Haber Merkezi – CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'den oluşan Altılı Masa, cumhurbaşkanı adayının, seçim bildirgesi ve hükümet programının ana omurgasını oluşturan Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni açıklıyor.
ATO Congresium'daki tanıtım programına 6 siyasi partinin genel başkanlarının yanısıra, parti yöneticileri, milletvekilleri, belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katılıyor.
244 sayfadan oluşan metin, 9 ana başlık 75 alt başlık ve 2 bin 300'den fazla vaatten oluşuyor.
Metin, “Hukuk Adalet ve Yargı”, “Kamu Yönetimi”, “Yolsuzlukla Mücadele, Şeffaflık ve Denetim”, “Ekonomi, Finans ve İstihdam”, “Bilim, AR-GE, Yenilikçilik, Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm”, “Sektörel Politikalar”, “Eğitim ve Öğretim”, “Sosyal Politikalar”, “Dış Politika, Savunma, Güvenlik ve Göç Politikaları” başlıkları altında toplandı.
“Yol haritası” olarak addedilen Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde Kürt ve Alevi kelimelerine herhangi bir şekilde yer verilmedi.
Kürtçe ve anadil konusunda da sadece Kültür kısmında "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu ve ilgili ikincil mevzuatı başta sanatsal ifade özgürlüğünün önündeki engelleri kaldıracak bir anlayışla gözden geçireceğiz. İlgili kanun ve yönetmeliklerde anadilinde kültürel ve sanatsal üretimin önünde engel oluşturan maddeleri muğlak ifadelerden arındıracak ve istismara açık olmayacak biçimde düzenleyeceğiz" ifadelerine yer verildi.
Metinde öne çıkan noktalar şöyle:
“Etkin ve katılımcı bir yasama, istikrarlı, şeffaf ve hesap verebilir bir yürütme, bağımsız ve tarafsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem için Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçeceğiz.
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni doğrultusunda yapılması gereken anayasal ve yasal değişiklikleri ivedilikle hayata geçireceğiz.
Cumhurbaşkanının 7 yıl süreyle bir dönem seçilebilmesine, seçildikten sonra partisi ile ilişiğinin kesilmesine ve görev sonrasında aktif siyasete dönmemesine ilişkin düzenleme yapacağız.
Olağanüstü hal kararnamelerine son verecek, OHAL süresini altı aydan iki aya düşüreceğiz.
Çoklu baro sistemine son vereceğiz.
Tutuklamanın istisna olması ilkesinin titizlikle uygulanması için gerekli tedbirleri alacağız.
Seçim barajını yüzde 3’e düşüreceğiz.
Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davaların açılmasında TBMM’nin iznini zorunlu hale getireceğiz.
Türkiye Varlık Fonu’nu kapatacağız.
Bakan yardımcılıkların kaldırıp, müsteşarlık sistemini kuracağız.
Yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz.
Enflasyon, iki yıl içinde düşük tek haneye kalıcı bir biçimde indirilecek.
Beş yılın sonunda dolar cinsinden kişi başına milli gelir en az iki katına çıkarılacak.
Türk lirasına yeniden itibar ve istikrar kazandırılacak.
2018 sonrasında yeniden gündeme gelen aşırı yoksulluk sıfırlanacak.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın