TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 30 Ağustos Salı

30-08-2016
RÛDAW
A+ A-

Sabah: FETÖ HAZİNESİ ÇIKTI

 

Bank Asya'da 17 Aralık sonrası kayıtları silindiği belirlenen 800 bin hesaptaki 2 milyar liraya yakın paranın batık kredi olarak gösterilerek FETÖ'ye aktarıldığı ortaya çıktı. 81 ilde çeşitli banka şubelerindeki kiralık kasalarda da FETÖ'cü şirket ve şahısların örgüt için topladığı 3 milyar liralık döviz, altın, çek, mücevher ve hisse senedi bulundu.

 

SABAH'ın 17 Aralık sonrası duyurduğu Bank Asya'da kayıtları silinen 800 bin hesabın sırrı ortaya çıktı. FETÖ'nün örgüt çarkı içinde başta işadamları olmak üzere örgüt üyelerinin bankadan kullandığı milyarlarca liralık kredi işlemini, muhasebe kayıtlarını kâğıt üstünde sildikleri belirlendi. Savcılık raporlarına göre 1.8 milyar liralık batık kredi olarak gösterilen bu paranın da örgüt elebaşısı Gülen'e aktarıldığı saptandı. İstanbul, Kayseri, Bursa, İzmir, Ankara başta olmak üzere 81 ildeki çeşitli banka şubelerinde bulunan kiralık kasalar açıldı. Altın, değerli mücevherler, çek, döviz, hisse senedi ve nakit paranın yer aldığı kasalarda 3 milyar lirayı aşkın servet çıktı.

 

Darbe girişimi sonrası hesapları bloke edilen şirket sayısı 4 bin 700'e ulaştı. İncelemelerde örgütü destekleyen çok sayıda şirketin gelir-gider faturalarını izlediği belirlendi. Örgütün kasası olarak görülen bu şirketlerde izah edilemeyen para hareketleri konusunda Mali Suçları Araştırma Kurulu ayrıntılı bir çalışma yürütüyor. Yine adli makamlara sunulan raporlarda bankacılık sistemi üzerinden geçmeyen, nakit çalışılan, kurye kullanılan finansal işlemlere ilişkin de çalışma yürütülüyor.

 

 

 

 

Yeni Şafak: KİMYASAL STOK PYD’DE

 

Amerika ve Almanya’dan aldığı silahlarla Cerablus’ta Türkiye’ye ait tanklara saldıran PYD’ye Esed rejimi tarafından kimyasal silah sevkiyatı yapıldı. Suriye Ordusu eski Kimyasal Silahlar Sorumlusu General Zahir Sakit, “Şam rejimi Haseke’de muhafaza ettiği kimyasalları PYD’ye teslim etti. Bu silahlar Türkiye’ye karşı kullanılabilir” dedi.

 

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu olan PYD ile ilgili önemli bir uyarı geldi. Suriye Ordusu eski Kimyasal Silahlar Sorumlusu General Zahir Sakit, “Suriye'de savaşan PYD ve IŞİD terör örgütlerinin elinde önemli miktarda kimyasal var" uyarısında bulundu. Ayrıca sivillere karşı kimyasal silah kullanabileceğini söyleyen Sakit, terör örgütlerinin Türkiye'yi sorumlu gösterebileceğini öne sürdü.



PYD ve IŞİD'in elinde yüksek miktarda kimyasal silah bulunduğunu vurgulayan Sakit, “IŞİD, 2015 yılı Haziran ayında Haseke şehir merkezinde birçok noktayı ele geçirdi. Bunun üzerine Şam rejimi Haseke'de muhafaza ettiği kimyasalları PYD'ye teslim etti. Daha sonra rejim, Sıhne bölgesinde bulunan kimyasal depolarından PYD'ye sevkiyat yapmaya devam etti. Farklı tarihlerde 3 ayrı sevkiyat gerçekleştirildi" açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

Hürriyet: AMERİKA’YLA PYD KRİZİ

 

Türkiye’nin geçen hafta Suriye Cerablus’ta giriştiği ve başta ABD’nin desteğini alan operasyon YPG’yle çatışmalara dönüşünce Washington Yönetimi desteklemediğini duyurdu. Savunma Bakanı Carter Türkiye’den Cerablus’un güneyine inmemesini, sınır boyu batıya doğru ilerlemesini isterken, Pentagon Sözcüsü, Türk Ordusu ve YPG arasındaki çatışmaların “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

 

TÜRKİYE’nin geçen hafta Gaziantep Karkamış’ın karşısına denk gelen Cerablus’a girerek Suriye’de başlattığı sınır ötesi operasyona ABD’den ilk olumsuz tepki geldi. Cerablus’un IŞİD’den arındırılmasının ardından Türk Ordusu’nun Özgür Suriye Ordusu unsurlarıyla yaklaşık 40 km. güneyde, PKK uzantısı YPG destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki Menbiç’e yönelmesi ve YPG’yle çatışmalara girmesi üzerine Washington’dan arka arkaya tepki açıklamaları geldi. Önce Pentagon Sözcüsü Peter Cook, bunun “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Ardından Başkan Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, ABD’nin bu harekâtı desteklemediğini duyurdu. Savunma Bakanı Ash Carter da, pazar günü Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’ın mevkidaşı Orgeneral Hulusi Akar’la telefonda görüştüğünü, kendisinin de önümüzdeki hafta Savunma Bakanı Fikri Işık’şlayüz yüze geleceğini söyleyip Türkiye’den Cerablus’un güneyine doğru değil, Cerablus’tan sınır boyunca batıya doğru gitmesin istedi.

 

“ABD, sahadaki yeterli güce sahip ve motive yerel kuvvetler dahil, IŞİD’i geriletme ve mağlup etme konusunda IŞİD karşıtı koalisyon kapsamında ortaklarıyla çalışma konusuna odaklanmaya devam ediyor. Bu çabanın önemli bir parçası da IŞİD’in Suriye’deki Türkiye sınırına erişimini engellemek. Bu kapsamda, NATO müttefikimiz Türkiye’nin Cerablus’u IŞİD’den temizleme çabalarına destek verdik.

 

 

 

 

Cumhuriyet: SON ANA KADAR…

 

Türkiye solu ve edebiyatının simgelerinden Vedat Türkali’yi yitirdik. Vedat Türkali’nin cenazesi Dünya Barış Günü olan 1 Eylül Perşembe, öğle namazından sonra Teşvikiye Camii’nden kaldırılacak. Yazar, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda eşi Merih Baykal Pirhasan’ın yanına defnedilecek

 

Türk edebiyatının büyük ustalarından 97 yaşındaki Vedat Türkali bir süredir tedavi gördüğü Yalova Devlet Hastanesi’nde dün sabah saat 06.00 sularında çoklu organ yetmezliği dolayısıyla yaşama veda etti. Acı haberi oyuncu kızı Deniz Türkali, Twitter’daki kişisel hesabından “Babamı Vedat Türkali’yi kaybettik” mesajıyla duyurdu.

 

Sonradan ailenin asıl kökenini belirten Pirhasan soyadını alacak Vedat Türkali’nin asıl adı Abdülkadir Demirkan. 13 Mayıs 1919’da Samsun’un şehir merkezine uzak, yoksul mahallesi Kökçüoğlu’nda yaşayan ailesine üç kız çocuğun ardından, ilk erkek çocuk olarak katılır, Türkali. Onda Nâzım Hikmet’ten Necip Fazıl’a pek çok yazarla tanıştırıp ilk edebiyat heyecanını uyandıran, ilerici ortaokul öğretmeni olur. İlk siyasi fikirlerinin oluştuğu bu dönemlerde Kemalizmi savunur, Türkali. Samsun’da okuduğu lisenin ilerleyen yıllarında bir yandan Goethe’den çeviriler yapmaya, bir yandan da siyasi kitaplar okumaya başlar. Deyim yerindeyse müdavimi olduğu Gazi Kitaplığı ve orada tanıştığı arkadaşları aracılığıyla komünizmle tanışacaktır. Yoksulluğu her açıdan görüp yaşadığı, gelecekteki Vedat Türkali’nin formasyonunun tohumlarını attığı yıllardır bunlar.

 

Askeri öğrenci olarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirir. Aynı yıl, lisede tanıştığı ve ancak 2013 yılındaki ölümüyle hayatından çıkacak eşi Merih Baykal Pirhasan’la evlenir. Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra, Türk Ceza Kanunu’nun 141. maddesinden 1951’de tutuklanır. 9 yıl ceza alır ve İstanbul’dan Adana’ya dek çeşitli cezaevlerinde yaşar. 7 yıl (1951-1958) sonunda koşullu olarak serbest kalmasının ardından verilen sürgün cezasını da İstanbul Şişli Karakolu’na aylarca her gün gidip imza vererek tamamlar.

 

Cezaevi sürecinin ardındansa, Rıfat Ilgaz’la Gar Yayınları’nı kurarlar ama Türkali bu işten sıkılır. O dönemde tanıştığı Yılmaz Güney ve Erol İnci aracılığıyla yeni bir dünyaya giriş yapar: Sinema. 1960’ta “Dolandırıcılar Şahı”yla ilk senaryosunu yazar. Eserlerine imza olarak seçtiği Vedat Türkali ismini de bu dönem sahiplenir. 1965’te ise “Sokakta Kan Var” filmiyle yönetmenliği dener. Senaryo yazarlığı, film yönetmenliği ve tiyatroyla uğraşır. 40’ın üzerinde senaryo yazar, üç film yönetir, tiyatro oyunları yazar.

 

 

 

 

Habertürk: 9 FETÖ’CÜNÜN PLAN SEMİNERİ

 

Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanlığı’nın ‘darbe planının merkezi’ olarak çalıştığı ortaya çıktı. Dairenin başındaki Tümg. Mehmet Dişli ve 8 kişilik ekibinin, ‘ordunun dönüşümü’ diyerek darbe stratejisine çalıştığı belirlendi

 

Ankara Başsavcılığı’nın yürüttüğü FETÖ’cü darbe girişimi soruşturmasında önemli tespitlere ulaşıldı. Soruşturma dosyasına 2 ayrı liste girdi. 9’ar kişiden oluşan listelerde, darbe girişiminde aktif rol alanlara dikkat çekildi. İlk liste, darbenin beyin takımında yer alan ve TSK’dan ihraç edilip tutuklanan Tümgeneral Mehmet Dişli’nin başında bulunduğu Stratejik Dönüşüm Daire Başkanlığı’nda görev alanlardan oluşuyor. Listede, Dişli’nin altında görev yapan FETÖ’cülerin 1’i ölü, 2’si firari, diğer 5’i ise tutuklu olarak yer alıyor. Bu isimler şöyle: Proje Geliştirme Şube Müdürü K. Albay Doğan Öztürk (tutuklu), Strateji İzleme ve Araştırma Şubesi’nden K. Binbaşı Bülent Kaya (firari), K. Binbaşı Yusuf Yenidağ (firari), K. Binbaşı Zekeriya Açıkgöz (öldü), Başçavuş Suat Sağlam (tutuklu), K. Albay Zeki Demir (tutuklu), Yarbay Lütfullah Taşyumruk (tutuklu) ve K. Binbaşı Ahmet Durmaz (tutuklu).

 

 

 

 

Evrensel: ‘KARANLIKTA UYANANLAR’ SENİ UNUTMAYACAK

 

Vedat Türkali’nin ölümünün ardından yazarlar, siyasetçiler, okurlar Türkali’ye paylaştıkları mesajlarla veda etti.

 

Edebiyatımızın çınarı Vedat Türkali’nin ölümünün ardından yazarlar, siyasetçiler, okurlar, sendikalar, yayınevleri, İnsan hakları savunucuları Türkali’ye paylaştıkları mesajlarla veda etti.

 

Paylaşılan kimi mesajlar şöyle:

 

Semih Gümüş: Vedat Türkali özgürlük ve sosyalizm için karşılıksız özverilerin, kimliğinden ödün vermemenin simgelerindendi.

Murathan Mungan: Ardından söylenen, daha da söylenecek bu kadar çok güzel söz bırakmak. Bütün kalbimle uğurluyorum Vedat Türkali.

Ahmet Güneştekin: Bir ustayı, bir vicdan sahibini daha ölümsüzler ülkesine gönderdik...
Hülya Soyşekerci: “Nereden nasıl geleceğini bilmeden gelecek dehşetli güzel günlere inanıyordu.” Bir Gün Tek Başına  

Ahmet Ümit: Usta bir yazarı, yorulmaz bir devrimciyi, büyük bir insanı kaybettik. Romanlarında yaşayacak.

Ahmet Mümtaz Taylan: Başını eğmeden, düş'lerini düşürmeden, ideallerini kalemine mürekkep ederek yaşamış yazar baba Vedat TÜRKALİ. Su gibi git...

İHD Genel Merkezi: Edebiyatın, sinemanın büyük çınarı ve halkların kadim dostu, insan hakları mücadelesinin önemli parçası Vedat Türkali'yi kaybettik.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli