Prof. Dr. Özer: Yeni dönemde Kürtler, Kürt kalmalı

30-08-2014
Adil Harmancî
A+ A-

Mersin (Rûdaw) – Türkiye’de Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özer, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ile yeni bir dönem başladığına işaret ederek, “Artık bu yeni dönemde Kürtler Türkleştirilmeye, Aleviler Sünnileştirilmeye, Gayrimüslimler sürülmeye çalışılmamalı” dedi.

 

Rûdaw’a demeç veren Prof. Dr. Ahmet Özer, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı, Ahmet Davutoğlu’nun da Başbakan olmasıyla birlikte Türkiye’de oluşan yeni siyasi atmosferi anlattı.

 

Erdoğan’ın AK Parti’yi kendine göre dizayn edeceğini belirten Prof. Dr. Özer, şunları söyledi:

 

“Davutoğlu gibi kendine bağlı biri varken, hem partisini, hem iktidarı, hem de Türkiye’yi yönetmeye kalkışacaktır. 2015 seçimlerinde yeterli çoğunluğu bulduğu takdirde anayasa değişikliği ile ‘Türk Tipi Başkanlık’ dediği sisteme geçecektir.”

 

Ancak bu sistemin yürümeyeceğini belirten prof. Dr. Özer, şöyle devam etti:

 

“Çünkü bu sistemde kuvvetler ayrımı zayıflatılıyor. Bu sistemde kontrol ve denge yok. Bütün sorunlar Ankara’da tespit ediliyor, bütün kaynaklar Ankara’da toplanıp dağıtılıyor. Yerele kaynak ve yetki verilerek aşılması gerekirken Erdoğan bütün iplerini elinde tutarak daha fazla güç, yetki ve otorite istiyor. Bu sitemi rahatlatmak yerine çatlatmaya götürür.”

 

Prof. Dr. Özer, Türkiye’de var olan sosyal, siyasal ve ekonomik sorunların aşılması için en uygun modelin Özerklik olacağını da belirterek, “Dolayısıyla eğer başkanlık tartışılacaksa ya adam akıllı tartışılmalı, ya da ne olduğu belirsiz ‘Türk Tipi Başkanlık’ denilen şeyden vazgeçilmelidir” dedi.

 

Türkiye’de tekrarlanan dört yanlıştan söz eden Prof. Dr. Ahmet Özer, şunları kaydetti:

 

“Türkiye’de tarihsel olarak dört yanlış tekrarlanmıştır; Kürtler’in Türkleştirilmeye çalışılması, Aleviler’in Sünnileştirilmek istenmesi, Sünnilerin laiklik sopasıyla terbiye edilmeye çalışılması ve Gayrimüslimlerin sürülmesi. Bu dört tarihi yanlış bu dönemde düzeltilmediği sürece bürokratik devlet demokratik cumhuriyete evrilemez.”

 

Prof. Dr. Ahmet Özer, göçler sonucu büyük bir Kürt nüfusun oluştuğu Mersin’de 4 yıldır görev yapıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli