Diyarbakır (Rûdaw) - Ekonomik kriz ve bazı özgün nedenler Kürtçe yayıncılığın güçlenmesine izin vermiyor.
Türkiye’de 40'ın üzerinde Kürtçe kitap basan yayınevi var, her yıl yüzlerce yeni kitap basılıyor ancak Kürtçe kitapların satış oranı çok düşük.
Kürtçe kitap pazarının zayıf olması ve basım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle onlarca dosya yayınlanamıyor.
Yılda 350 yeni kitap yayımlanıyor
Kürtçe yayınevlerinden derlenen istatistiklere göre her yıl edebiyatın her türünde yaklaşık 350 yeni kitap basılıyor.
Genel olarak baskı adedi 100 binin üzerinde ama bunların sadece yüzde 25-30'u bir yılda satılıyor, bu da çok düşük bir oran.
“Kürt okuyucu sayısı az”
Rûdaw'a konuşan Kürt Yayıncılar İnisiyatifi Sözcüsü Azad Zal, “40'ın üzerinde Kürtçe yayınevi var ama buna rağmen Kürtçe kitaplar satılmıyor ve okunmuyor. Türkiye'deki ekonomik kriz piyasayı da etkiliyor. Diğer bir husus da Kürtçe okurların oranının diğer dillere göre düşük olmasıdır. Ayrıca siyasi baskı ve kısıtlamalar da var. Okuyucular KHK'lar yüzünden Kürtçe kitapları alıp yanlarında bulundurmaya cesaret edemiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.
“Yazarların üretkenliğini de etkiliyor”
Çocuk kitapları yayınlayan Mem Bawer de aynı nedenlerden dolayı mevcut durumdan kaygılı. Mori Yayınevi'nin sahibi Mem Bawer, “Kürt okuyucu sayısının az olması, Kürtçe yayıncılığa özgü nedenler ve engeller yazarların üretkenliğini de olumsuz etkiliyor” diye konuştu.
Kürtçe yayıncılıkta kalitenin artması ve kalıcı hale gelmesi görevi okuyucuya düşüyor. Kürtçe kitap satışlarının artması Kürtçe yayıncılığı da güçlendirecektir.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın