Şebnem Korur Fincancı yargılanıyor: Dava 11 Ocak 2023'e ertelendi!

İstanbul (Rûdaw) – TSK’nin PKK’ye karşı yürüttüğü askeri operasyonlarda “kimyasal silah kullandığı” iddiasının araştırılması gerektiği yönünde değerlendirmelerde bulunduğu için, “Terör örgütü propagandası" yaptığı iddiasıyla tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, bugün ikinci kez hakim karşısına çıktı. Fincancı'nın yargılandığı dava 11 Ocak 2023 tarihine ertelendi.

Duruşmada Milli Savunma Bakanlığı “suçtan zarar gördüğü” iddiasıyla davaya müdahil olmak istedi. Mahkeme heyeti talebi reddederken, MSB’nin suçtan zarar görmediğini belirtti.

Fincancı'nın tutuklu yargılandığı davanın ikinci duruşması, İstanbul’da 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

“Hangi devlet suç işlerse benim derdim olmaya devam edecek”

Duruşmada savunma yapan Fincancı “iktidarın yargıya talimat verdiğini” belirterek, “Bu hafta sonu Milli Savunma Bakanlığı 'Kimyasal silah iftirasında bulunanları milletimiz asla affetmeyecektir' dedi. Şimdi bu talimat değil de nedir? Siyasi otorite tamamen algılarla hareket etmektedir” diye sordu.

Şebnem Korur Fincancı "Tıbbi bir değerlendirmeyi propaganda eylemi olarak nasıl değerlendirebiliyorsunuz? Konuşmamın neresinde silah ifadesi geçiyor? Tıbbi görüşümü bildirip, bağımsız heyetler incelesin dememden nasıl böyle bir çıkarım yaptığınızı çok merak ediyorum. Ben bu devletin başına musallat olmuş at sineğiyim. Sadece Türkiye’de değil dünyanın neresinde olursa olsun hangi devlet suç işlerse o benim derdim olmaya devam edecek. Devletler suç işlemeye devam ettikçe ben de at sineği olmaya, hakikati aramaya devam edeceğim” diye konuştu.

Geçen hafta esas hakkındaki mütalaasını açıklayan iddia makamı, Şebnem Korur Fincancı’nın "terör örgütü propagandası yapmak" gerekçesiyle 1.5 yıldan 7.5 yıla kadar cezalandırılmasını talep etmişti.

Duruşma öncesi TTB üyesi doktorlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Fincancı’ya destek olmak amacıyla basın açıklaması yaptı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan TTB Merkez Konseyi Başkanı ve adli tıp uzmanı Fincancı, Ankara’ya götürülerek burada sorgulanmış ve Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklanmıştı.

“Terör örgütü propagandası" yaptığı iddiasıyla bir süre Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'ne tutulan Fincancı'nın dosyası daha sonra ikametinin bulunduğu İstanbul’a nakledilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fincancı'nın, TTB Merkez Konseyi Başkanlığı görevine son verilmesi ve yeni başkan seçilmesi yönünde karar alınmasını da mahkemeden talep etmişti.

Duruşma 11 Ocak 2023’te

Fincancı’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. Mahkeme, sanık avukatlarının reddi hakim talebinin de reddine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 11 Ocak 2023’e ertelendi.

Ne demişti?

Şebnem Korur Fincancı, TSK tarafından Kürdistan Bölgesi topraklarında yürütülen askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddiası ve kimyasal silahtan etkilendiği belirtilen bir PKK’linin video görüntüleri üzerine yorumda bulunmuştu.

Fincancı, “Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan, zehirli gazlardan, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da ne yazık ki bu yasaklanmış silahların çatışmalarda kullanıldığını da görüyoruz" demişti.

Fincancı’nın açıklamalarına tepki gösteren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sınır ötesi operasyonlara iftira atan Tabipler Birliği Başkanı ile ilgili yargı harekete geçmiştir. Ayrıca bu ismin üzerinde de çalışmalarımızı yürütecek, gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin de değiştirilmesini sağlayacağız… Bu çerçevede ilgili bakanlarımıza, Tabipler Birliği başta olmak üzere, meslek örgütlerinde yeni bir yapıya geçilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının hızlandırılması talimatını verdi” demişti.