Dersim’de köylülerin karşı çıktığı proje tartışmalar eşliğinde hayata geçiriliyor

30-01-2025
Ali Haydar Gözlü
Mevcut çöp alanı
Mevcut çöp alanı
Etiketler Dersim Katı atık tesisi Bülent Tekbıyıkoğlu
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim’de uzun zamandır tartışma konusu olan 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' hayata geçiriliyor.

Dersim’de Avrupa Birliği'nin fon desteğiyle hayata geçirilmek istenen ancak uzun zamandır tartışma konusu olan 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' ilgili tartışmalar tekrar başlarken, Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, Dersim doğasının zarar görmemesi ve yaban hayatının korunması için bilimsel veriler ışığında hareket ederek  'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' yapılması için çalışmalarını başlattıklarını söyledi.

Sütlüce (Tülik) köyü yakınlarında, 18 hektarlık alana yapımı düşünülen 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesine karşı köylüler, bölgede 55 bin ağacın kesileceğini, doğanın tahrip edileceğini, kutsal gördükleri inanç yerlerinin çöp altında kalacağını, geçim kaynakları olan tarımsal ve hayvansal faaliyetlerin son bulacağını belirten köylüler,  son yıllarda bir çok kez eylem gerçekleştirerek projeye tepkilerini sürdürüyor.

Dersim’de 2009 yılında Dersim Belediyesi, kentte vahşi çöp alanın doğayı tehdit etmesinden ötürü  Entegre Katı Atık Bertaraf tesisi planlandı. 2011 yılında da  Dersim  Belediyesi öncülüğünde 6 ilçenin belediye başkanlığı tarafından DERKAB(Dersim Katı Atık Birliği) kuruldu. Birliğin kurumsal yapısının oluşturulmasından sonra proje, 2015 yılı Mart ayı içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teslim edildi. Yer çalışması sonucunda tesisin yapılacağı yer Sütlüce (Tülik) Köyü olarak belirlendi, Avrupa Birliği'nin fon desteğiyle proje hayata geçirilmek isteniyor.

Projenin gündeme gelmesiyle birlikte mevcut çöp alanı ve “Katı atık tesisi” projesinin gerçekleşeceği alanlarda incelemelerde bulunan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, tesis olmaması nedeniyle 30 bin kişinin kanalizasyonuna eş değer kirlenmenin Pülümür çayına aktığını söyledi.

“Pülümür nehrine akıyor”

Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, vahşi depolama alanının çevreye verdiği zarardan bahsederek, “Hiç kimse burayı görmüyor diye burası yok değil, burası Tunceli’nin çöplüğü ve TOKİ mahallesine 700-800 metre uzakta ve Tunceli’ye yakışmayan bir görüntü var.  Hemen yanı başımızda Pülümür ırmağı var. Pülümür ırmağına buradaki akıntıların hepsi karışmakta. Bilim adamların verdiği bilgiye göre buradaki çöplüğün akıntısı yaklaşık 30 bin kişinin kanalizasyonuna eş değer bir kirlenmeyi Pülümür nehrine vermekteyiz” dedi.

“Bize dışardan çöp gelmeyecek”

Tekbıyıkoğlu, “Bize dışardan başka illerden çöp gelecekmiş. Hayır bunun tam tersi, biz çöpümüzün kullanılabilir kısmını başka illere göndereceğiz. Çöpümüzün yüzde 97’sini geri dönüşülebilecek kısmını ilimizden ihraç edeceğiz yani çöp miktarınız azalmış olacağız. Geriye kalan organik kısmını da gübreye dönüştürüp tarım da faydalı işlerde kullanacağız. Bunun maddi bir değeri olacak, buranın ekonomisi kazanmış olacak” dedi.

“Çevreci olan projeye sahip çıkar”

Vali Tekbıyıkoğlu, “Burada gerek bilim adamları, gerek bilir kişiler, yargı makamları, odalar, çevre mühendisleri odası ve TMMOB bunların hepsi gerekli değerlendirmeleri yapmış bu konun karşısında bir tek bilimsel veri yok. Bu ilimiz için son derece kıymetli bir iş, bizim bunu yapmak gibi bir irademiz var bunu söylüyoruz. Bu pisliği ortadan kaldıracağız, Tunceli toprağını çöpümüze zehirletmeyeceğiz. Modern bir çöp yönetim sistemi geliştireceğiz ve bu kirlilik ortadan kalkacak ve Tunceli her zaman ki gibi korunmuş özel bir yer olmaya devem edecektir. Çevreci olan bu projeyi savunur, karşısında olmaz” diye konuştu.

“Doğamız ve köylerimiz Belediye başkanlarının beceriksizliğine kurban ediliyor”

Dersim’de bölgede yapılmak istenen çöp tesisine karşı hukuk mücadelesi ve eylemlerle tepki gösteren Kırmızıdağ Çevre ve Yaşam Platformu, Sütlüce(Tülik) köyünde yapılmak istenen Katı Atık tesisi projesi kararından vazgeçilmesini istiyor.

Katı Atık Tesisi projesine karşı davalar açan Sütlüce köylüleri, Erzincan yerel mahkemesi tarafından görevlendirilen heyette bulunan profesörlerin tuttukları raporlarda,  bölgenin orman bölgesi olduğunu, endemik bitki barındırdığını, yaban hayatının varlığı  ve bu projenin gerçekleşmesi halinde arıcılık ve tarımın sona ereceğini ve yeraltı sularının ise  tehlike altına gireceği yönünde raporların olmasına rağmen bu proje hayata geçirilmek istendiğini ifade ediyor.

Dersim’de 2004 yılından sonraki belediye başkanlarının kentteki çöp sorununu çözme kabiliyetsizliklerden ötürü köylülerin ve yaban hayatın, Katı atık tesisine kurban edilmesini kabul etmeyeceklerini belirten Kırmızıdağ Çevre ve Yaşam Platformu Sözcüsü Süleyman Özmen, “Belediyeler 2004 yılında beri, seçilen belediye başkanların hepsi hemen hemen bu coğrafyaya ait olmayan insanlar, ait olsalar dahi kafa yapısı olarak buraya ait değiller. Sayın valimizin geçen gün açıklaması oldu ve 400 işçiden bahsetti ve isyan etti. Bu coğrafyaya taş üstüne taş koymayanların beceriksizliğini bizim gibi insanların üzerine yıkamaz. Buradan hareket ile bizim yaşam alanımıza müdahale edemez bu olmamalıdır. Bizim elimizde Erzincan yerel mahkemesinin gön dediği bilir kişi heyeti ve bunların içinde iki profesör var. Ne diyorlar; burası orman bölgesi, genç fidan ve gelişmeye açık bölge, ardıç ağaçları var, 9 tane endemik bitki var, yaban hayatı var diyorlar. Tarım ve hayvancılığın, arıcılığın biteceğini ve yeraltı sularının projeyle tehlike altına gireceğini söylüyor. Ve sonunda ileriki süreçte köylülerin göç etmek zorunda kalacaklarını söylüyor” dedi.

Özmen, “ÇED raporunda orman dairesinin bir söylemi var, burası orman bölgesidir. İlerleyen zamanlarda sosyal patlamalara neden olacak bir yerdir deniliyor. Sayın valimizin bu rapora vakıf olup olmadığını bilmiyoruz ama biz kendi coğrafyamızda ve yaşam alanımızda bu işe rızalık vermiyoruz ”ifadesini kullandı.

“Projeye karşı değiliz ancak seçilen yer yanlış”

Projenin doğru olduğunu ancak yer seçimin yanlış olduğunu ifade eden Sütlüce(Tülik) köylüleri kararın yeniden gözden geçirilmesini istiyor.

Kamer Çelik, “Böyle bir yerde neden ısrar ediliyor neden bu şehir yok edilmek isteniyor. Mahallere ve ve köylere sıfır kilometrede bir katı atık tesisi yapılmak isteniyor bunun mantığını çözmüş değilim. Bu işin takipçisi olacağız kendi alanımızda da istemiyoruz” diye konuştu.

Süleyman Tutar, “Çok iyi bir tesis olduğunu biz de biliyoruz ama seçilen yer iyi değil. O yüzden bu yerin değişikliğini istiyoruz. Bu yerin yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Bu tesisi yaparlarsa Dersim ve çevre köyler yaşanmaz hale gelir” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Rûdaw Grafik

'Yenidoğan çetesi' davası: Mahkeme 4 sanık için tahliye kararı verdi

İstanbul'da bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 25'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanıklardan 4'ü tahliye edildi.