PWK ve PSK'den Kürtçe yazıların kaldırılmasına tepki

Haber Merkezi –  Van ve Diyarbakır’da belediyelerin sokaklara yazdığı Kürtçe trafik uyarı yazılarının silinmesi ve düğünlerde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekenlerin gözaltına alınmasına bir tepki de Kürt partilerinden geldi.

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ile Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) birer açıklama yayımlayarak söz konusu uygulamaları kınadı.

PWK açıklamasında Van ve Diyarbakır’da Kürtçe trafik uyarıları içeren yazıların silinmesi,  düğünlerde Kürtçe şarkı söyleyenlerden bazılarının gözaltına alınmasını “ırkçı” anlayışın, Kürt diline karşıtlık ve tahammülsüzlüğün göstergesi olduğunu söyledi.

"Kürtçe şarkı söyledikleri için gözaltına alınanları derhal serbest bırakılsın"

 PWK açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Kimliği belirsiz bazı şahıslar, Van’da yerlerde yazılı Kürtçe trafik uyarılarını içeren yazıları silerken; Diyarbakır’da da valiliğin talimatıyla aynı içerikli yazılar silindi. Yine son günlerde Kürdistan ve Türkiye’deki bazı düğünlerde Kürtçe şarkı söyleyenlerden bazıları göz altına alındı. Kürtçe trafik uyarılarının silinmesi ve düğünlerde Kürtçe şarkı söyleyen insanların gözaltına alınması; ırkçı anlayışın, Kürt diline karşıtlık ve tahammülsüzlüğün göstergesidir. Kürtçe trafik uyarılarının silinmesi ve düğünlerde Kürtçe şarkı söyleyen insanların gözaltına alınmasını kınıyoruz. Devletin yetkili organlarını, Van’da Kürtçe yazıları silen şahısları tespit edip, cezai işlemleri başlatmaya; Diyarbakır Valisi’ni de Kürtçeye düşmanlık yapmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Devletin yetkili organlarını, düğünlerde Kürtçe şarkı söyledikleri için gözaltına alınanları derhal serbest bırakılsın”

"Kürt dili ve kültürüne yönelik çağdışı yaklaşımı reddediyoruz"

Öte yandan PSK ise açıklamasında “Kürt dili ve kültürüne yönelik çağdışı yaklaşımı reddediyoruz” ifadelerine yer verdi.

PSK’nin açıklaması şöyle:

“Kürt dili ve kültürüne yönelik çağdışı yaklaşımı reddediyoruz

Son dönemde Kürt dili ve kültürüne karşı eşzamanlı saldırılar başladı.

Van ve Diyarbakır’da belediyenin sokaklara yazdığı Kürtçe uyarı yazıları devlet görevlileri ve onun koruduğu kişiler tarafından silindi.

Eşzamanlı olarak değişik illerde Kürtçe halay çeken insanlar gözaltına alınarak tutuklandı. Gözaltına alınan kişilere “Ölürüm Türkiyem” gibi parçaların dinletildiği basına yansıdı.

Kürt dili ve kültürüne karşı yapılan bu saldırı ve tahammülsüzlüğü şiddetle kınıyoruz. Kürt dili ve kültürüne ilişkin bu ırkçı ve çağdışı yaklaşımı reddediyoruz.

Geçmişte çokça denenmiş ve hiçbir sonuç alınmamış bu ilkel yöntemler terkedilmelidir.

Kürtçe Kürt halkının en temel, meşru, insani ve ulusal hakkıdır. Hiç kimse bu hakkın kullanımını engelleyemez.”