Haber Merkezi – DEM Parti Miletvekili George Aslan, Sivas’ın Hafik ilçesindeki Surp Garabet Kilisesi’nin satılığa çıkarılmasını Meclis gündemine taşıdı. Aslan konuyu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu:
Sivas'ın Hafik ilçesindeki Surp Garabet Kilisesi, sahibi Hatice Akay tarafından emlak danışmanına verilerek 16 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı.
Satış ilanı ile ilgili DHA'ya konuşan emlak danışmanı Vahap Yıldız, “Tapusu var ve satılmasında hiçbir engel gözükmüyor" dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili George Aslan konuya ilişkin Meclise soru önergesi verdi.
Aslan, Türkiye’de internet yoluyla satılığa çıkarılan kilise haberlerine sık sık rastlanıldığına vurgu yaptı.
George Aslan, geçtiğimiz yıllarda Mardin’in Artuklu ilçesindeki 1700 yıllık Mor Yuhanna Süryani Ortodoks Kilisesi’nin de bir kişi tarafından internet sitelerinde satışa çıkarıldığını hatırlattı. Aslan, benzer bir durumun geçtiğimiz yıllarda Bursa’da Ermenilere ait bir kilisede yine görüldüğünü aktardı.
Milletvekili George Aslan, Hristiyanların kutsal ibadet yerleri olan kilise ve manastırların şahıslarca satışa çıkarılmasının Hristiyan yurttaşları rencide ettiğini de belirtti.
Aslan, konuya ilişkin açıklamasında “Söz konusu kilise ve manastırların satılığa çıkarılmasının önlenmesi ve ülkenin ortak değeri olan bu tarihi ibadethanelerin korunması iktidarın sorumluluğundadır” ifadelerini kullandı.
“Kilisenin tapusu şahsa nasıl geçti?”
Mardin Milletvekili George Aslan, konuya ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a şu soruları yöneltti:
“*Sivas’ın Hafik ilçesinde bulunan Surp Garabet Kilisesi’nin basına yansıdığı üzere internet üzerinden satışa çıkarıldığına ilişkin bilginiz var mıdır?
*Adı geçen kilisenin tapusunun şahsa ait olduğu iddiası doğru mudur? Doğruysa kilisenin tapusu nasıl ve hangi şartlarda şahsa geçmiştir?
*Tapusu Bakanlığınıza ait kaç kilise ve manastır mevcuttur? AKP iktidarları döneminde tapusu şahıslara geçmiş veya satılığa çıkarılmış kilise ve manastır sayısı kaçtır?
*Kilise, manastır ve diğer din ve inançlara ait ibadethanelerin kişiler tarafından satışının engellenmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
*Surp Garabet Kilise ve benzer şekilde tapusu şahıslara geçmiş olan kilise ve manastırların sahiplerine iadesi için çalışmalarınız var mıdır, olacak mıdır?”
19’uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve bir zamanlar sürgün edilen Ermeniler tarafından kullanılan kilise Tarihi Tuzhisar Kilisesi olarak tescil edilmiş. Tapu kayıtlarında ise samanlık olarak gözüküyor.
İlçeye 18 kilometre uzaklıktaki Göydün Köyü'nde 19'uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve sürgünden sonra atıl şekilde kalan kilise, 2012 yılında 1'inci Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilmiş.
Kesme taşlarla yapılan kilisenin içerisinde ve dış yüzeyinde ise 'haç' işaretinin işlendiği taşlar bulunuyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın