Kalın’dan Rojava’ya operasyon açıklaması: Her an olabilir

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rojava’ya olası kara operasyonu hakkında, “Yarın, haftaya veya her an olabilir. Farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Bu operasyonlar her an yapılabilir. Bugüne kadar nasıl yapıldıysa bundan sonra da yapılmaya devam edecek” açıklamasını yaptı.

İbrahim Kalın, A Haber canlı yayınında Rojava’ya yönelik olası bir kara operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu.

Kalın, “Türkiye'ye yönelik tehditlere karşı Türkiye her zaman hazır ve nazırdır ve operasyonlar dönem dönem devam eder. Bundan sonra da bu tür tehditler söz konusu olduğunda bu operasyonların zamanı zemini mekanı şekli kapsamı Türkiye tarafından belirlenir ve kendi önceliklerimiz çerçevesinde hayata geçirilir” dedi.

Rojava’ya olası kara operasyonu

“Bunların bugün mü yarın mı olacağını açıklamak gibi bir şeyimiz yok tabii ki elbette” diyen Kalın, “Yarın, haftaya veya her an olabilir. Farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Bu operasyonlar her an yapılabilir. Bugüne kadar nasıl yapıldıysa bundan sonra da yapılmaya devam edecek” ifadesini kullandı.

ABD ve Rusya’nın kara operasyonuna karşı tavrına değinen Kalın, şöyle devam etti:

“Biz sorumluluk sahibi bir devlet olarak müttefiklerimizle ve komşu ülkelerle bu tür operasyonları elbette değerlendiririz konuşuruz. Kimseye önceden bilgi verip icazet almak izin almak gibi bir şey söz konusu değildir. Türkiye kendi güvenlik kaygılarını gidermek için kimseden icazet almaz kimseye hesap vermez.

ABD ile Rusya ile yeri geldiğinde İran ile başka yerlerde başka ülkelerle yeri geldiğinde Irak makamlarıyla Irak'a bir operasyon yaptığımızda bunlar her düzeyde konuşulur ama öncelikli olarak bazen kamuoyunda şöyle bir şey gündeme geliyor işte ABD'liler rahatsız, Rusya şöyle dedi bunlar böyle dedi vesaire diye onlar rahatsız olabilirler, pozisyonlarını ifade edebilirler pozisyonları kayda geçirebilirler ama bu bizim atacağımız adımları hiçbir şekilde etkilemez. Biz bunu da açık bir şekilde zaten kendilerine de ifade ediyoruz.”

Kalın, “Sahada işte şurada ABD askerleri var onlara bir zarar gelmesin koordine edilsin dikkat edilsin dendiğinde de biz tabii ki zaten bugüne kadar hiçbir zaman Suriye'de doğrudan ABD askerlerini yahut Rus askerlerini vesaire hedef almadık zaten böyle bir kastımız yok bizim hedefimizin ne olduğu bellidir” diye konuştu.

ABD’nin 30 km teklifi

ABD askerlerinin 30 km’lik sınıra yerleşmesi yönündeki teklifine ilişkin bir soruya Kalın, “ABD'den böyle bir teklif gelmedi. Ama 2019 anlaşması zaten bu unsurları 30 km. güneye çekilmesi şartına bağlamış idi. Bu şarta uymadıkları zamanlarda da oranlarda da biz mukabelede bulunduk. Veya yaptığımız operasyonları da bu çerçevede yaptık. Bunu konuştuğumuz zaman da ABD'liler de Ruslar da 'Doğru haklısınız. Çünkü anlaşmaya uymayan burada PYD/YPG tarafıdır' diye her seferinde de bizim pozisyonumuzu teyit ettiler. Şu anda da benzer bir durum var. Biz aynı şeyi söylüyoruz. 'Bakın 30 km sınırın aşağısında durun. Türkiye'ye nüfuz etmeye çalışmayın. Bunları yaptığınız zaman biz derhal buna karşılık veririz” yanıtını verdi.

Esad ile görüşme olur mu?

İbrahim Kalın, Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında görüşme olup olmayacağı veya bir takvim olup olmadığı sorusuna, “Başkan Erdoğan bu konuyu net ifade etti. 'Siyasi meselelerde çok uzun kırgınlıklar olmaz.' Türkiye'nin çıkarları çerçevesinde bir görüşmenin farklı düzeylerde temasın zamanı geldiğinde olur” sözleri ile yanıt verdi.

Suriye ile istihbarat düzeyinde temasların hep devam ettiğini belirten Kalın, “İstihbarat örgütlerinin görevidir bu. Hem Mısır'da hem Irak'ta ve diğer alanlarda bu durum zaten kontrol ediliyor. PKK hedeflerinin vurulması, rejim güçlerinin nereye kadar ilerleyeceği gibi konularda istihbarat örgütleri hareket ediyor” yorumunu yaptı.

Sisi ile görüşme

Kalın, Erdoğan ile Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi arasındaki görüşmeye ilişkin, “Doha'daki o görüşmenin bir arka planı var. O orada ayaküstü alınmış bir karar değil. Biz onların orada olacağını biliyorduk. Katar Emiri'nin de kolaylaştırıcı bir rolü oldu. Dışişleri Bakanımız Mevlüt Bey'İn bazı görüşmeleri oldu. Mısır ile Türkiye'nin çıkarları ve beklentileri bu sürede daha yakın hale geldi. İki yıl öncesine kadar herkesin konuştuğu bir EASTMED projesi vardı. bu çok açıkça Türkiye karşıtlığı üzerine kurulu bir platformdu. Türkiye'yi yalnızlaştırmak amaçlanıyordu. Ancak bu plan suya düştü. Yunanistan küçük bir ülke olarak büyük bir dalgayı arkasına alarak kendince meydan okumaya başladı. Bu dağıldı. Mısır da bunu gördü. Türkiye olmadan masada olmak mümkün değil. Yavaş yavaş Mısır yönetimi de Türkiye karşıtı ittifakların içinde olmamaya çalıştı. Biz Doha'da böyle bir temasın olacağını düşünmüştük” ifadelerini kullandı.

.