Mecliste ‘Dersim katliamı’ tartışması

Haber Merkezi – TBMM’de, HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın "Dersim’de katliam yapıldı" sözlerine MHP’li Bülbül’ün Seyit Rıza hakkındaki sözleri tartışmalara yol açtı.

 

TBMM Genel Kurulunda Dersim tartışması yaşandı. Genel Kurulda bazı kanun ve KHK’larda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi görüşmeleri esnasında söz alan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Dersim’de devlet eliyle katliam yapıldığını söyledi.

 

Bunun üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, Dersim’de yaşanan katliamı, “Atatürk'ün sıhhati döneminde ve yeni Cumhuriyetimizin ayağa kalkmaya, devlet olarak var olmaya çalıştığı dönemde bu devleti sıkıntıya sokacak, devleti düzensizleştirecek her türlü eyleme karşı devletin almış olduğu tedbir” sözleriyle savundu.

 

Dersim başkaldırısının lideri Seyit Rıza hakkında “feodal bir eşkıya” nitelemesinde bulunan Bülbül, “Bu hususta biz devletimizin ortaya koymuş olduğu tavrın o gün itibarıyla da gerekli olduğunu ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

Ardından söz hakkı alan HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ise, “Karanlık bir zihniyetin ürünü olarak ortaya çıkan, Demirel'in de PKK hareketini 29'uncu isyan olarak değerlendirdiği aslında açığa çıkarıyor ki Türkiye'de cumhuriyetle yaşıt olan bu meselede, Kürt sorunu meselesinde değişik zamanlarda Kürtler hak talebine gitmiş, buna da devlet yetkilileri '29'uncu defa' diyorlardı. Yani bir isyan yaşanmış. 29 defa eğer bu ülkede, bu ülke tarihinde bir isyan ya da bir başkaldırı yaşanmışsa bunu oturup düşünmek lazım" şeklinde konuştu.

 

Tekrar söz hakkı alan MHP’li Levent Bülbül, de Kürt isyanlarının “Türkiye'nin Musul, Kerkük mücadelesini zaafa uğratılma planı” olduğunu iddia ederek, “Orada hainlerin çıkarmış olduğu isyanı bizim memleketimizde, 82 milyon insanın içerisinde olan ve birbirimizle et ile tırnak olmuş olduğumuz Kürt kökenli kardeşlerimizin üzerine atarak bunları tarif etmeye çalışmasınlar" diye konuştu.

 

Tartışmanın uzaması üzerine TBMM Başkanvekili Celal Adan oturuma beş dakika ara verdi.