Kardeş Türküler'in solisti Vedat Yıldırım: Kürtçe eğitimde anne ve babalara büyük görev düşüyor
Haber Merkezi – Sanatçı Vedat Yıldırım, Türkiye’de 30 milyon Kürdün yaşadığını ancak müziklerini icra edecekleri bir zemin bulamadıklarını söyledi. Sanatçı Kürtçe dilinin yaygınlaşması yine çocukların okulda Kürt dilini tercih etmesi için anne ve babalara büyük görevler düştüğünü dile getirdi.
Kardeş Türküler ve Bajar Müzik Grubu’nun tanınmış solisti Vedat Yıldırım Rûdaw İstanbul stüdyosunda, canlı yayında Rawîn Stêrk’in konuğu oldu.
Kürtçe müzik önündeki engellere değinen Vedat Yıldırım “İstanbul Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı en büyük şehirler arasında. Ancak insanlarda para olmadığı için bilet alıp konserlere katılamıyorlar. Sadece Kürtçe müzik için bu durum böyle değil, Türkiye’de genel olarak konser sayısı düştü. Kürtlerin durumu daha kötü tabi” şeklinde değerlendirdi.
“Kürtçe müzik yapacak mekan bulamıyoruz”
Türkiye’de konserlerin yasaklanması veya izin verilmemesine ilişkin ise Yıldırım “Yasaklar olabiliyor. Yasaklanmasının dışında esas olarak konser yapma imkanımız kalmadı. İstanbul’da Kürtçe müzik yapmak için mekan bulamıyoruz. Taksim’de çok sayıda mekan vardı, kimi ekonomik kimisi siyasi nedenlerle neredeyse hepsi kapandı. Türkiye’de şovenizm yeniden yükselişe geçmiş durumda. Belki Diyarbakır’da bu durum müzik piyasasını etkilemez ancak İstanbul gibi bir yerde müziğimiz etkileniyor. Ve istediğimiz şekilde sanatımızı icra edemiyoruz. Belki yasak yok ama müzik yapacağımız bir zemin de kalmadı. İstanbul belediyesi bazen müzisyenlere destek oluyor. Ama bizim esas derdimiz nedir biliyor musunuz? Türkiye’de 30 milyon Kürt yaşıyoruz. İmkanlarımız daha fazla olmalıydı. Kurumlarımız, derneklerimiz olmalıydı. Olanlar da kalmadı. Bazıları yasaklandı, bazıları kapandı. Kurumlaşma olmazsa deli divane gibi böyle ortalıkta dolanır durursunuz ” dedi.
"Kürtçe'yi öğreneceğiz ama nerede kullanacağız?"
Kürtçe seçmeli derslerin durumunun da Kürtçe müzik ile aynı kaderi yaşadığına dikkat çeken müzisyen Vedat Yıldırım “Kürtçe seçmeli dersler için de aynı durum söz konusu. 30 milyon Kürdüz. Dilimizin her alanda öğrenmemiz gerekir. Kürtçe fizik, matematik, öğretilmeli. Kürtçe öğreneceğiz ama bu dili nerede kullanacağız? Mesela Kürtçe üniversitede muhasebe, mühendislik vs. olmalıydı. Bu da ayrı bir sorun. Kullanacağımız bir alan yok. Dolayısıyla anne ve babalar ‘çocuklarımız Kürtçe öğrensin ama nerede kullanacak bu dili?’ şeklinde haklı olarak soruyorlar. Çünkü çocuğun Kürtçe’yi kullanacağı bir alan yok” diye konuştu.
"O eski ruh kalmadı"
Kürtçe müziğin tanıtılmasında ve popüler olmasında önemli bir yere sahip olan Kardeş Türkülerin eskisi gibi performans sergilemediğine yönelik yoruma ise Vedat Yıldırım şu şekilde yanıt verdi:
“Belki herkes grubumuzun niteliğini bilmiyor olabilir. Kardeş Türküler Kürtçe’nin yanı sıra Türkiye’deki tüm halkların dilinden müzik yapıyor. Türkçe, Kürtçe, Arapça, Ermenice, Kafkas toplulalarının dillerinden şarkılar söylüyoruz. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Ancak o eski ruh ve canlılık kalmadı. Çünkü o çok kültürlülük, zenginlik kalmadı. Bizim için de önemli olan bu çok kültürlülüğün yaşatılmasıydı.”
Kürtçe seçmeli derslerin teşvik edilmesi için zaman zaman sosyal medya üzerinden videolar paylaştıklarını dile getiren Vedat Yıldırım, “Paylaştığımız videolarda ailelere Kürtçe seçmeli dersleri tercih etmeleri konusunda çağrılarda bulunuyoruz. Kürtçe konserlere ağırlık vermeye çalışarak katkı sunmaya çalışıyoruz. Ancak önemli olan anne ve babaların bu konuya özel ihtimam göstermeleri. Çünkü çocuklar artık evde Kürtçe konuşmuyor. Çocuklar ilk önce anne ve babalarıyla Kürtçe’ye başlarsa daha sağlıklı olur. O zaman Kürtçe derslerin tercih edilmesi daha doğal ve organik olur” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda Kirmancki bir eser seslendiren Vedat Yıldırım “Kurmanci lehçesi en azından kendini var edebiliyor. Ancak Kırmanckinin yaşadığı zorluklar var. O yüzden Kırmancki bir klam okumak istiyorum” dedi.