kürtçe yemin etmesi’ ile ilgili açıklama yaptı. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, “Kendi topraklarında yaşayan milyonlarca Kürdün ana dili olan Kürtçedir. Önce bu güzel dile saygı gösterin. Bölmek mi? Tam da sizin yaptığınız şeydir…” diyerek yanıt verdi.

Ankara 2 Nolu Barosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Kürtçe yeminin Anayasa ve Avukatlık Mesleği’ne aykırı olduğunu savundu.

“Türkçe dışında başka bir dilde yemin etme girişimi Baromuzda ve Türk kamuoyunda rahatsızlık uyandırmıştır” ifadelerinin yer aldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Anayasamızın 3. maddesinde de belirtildiği üzere; ‘Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.’ Avukatlık Kanunu'nun 9. maddesinde ise yeminin şekli tarif edilmiştir. İlgili kişinin Kanunda belirtilen yemin metnini Türkçe okuması gerekirken; Kanunda tarif edilen şekil şartlarına uymayıp başka bir dilde yemin etmeye teşebbüs ederek kanunu ihlal etmesi hukukumuzla ve meslek ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bu teşebbüs, baromuz açısından kesinlikle kabul edilmemekte ve endişe verici bir durum olarak değerlendirilmektedir. Barolar, Anayasa kapsamında kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olup faaliyetleri Anayasa'ya ve kanunlara aykırı olamaz. Ankara 2 Nolu Barosu olarak Anayasamızın ilk 4 maddesinin, bir diğer ifadeyle Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün her daim savunucusu olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla duyurmaktayız.”

Ankara Barosu’nun açıklamasını alıntılayan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, sosyal medya hesabından cevap verdi. Eren, Ankara Barosu’nun Kürtçeye “başka bir dil” demesini eleştirerek, şu ifadeleri kullandı:

“Başka bir dil’mi? Bu ülkede kendi topraklarında yaşayan milyonlarca Kürdün ana dili olan Kürtçedir. Önce bu güzel dile saygı gösterin. Bölmek mi? Tam da sizin yaptığınız şeydir…”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli