Pervin Buldan: Kürtler ne ettir ne tırnaktır, Kürtler bir halktır

Haber Merkezi - Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Kürtler ne ettir ne tırnaktır. Kürtler bir halktır ve bir halk olarak dünya halkları gibi kimliğiyle, kültürüyle, diliyle nasıl onurluca yaşadıysa bundan sonra da yaşamaya devam edecektir” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ““Türkler ve Kürtler et ve tırnak gibidir” sözlerine yanıt verdi.

Kürt sorununun eninde sonunda müzakere masasında çözüleceğini belirten Buldan, “Bir yandan Kürt düşmanlığı yapıp diğer yandan da Kürtlerle etle tırnak gibiyiz diyenlere de yeri gelmişken şunu hatırlatıyoruz: Tarih boyunca Kürt halkına en ağır zulümleri yaptınız. Asit kuyularına attınız, darağaçlarında astınız, işkencelerde faili meçhul cinayetlerde öldürdünüz. Mezarlarına dahi saldırdınız. Bir anneye oğlunun kemiklerini kargoyla gönderecek kadar insanlıktan çıktınız. Kürtlerin seçtiği belediyeleri birer birer gasp ettiniz. Kürt halkı sizi ve zihniyetinizi çok iyi tanımaktadır. Kürtler ne ettir ne tırnaktır. Kürtler bir halktır ve bir halk olarak dünya halkları gibi kimliğiyle, kültürüyle, diliyle nasıl onurluca yaşadıysa bundan sonra da yaşamaya devam edecektir” dedi.

Buldan, “İçeride sürdürülen gözaltı, tutuklama operasyonlarıyla eş zamanlı olarak iktidar Kuzey Suriye’de, Kobani’de, sınır ötesinde operasyonlar düzenlenmektedir” ifadelerini kullandı.

Operasyonların Kürtlerin Kuzey Suriye’de Suriye halklarıyla demokratik birlik kurmasını engellemeye yönelik olduğunu kaydeden Buldan, bu operasyonların Kürt halkının hiçbir yerde statü ve kimlik sahibi olmaması için yapıldığını söyledi.

“Kürtlerin statüsüzlüğü üzerine kendi iktidar bekasını inşa etmek isteyenlere şunu hatırlatmak istiyorum” diyen Buldan, Kürtlerle barış politikası geliştirmeyen devlet ve iktidar aklının kaybetmeye mahkum olduğunu vurguladı.

Buldan ayrıca, “Eli sürekli tetikte olan bir devlet ve iktidar aklı diyalog, müzakere ve siyasi çözüm yollarını ortadan kaldırarak, ne Kürt sorununu ne de Suriye sorununu çözebilir, çözemeyecektir” diye konuştu.

Hulusi Akar, 25 Haziran’da yaptığı açıklamada, “TSK'nın ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hiçbir zaman hedefinde Kürt kardeşlerimiz yoktur, olmaz, olamaz. Türkler ve Kürtler et ve tırnak gibidir. Biz kardeşiz. Biz omuz omuza birlikte Çanakkale’yi yaptık, Milli Mücadeleyi yaptık” ifadelerini kullanmıştı.