Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini onaylayacak mı: Muhalefet ne diyor?

29-12-2023
Şevket Herki
Etiketler Mehmet Emin Ekmen Mehmet Kamaç NATO İsveç Kani Torun
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – NATO’ya yeni bir ülkenin kabul edilebilmesi için tüm üye ülke Meclislerinin ayrı ayrı onay vermesi gerekiyor.

Şimdiye kadar 31 üye ülkeden 29’u İsveç’in NATO üyeliğini meclislerinde kabul etmiş, Türkiye ve Macaristan üyeliğe karşı çıkıyor.

Türkiye’de İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda Meclis'te ilk adım atılmış, Katılım Protokolü Meclis Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilmişti. Ancak süreç henüz tamamlanmadı ve konu Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülecek.

İsveç'in NATO'ya üyeliğine ilişkin protokol Dışişleri Komisyonu'nun gündemine ilk olarak 16 Kasım'da gelmiş, ancak görüşmeler tamamlanamamış ve İsveç hükümetinden taahhütlere ilişkin bilgi istenmişti.

TBMM Dışişleri Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında toplanmış, toplantının başında açıklama yapan Oktay, İsveç makamlarının attığı adımları “memnuniyet verici” olarak nitelendirmişti.

Ekmen: Evet oyu partimiz nezdinde çok güçlü

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Rûdaw’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Partimiz teknik olarak NATO’nun genişlemesini destekliyor.

İsveç halkının Türkiye ile dayanışması ve İsveç ile kayda değer sorun yaşanmamış olması nedeniyle evet oyu partimiz nezdinde çok güçlü.

Parti kararı alınmayacak. Bazı arkadaşlarımız İsveç’te Kuran yakma provokasyonlarının engellenmemesi, Türkiye’nin bu süreci İsveç’le kapalı kapılar ardında pazarlıkla yönetmiş olması ve gelişmelerin Meclis’e sağlıklı bir şekilde aktarılmaması ve İsrail’in Gazze’ye saldırılarında Batı sisteminin hukuk ve ahlak olarak çökmesi nedeniyle mesafeli duruyorlar. Ancak ben bizim gruptan ret oyu çıkmayacak diye düşünüyorum. Katılan arkadaşlarımız evet oyu verecektir, bazı arkadaşlarımız da saydığım sebeplerle katılmamayı düşünebilirler.”

Kamaç: Partinin henüz tavrı belli değil

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili ve İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç ise konuya dair yaptığı açıklamada, “Açıkçası NATO’nun üyeliği henüz partimizde ele alınmadı. Dışişleri Komisyonu’ndan geçti, Meclis’e gelecek. Partinin henüz tavrı belli değil” ifadelerini kullandı.

Torun: Muhalefetimiz İsveç’in girişine değil, iktidarın pazarlık gücünün düşüklüğüne

Gelecek Partisi Bursa Milletvekili Kani Torun ise şu değerlendirmede bulundu:

“Daha önce de bu konu tartışıldı. Biz daha önce de parti olarak İsveç’in üye olmasına karşı değiliz demiştik. NATO’nun genişlemesi olumlu bir şey. Ama iktidar bu konuyu bazı şeylere bağladı. F16 alacağız, AB’den taviz bekliyoruz, görüşmeler olsun şu olsun bu olsun dediler. Şu kadar PKK’li FETÖ’cü teslim edilecek dediler. Öyle bir şey olmadı. Diğer konularda da ilerleme yok.

ABD ne dedi… Biden de kongreden geçireceğiz demiş fakat geçirme gücü çok düşüktür.

Biz de dedik ki bizim tarihsel bir hafızamız var. 1980’lerde Yunanistan’a bedavadan NATO’ya dönüşüne onay verdi.

Kısacası karşılığında ne aldınız, görünürde bir şey yok. Ben de dedim ki bizim muhalefetimiz İsveç’in girişine değil, iktidarın pazarlık gücünün düşüklüğüne. Bekleyeceğiz bakalım. Henüz bir grup kararımız yok.”

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli